Marci si alternative pentru a ne respecta cel mai pretios atu: mediul.

Confruntata cu epuizarea resurselor naturale si consecintele grave ale schimbarilor climatice, industria modei – o reflectare incontestabila a vremurilor – decide sa devina constienta. Printre beneficiile unui sector care creeaza milioane de locuri de munca si venituri, se ascunde conditia perversa de a fi a doua industrie cu cea mai mare poluare din lume , in spatele companiei petroliere. Este timpul sa va autocriticati si sa gasiti solutii in care sa cumparati mai putin, dar sa cumparati mai bine, poate fi primul pas.

Stii cati litri de apa este nevoie pentru a face un tricou din bumbac? 2.700. Si ca 30% din hainele produse se sfarsesc transformate in deseuri? Poate ca, de obicei, nu te uiti nici la eticheta articolelor de imbracaminte, ignorand materialele lor – multe dintre ele extrem de poluante, cum ar fi poliesterul – prezent in 60% din tesaturile din intreaga lume – si ignorand unde (si in ce conditii) au fost confectionate.  In aceasta ignoranta se afla una dintre cele mai mari provocari in favoarea unei industrii a modei mai etice.

Odata cu angajamentul fata de mediu, a aparut o lista larga de marci care sunt dedicate economiei circulare , bazata pe generarea de deseuri; reciclarea , axata pe a oferi materialelor o a doua viata; sau productie constienta , folosind materiale organice si cu un proiect gandit pentru reutilizarea sa ulterioara. Fara a uita practicile corecte de munca.

moda durabila

Unul dintre pionierii unirii modei si filozofiei ecologice a fost Stella McCartney. Designerul britanic conduce inovatia in materie de textile si este un aparator ferm al ligii anti-blana, la care in acest an s-au alaturat firme precum Gucci si Versace. In Spania, marca Ecoalf conduce moda dedicata. Desenele sale, realizate cu deseuri precum sticle de plastic sau plase de pescuit, au sedus-o pe regina Emerita Dona Sofia si pe vedete precum Richard Gere si Gwyneth Paltrow. Printre proiectele sale in Macha se remarca Upcycling the Oceans. Va puteti imagina ca gunoiul care polueaza marea ajunge sa se transforme in haine? Ei bine, tocmai in aceasta consta aceasta noua provocare.

Printre principalele inovatii in domeniul modei durabile se numara dezvoltarea de noi materiale si modele de afaceri alternative, precum schimbul sau inchirierea de articole de imbracaminte, care sunt angajate in sustenabilitate, oferind in acelasi timp diversitate. Anul trecut, firma italiana Salvatore Ferragamo si-a unit fortele cu compania Orange Fiber, creand o colectie realizata din coji de portocala, cu care, dupa succes, a inceput sa colaboreze in mod regulat. In materie de materiale, un alt mare pariu este econyl , realizat din deseuri de nylon si incorporat de marci precum H&M in colectiile lor. Si proiecte precum Upcyclick, o comunitate de consum colaborativ care va invita sa personalizati si sa refolositi articolele de imbracaminte pentru a le oferi o viata noua, acestea scapa de logica dominanta a „utilizarii si aruncarii.

Este timpul sa ne punem marea intrebare, cum putem consuma mai responsabil? L-am intrebat pe jurnalistul si autorul cartii Consumul tau poate schimba lumea , Brenda Chavez. Si acestea sunt cele 5 chei pentru a face diferenta.

Inainte de a face orice cumparare, trebuie sa ne intrebam daca intr-adevar trebuie sa cumparam , daca o pot lasa noua, o putem inchiria sau daca vesmantul acesta va pieri in dulapul nostru dupa doua utilizari.

Cititi etichetele pentru a afla de unde provin hainele noastre si imaginati-va in ce conditii au fost fabricate si din ce tesaturi sunt fabricate – indiferent daca sunt acrilice sau naturale-, daca au certificate care indica faptul ca sunt lipsite de toxine.

moda

Evitati cumparaturile compulsive , emotionale, de agrement si plictiseala. La nivel global, consumam 1,7 planete ale Pamantului in resurse naturale, adica consumam si producem peste capacitatea planetei de a se reinnoi. in buzunarul nostru sau in lume.

Reparati articolele de imbracaminte, personalizati-le si ingrijiti-le pentru a-si prelungi durata de viata utila cat mai mult posibil si nu risipiti forta de munca, apa, energia si materiile prime care au fost folosite pentru fabricarea lor.

Cand aruncam hainele, sa facem acest lucru in mod responsabil. Daca sunt in stare buna, le putem dona, schimba sau chiar vinde. Daca sunt deteriorate, le lasam in recipiente unde fibrele lor pot fi reciclate, nu le aruncam.

Exista multe vedete care s-au alaturat apararii planetei, facand din covorul rosu si retelele sociale un difuzor in favoarea mediului. Actrita Emma Watson este un bun exemplu. Ea a profitat de atractia mediatica a premierei Frumusetii si bestiei pentru a crea un steag al modei etice, purtand un aspect la fel de pretios pe cat de durabil in fiecare dintre premierele sale, creditand procesul de fabricatie pe Instagram @The_press_tour.

Brandurile de moda rapida sunt, de asemenea, in crestere – caracterizate printr-un sistem de productie frenetic si cu costuri reduse – care, la fel ca Zara , Mango sau H&M mentionate anterior, au sarit pe linia de sustenabilitate. Strategie de marketing sau angajament real? Pentru ca o companie sa fie durabila, trebuie sa se bazeze pe trei piloni in mod egal: mediu, social si economic. In acest moment, marile companii din sectorul textil se ocupa de pilonul economic si fac lucruri specifice pe pilonul de mediu – de multe ori sub presiune din cauza situatiei actuale cu schimbarile climatice si a constientizarii sporite a investitorilor si a consumatorilor – dar acestia neglijeaza in mod sistematic pilonul social, incalcand salariile si permitand conditii teribile de munc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here