L-am intrebat odata pe bunul meu prieten, nutritionistul Robert Crayhon, ce-ar face daca ar avea o bagheta magica ce i-ar permite sa aduca o singura schimbare in dieta americanilor. „As plasa toate femeile insarcinate in tara unturii de peste”, mi-a raspuns.

Omega 3 sau untura de pestenutritie-pentru-un-creier-mai-bun
Creierul uman este constituit in proportie de 60% din materie grasa, cea mai mare parte, un tip specific de acid gras omega 3, denumit DHA, adica acid docosahexanoic.

Mai toate studiile comportamentale sau cognitive care urmaresc sindromul ADHD, pana la delicventa si agresivitate, au descoperit la subiecti un nivel foarte scazut al acidului gras omega 3. (A existat chiar un studiu asupra criminalilor din inchisori care a relevat acelasi lucru.)

Aceasta nu inseamna in niciun caz – permiteti-mi sa subliniez – ca administrarea de omega 3 poate fi un tratament impotriva ADHD, nici ca ar putea preveni omuciderile.

Dar exista acest fapt interesant care pare sa fie o constanta de-a lungul acestor studii. Creierul bebelusului tau – ca si creierul tau, de altfel – are nevoie de acidul gras omega 3. El este incorporat in membrana celulelor, facand mai usoara penetrarea informatiei (purtata de neurotransmitatori). Acesta este unul dintre motivele pentru care, la Harvard, dr. Andrew Stoll, printre altii, studiaza potentialul omega 3 de a imbunatati dispozitia si de a ameliora depresia.

Fernando Gomez-Pinialla, „un profesor iubitor de pesti”, specialist in neurochirurgie si fiziologie de la Universitatea din California, Los Angeles, crede cu tarie ca schimbarile in dieta pot imbunatati capacitatile noastre cognitive.

Recent, a comentat in „Nature Reviews Neuroscience” o serie de 160 de studii asupra legaturii dintre hrana si creier. Ca multi dintre noi, profesorul crede ca unele surse de hrana au un asemenea potential incat sanatatea mintala a unor intregi natiuni ar putea fi legata de ele.

Dr. Gomez-Pinilla comenteaza studii care au aratat ca beneficiile consumului de omega 3 (untura de peste) includ imbunatatirea capacitatii de invatare, rezistenta la depresie, tulburare bipolara (psihoza maniaco-depresiva), schizofrenie, dementa, ADHD sau dislexie (dificultatea de a citi, fara legatura cu gradul de inteligenta sau cu capacitatea vizuala). Dar, asa cum se arata intr-un articol recent din „The Economist”, omega 3 este doar varful unui iceberg nutritional.

Acidul folic
Anul trecut, prestigiosul jurnal medical „Lancet” a publicat rezultatul unei cercetari care arata ca suplimentul de acid folic poate sa ajute persoanele in varsta de 50 – 70 de ani sa previna declinul intelectual.

Cercetarile au descoperit ca cei care iau supliment de acid folic si-au imbunatatit memoria si fluenta verbala, au reusit sa proceseze mai rapid informatiile. Exista, de asemenea, dovezi ale faptului ca deficienta de acid folic are legatura cu depresia clinica.

Antioxidantii
Apoi exista categoria vitaminelor, mineralelor si substantelor bioactive numite generic antioxidanti. Dr. Gomez-Pinilla atrage atentia ca, in mod special, creierul nostru este predispus la deteriorarea oxidativa (proces pe care antioxidantele sunt destinate sa-l previna).

Acest lucru se datoreaza consumului mare de energie pe care celulele o produc in urma unor reactii metabolice din care, in secundar, rezulta si anumite substante oxidante.

Ginko biloba
Un motiv pentru care ginko biloba este un supliment alimentar atat de valoros este calitatea sa de antioxidant foarte puternic care pare sa actioneze cu precadere la nivelul creierului. Afinele.

Apoi exista acele alimente cu potential in imbunatatirea sanatatii si functionarii creierului, cum sunt afinele. Le-am trecut constant pe toate listele de „super-alimete” pe care le-am scris.

Afinele contin un numar imens de componente, nu toate evaluate deocamdata. Dar un grup de elemente care au fost identificate il constitue polifenolii cu rol demonstrat in reducerea degradarii oxidative.

Substantele din afine maresc exponential capacitatea de a invata si de a retine, fapt demonstrat de dr. James Joseph care a descoperit in laborator „izvorul tineretii sobolanilor”.

…si alte suplimente
Si mai exista super-nutrientii ca acetyl-l-carnitin, alpha glycerophosphocholine si phosphatidyl serine, ca sa nu mai vorbim de acidul alfa-lipoic.

Iau aceste suplimente dupa un program zilnic si am ajuns la concluzia ca este o strategie justa ca sa ma asigur ca mintea mea n-o sa dea rateuri dupa ce voi implini 60 de ani. A, pardon, asta, deja, s-a intamplat! Acum cativa ani. OK, atunci sa ne gandim la 70 de ani? La 100?

S-ar putea sa nu fim in stare sa preintampinam dezastrele naturale, catastrofele, traumele cerebrale neprevazute sau efectele unei mosteniri genetice cu adevarat nefericite.

Dar sa ne inspiram alimentatia noastra din dieta populatiilor celor mai longevive si cu mintea intreaga, luand si suplimentele cu cel mai mare potential in protejarea creierului – mie mi se pare o strategie geniala. La urma urmei, pot impiedica un idiot cu o concentratie de alcool in sange considerabila sa conduca pe banda alaturata, dar asta nu ma scuteste pe mine sa port centura de siguranta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here