popcorn1_marePopcornul este unul dintre cele mai populare alimente din intreaga lume, frecvent consumat la petreceri, in salile de cinema sau acasa. Totusi, oamenii de stiinta se intreaba daca nu cumva substanta care le da floricelelor de porumb gustul delicios de unt este de fapt foarte toxica.

Acest compus chimic se numeste diacetil, si este folosit la producerea popcornului pentru microunde. Diacetilul se gaseste si in mod natural in unt si produse lactate, fructe, vin si bere. Se foloseste in mii de produse alimentare pentru potentarea gustului de unt.

Se pare ca muncitorii care lucreaza in unitatile de producere a popcornului dezvolta adesea probleme grave de plamani. Sute de muncitori au dezvoltat o boala numita „plaman de popcorn” sau, in termeni medicali, bronsiolita. Aceasta boala este cauzata de inhalarea fumului de diacetil, si se manifesta prin dificultati de respiratie. In cazuri severe, bronsiolita devine fatala, daca nu se face transplant de plaman.

Popcorn la microunde: toxic? Riscuri pentru consumatori

Wayne Weston a fost primul consumator de popcorn care a fost diagnosticat cu bronsiolita din cauza acestui aliment. El sustine ca a mancat popcorn la microunde de 2 ori pe zi, timp de 10-12 ani. Pur si simplu iubea mirosul de unt de pe acestea, deschidea punga imediat dupa coacere si inhala fumul cu diacetil.

Specialistii spun ca, deocamdata, nu s-a demonstrat ca popcornul la microunde ar fi periculos, ci doar expunerea la fumul produs prin procesarea lui. Diacetilul face inca subiectul a numeroase studii de cercetare, de aceea nu este interzis in alimentatie.

Intre timp, pana la elucidarea potentialului sau toxic, tot ce poti face e sa fii atenta sa nu inhalezi fumul de popcorn si sa citesti etichetele, in speranta ca vei gasi un produs care sa nu contina diacetil. Sau, bineinteles, ramane mereu alternativa popcornului facut pe aragaz, din boabe, fara arome artificiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here