Viciul parului nostru este matreata. Afla care sunt cauzele si cum sa nu transformi acest lucru intr-o tragedie.
Ce este matreata?

Matreata denumita in termeni de specialitate dermatita secoreica, este o afectiune a scalpului frecvent intalnita. Cel mai adesea, aparitia ei este determinata de dereglari hormonale, intoleranta la produsele de ingrijire a parului, mai ales a scalpului, sau o igiena deficitara.

Matreata este declansata de hipersecretia unei ciuperci, care se naste si creste in secretia seboreica a scalpului. Are aspectul fainii, ceva mai mare, si se numeste si scuame. Nu trebuie confundata insa cu descuamarea scalpului, care are aspectul unor fulgi mici. Matreata apare in zonele bogate in glande sebacee si este produsa in cantitati diferite la fiecare persoana.
Ea se poate manifesta si atunci cand exista un deficit al glandelor sebacee, nu numai cand exista o hipersecretie. De aceea exista si matreata uscata, si grasa. Ea este adesea cea mai intalnita la tineri sau la persoanele pana in 35 de ani, la care activitatea glandelor sebacee este mult mai intensa. Nu te speria insa, pentru ca peste 80% dintre femei au de-a lungul vietii o forma mai simpla sau mai accentuata de matreata.

Cum  ii vii de hac?

Exista doua tipuri de tratament- acasa sau la dermatolog. Tratamentele locale aplicate la dermatolog vizeaza folosirea acidului salicilic, care decapeaza zona unde se produce matreata, gudroanele, care au o actiune fungistatica, adica impiedica secretiile si multe altele. Acasa, se aplica tot un tratament local cu ajutorul sampoanelor, mastilor sau fiolelor speciale, care contin ingrediente active precum ketaconazol, zinc, climbazol sau octopirox. Samponarea se poate face fie zilnic, fie la trei zile, in functie de intensitatea secretiei. Miscarile puternice de masare a scalpului stimuleaza glandele sebacee, de aceea trebuie sa masezi usor si uniform. Trebuie sa stii daca ai par cu tendinte de ingrasare nu inseamna ca poti face mai usor matreata. Trebuie sa folosesti cel putin de doua ori pe an un tratament special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here