Adevarata poveste a lui Mos Craciun incepe cu Mos Nicolae, care s-a nascut in secolul al 3-lea in satul Patara, la nord de Bethleem. La acea vreme, regiunea era greceasca, in prezent fiind coasta de sud a Turciei. Instaritii parinti ai lui Nicolae, care l-au crescut pentru a fi un crestin devotat, au murit din cauza unei epidemii cand Nicolae era inca tanar. Ascultand cuvintele lui Iisus, Nicolae si-a folosit toata mostenirea in scopuri umanitare, ajutanPovestea lui Mos Nicolae - afla cine a fost Mos Nicolaedu-i pe cei nevoiasi si suferinzi. Si-a dedicat intreaga viata lui Dumnezeu si a fost uns episcop de Myra cand era inca tanar. El a devenit cunoscut pentru generozitatea sa, pentru dragostea ce le-o purta copiilor si ca protector al marinarilor si corabiilor.

Sub imparatul roman Diocletian, care a persecutat crestinii fara mila, Nicolae a suferit pentru credinta sa, fiind exilat si incarcerat. Inchisorile erau pline de preoti, diaconi si episcopi, nemaifiind loc pentru adevaratii criminali. Dupa eliberare Nicolae s-a alaturat Consiliului de la Niceea in 325 d.H.. A murit la 6 Decembrie 343 in Myra si a fost inmormantat in catedrala bisericii sale, unde se spune ca moastele sale emana un miros dulceag si au dus la formarea unei substante lichide, despre care se spunea ca are puteri tamaduitoare, ajutand astfel la adancirea credintei in Nicolae. Aniversarea mortii sale a devenit zi de sarbatoare, respectiv Ziua Sfantului Nicolae.

De-a lungul secolelor au aparut povesti si legende despre viata si binefacerile Sfantului Nicolae. Toate acestea au ajutat la intelegerea caracterului extraordinar al acestuia si de ce a fost atat de mult indragit si considerat protector al celor neajutorati si neputinciosi.

Una dintre cele mai cunoscute legende este a celor trei surori, fetele unui nobil sarac, care datorita situatiei financiare precare nu le putea oferi zestre pentru a se puteau marita. Se spune ca atunci cind fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, cel ajuns deja episcop, Nicolae, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai si cind a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cind i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza sa afle cine-i cel care le-a facut atita bine fetelor lui. In noaptea cu pricina, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe cardinal cum a lasat saculetul cu aur. Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat si de aceea a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu. Cind tatal fetelor a vazut una ca asta, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, dar bineinteles ca aceasta nu s-a intamplat. De atunci, oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur.

Una dintre cele mai vechi povestiri care il prezinta pe Nicolae ca protector al copiilor a luat nastere mult dupa moartea sa. Locuitorii din Myra il sarbatoreau pe sfant in ajun de 6 Decembrie, cand o ceata de pirati arabi din Creta au navalit in oras. Ei au furat bogatiile din Biserica Sfantului Nicolae si cand paraseau orasul, au rapit un baiat, Basilios, pentru a-l transforma in sclav. Conducatorul cetei l-a facut pe Basilios servitorul sau personal intrucat putea vorbi nestingherit in prezenta lui, acesta necunoscand limba. Asadar, in anul care a urmat Basilios l-a servit pe emir, aducandu-i vin in frumoasa lui cupa de aur. Pentru parintii lui Basilios, devastati de pierderea singurului lor copil, anul a trecut greu si a fost unul plin de tristete. Pe masura ce Ziua Sfantului Nicolae – acum o zi a tragediei se apropia, mama lui Basilios a fost convinsa sa tina o ceremonie simpla de comemorare a fiului sau, in care lumea sa se roage pentru binele baiatului. In tot acest timp, Basilios isi indeplinea indatoririle sale de servitor al emirului cand, Sfantul Nicolae a aparut in fata lui, l-a binecuvantat si apoi l-a dus acasa la el in Myra. Bucuria si uimirea au fost nemarginite cand Basilios a aparut in casa parintilor sai, tinand inca in mana cupa de aur a regelui. Aceasta a fost prima poveste in care Sfantul Nicolae este protectorul copiilor – rol care a devenit in Occident principalul sau rol.

 

 

O alta poveste spune ca erau odata trei studenti teologi care calatoreau spre Atena, unde doreau sa studieze. Ei au inoptat la un han si au fost atacati de proprietarul acestuia, jefuiti, omorati si apoi ramasitele lor ascunse. Cardinalul Nicolae calatorea pe acelasi drum si a innoptat la acelasi han. Noaptea el a visat despre crima savarsita si l-a luat la rost pe proprietarulul hanului, aflind astfel locul unde cei trei tineri fusesera ingropati. Nicolae i-a dezgropat si s-a rugat mult la Dumnezeu, iar cei trei tineri au inviat. In Franta, istoria se refera la rapirea a trei copii de catre un macelar. Sfantul Nicolae s-a rugat mult si i-a ajutat pe parinti sa-si recupereze copiii intregi. De atunci Sfantul Nicolae a devenit patronul copiilor si al scolarilor.

O alta legenda spune ca, dupa calatoria pe care a facut-o in Tara Sfanta, incercand sa mearga pe urmele lui Isus, Nicolae s-a intors in tara lui pe mare. O furtuna teribila s-a abatut pe mare si corabia statea gata sa se rupa. Nicolae a stat si s-a rugat la Dumnezeu, iar marinarii au ramas surprinsi de oprirea neasteptata a furtunii. De atunci, Sfantul Nicolae a devenit patronul marinarilor si al calatorilor.

 

 

Nenumarate alte povesti spun despre Nicolae ca ar fi salvat oamenii de la foamete, acuzatii pe nedrept de la pedepse si multe altele. El a savarsit multe fapte bune si generoase in secret, fara sa astepte nimic in schimb. La mai putin de un secol de la moartea sa, Nicolae era sarbatorit ca si sfant. Astazi el este venerat in Orient ca un facator de minuni, iar in Occident este patronul a unei mari varietati de persoane: copii, marinari, bancheri, orfani, bucatari, muncitori, calatori, comercianti, judecatori, fete de maritat, studenti, scolari, al celor acuzati pe nedrept, captivi, etc. Sfantul Nicolae este cunoscut ca prietenul si protectorul celor nevoiasi sau aflati in impas. Marinarii, care il considera sfantul lor, au imprastiat legendele despre faptele sale bune in toate colturile lumii. Popularitatea sa a crescut in timpul Evului Mediu, el devenind patronul spiritual in Sicilia, Grecia, Olanda, Rusia, Apulia (Italia), Lorraine (Franta) si in multe orase din Germania, Austria, Elvetia, Italia si Belgia. Ca urmare a botezului sau in Constantinopol (astazi Instanbul), tarul Vladimir I al Rusiei a adus cu el si impartasit nenumarate povestiri si legende despre Sfantul Nicolae, acesta devenind cel mai iubit sfant al Rusiei. Sfantul Nicolae este atat de indragit si adorat incat peste 2,000 de biserici au fost construite si numite dupa el, dintre care 300 in Belgia, 34 in Roma, 23 in Olanda si mai mult de 400 in Anglia.

Mormantul lui Nicolae din Myra a devenit un popular loc de pelerinaj. Din cauza deselor atacuri si razboaie din regiune, a aparut ingrijorarea legata de siguranta mormantului si a accesului credinciosilor la acesta. Astfel, din motive atat religioase cat si comerciale, marinarii din Bari au “mutat” osemintele sfantuli la Bari, port pe coasta de sud-est a Italiei. O impresionanta biserica a fost ridicata in cinstea Sf. Nicolae, unde se afla in prezent si cripta sa si unde se perinda credinciosii pentru a-l onora pe sfantul protector al copiilor, prizonierilor, marinarilor, s.a..

Catolici, ortodoxi si chiar protestanti continua sa-l sarbatoreasca pe Sfantul Nicolae si in ziua de astazi. Prin generozitatea sa fata de cei lipsiti de ajutor, si in special fata de copii, Sfantul Nicolae continua sa ramina un model de intelepciune, dragoste si milostenie.

In Romania, Sfantul Nicolae, cunoscut ca Mos Nicolae, vine in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 Decembrie cu daruri atat pentru copii, cat si pentru adulti. In seara zilei de 5 Decembrie, ghetele si cizmele sint curatate, lustruite si puse la usa in casa fiecarui roman. Mos Nicolae are grija de fiecare membru al familiei si el pune cite un cadou mic (in general dulciuri sau fructe) in ghetele sau cizmele fiecaruia. In unele parti ale tarii, Mosul aduce si crengute argintii (crengute subtiri ce se dau cu un strat de bronz) odata cu darurile. Copiii neascultatori sint avertizati de parinti ca vor primii doar crengutele daca nu sint cuminti (de aici si asocierea dintre bat si Sfantul Nicolae, folosit la cumintirea obraznicilor). Obiceiul acesta, al venirii lui Mos Nicolae, este foarte vechi la romani si este unul dintre cele mai importante sarbatori ale anului, in special pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here