O fost odata o criza…economica!bani1

Aveti dreptate, dupa sarbatorile acestea imbelsugate, se poate vorbi despre mai multe tipuri de crize, dar ma voi opri la una singura: criza economica.
E evident ca euforia sarbatorilor a sters din importanta crizei economice care pare sa fi acaparat globul. Toti romanii au uitat de predictiile analistilor economici, au mutat canalul cand observau ca se fac ipoteze si planuri economice, au refuzat sa cheltuie mai putin sau sa renunte la excursiile din strainatate. O fi ea o criza unica, dar si Revelionul 2009 e unic!
De fapt, nu am fost singurii care au facut nota discordanta. Daca tinem cont ca multi europeni au realizat manisfestatii spectaculoase, cu focuri de artificii, cu concerte, cu mese festive. Desi s-a observat ca in marile centre ale lumii, numarul turistilor a scazut simtitor. Mai mult s-a tot vorbit in ultimele zile despre avantul romanilor din acest an pentru masini de lux, case de vacanta in strainatate, excursii cu iz exotic etc. Desi la polul opus tara noastra s-ar afla pe penultimul loc privind cele mai sarace tari din U.E. Ori una dintre stiri e eronata ori noi ne confruntam cu o contradictie imensa, care prin prisma crizei economice, ar putea sa ne creeze probleme?
Revenind la tonul serios pe care ma vad obligata sa-l adopt, trebuie sa amintesc ca pe langa jeansi, motociclete, basket, filme cu bataie si multe altele, de la americani am preluat si altceva: criza economica!
S-a vorbit despre “caderea libera” a pietei imobiliare. Dupa ce preturile au explodat efectiv in ultimii doi ani in ceea ce priveste imobilele, dupa ce s-a construit in mod frenetic in toata tara, se pare ca a venit, iminent, spun unii specialisti, o perioada de colaps. La fel s-a intamplat si cu mediul bancar romanesc. Bancile au acordat tot mai multe credite, la cati mai multi oameni, pentru orice. Frenezia era cu atat mai mare cu cat multi dintre romanii care, nu mai departe de cinci ani in urma, nici nu visau la a obtine un credit, observau ca acum pot sa-si faca credite pentru orice. Chiar si pentru un sejur la mare! Paradoxurile nu sunt atat de mari, cu cat, cel putin asta e varianta oficiala, si americanii au procedat la fel! Insa la ei mai trebuie sa adaug cateva motive: industria petrolului, a armamentului etc.
Cert e un singur lucru: cauzele crizei care se face resimtita si la noi, iar acesta nu trebuie sa fie un motiv de panica, ci de responsabilitate si asumare a unor obligatii, sunt multiple. Programele economice si strategiile trebuie construite cat mai repede si sa fie eficiente!
Ceea ce pe mine ma intereseaza, deoarece fac si eu parte din aceasta clasa sociala, este viitorul statut al tinerilor in cadrul firmelor. Se tot afirma ca firmele vor face concedieri in masa, ca uneori pentru a scadea costurile vor angaja tineri cu mai putina experienta, carora li se vor oferi un salariu mai mic etc. Insa si cheltuielile cu trainingul lor nu trebuie omise.
Atunci unde se vor plasa tinerii in vitoarea configuratie a pietei muncii?
Cateva sfaturi pentru tinerii care isi cauta in acest moment un loc de munca:
a). Nu incetati in a va depune cv-urile! Chiar si in momente de criza se fac angajari!
b) In timpul interviurilor, incercati sa punctati punctele voastre forte,
c) Invatati ceva nou, o alta limba straina, un alt program informatic etc,
d) Profitati de “timpul liber” si implicati-va in programe de voluntariat, practica, stagiu, fructificati orice sansa, chiar daca nu este platita,
e) Reduceti expectantele financiare! Chiar daca stim cu totii ca tinerii au nevoie de multi bani, acum este momentul sa va aratati priceperea si loialitatea fata de companie,
f) Pregatiti-va mai sarguincios, fiti mai motivati si mai receptivi la ceea ce mediul extern, al firmelor, va ofera!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here