Firave, delicate, discret parfumate, florile de primavara timpurie, invaluite in aerul lor de mister si timiditate, sunt acum parca mult mai frumoase decat celelalte. Un motiv suficient ca sa le ai acasa! Nu e musai sa ai o gradina ca sa te poti bucura de micutele de primavara. Tocmai dimensiunile lor reduse sunt, parca, o invitatie deschisa sa le cultivi si tu. Trebuie sa tii cont de cateva recomandari.

Sfioasele dalbe.

Ii stii si ii iubesti din copilarie. Cea mai cultivata specie este Galanthus nivalis a carei inaltime nu depaseste 15 cm. florile sunt parfumate si au marginile verzi. Le priesc si locurile insorite dar si cele semi-umbrite dar racoroase. Bulbii se planteaza la o distanta de 4 cm unul de altul si la o adancime de 6 cm.

Melancolia albastra. Viorelele prefera solurile nisipo-humoase, din semi-umbra. Dupa inflorire, cand frunzele s-au uscat, bulbii de viorea se scot din pamant si se replanteaza toamna, la o distanta de 8 cm unul de altul si 7-10 cm adancime. Lasati in acelasi loc mai mult timp, poti obtine tufe bogate in frunze si flori.

Sarutul primaverii. Iata nu neam numeros. Desi unele soiuri rasar si toamna, cele mai cunoscute sunt brandusele de primavara. Sarutul primaverii este un soi aparte care raspandeste o senzatie de luminozitate iestita din comun. In contrast cu frumusetea lor, brandusele sunt insa foarte toxice. In Antichitate erau folosite la tratarea reumatismului, artritei si gutei.

Concurenta deschisa. Ca si ghiocelul, primulele sunt, dupa cum le spune si numele, primele flori care rasar inca din februarie. Florile lor maronii, galbene-bronze, portocalii, rosii, galbene, roz-violet, albastre, gri iubesc lumina dar nu directa, si mai ales temperaturile mai scazute (5-15 grade C). solul trebuie in schimb sa fie bogat in humus si bine drenat dar aerul umed.

Poti sa lasi toate florile de primavara mai multi ani in acelasi loc, sau poti sa scoti bulbii si sa-i depozitezi pana in toamna cand este bine sa-i replantezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here