Ai avut vreodata senzatia ca oamenii din jurul tau sunt altfel decat par? Nu ar fi minunat daca ar exista o unealta psihologica prin care sa vezi dincolo de aparente? Analiza Grafologica e una foarte eficienta.

Ce este Analiza Grafologica?Scrisul spune ce fel de persoana esti

Foarte simplu spus, Analiza Grafologica este arta si stiinta analizei personalitatii umane prin studierea scrisului de mana. Analiza Grafologica arata trasaturile de personalitate – spectrul emotional, fricile, trasaturile de comunicare, mecanismele de aparare si alte peste 100 de trasaturi individuale.
Aceasta stiinta are si limitari: nu poti cunoaste direct din analiza sexul persoanei, varsta, nationalitatea/rasa si nu poti prezice viitorul. Nu poti cunoaste direct credintele, valorile sau comportamentele persoanei analizate. Totusi, un analist grafolog cu experienta, profesionist, poate deduce multe dintre aceste aspecte, poate face interpretari complexe ale personalitatii. Isi poate da seama cum reactioneaza persoana analizata in anumite contexte, acum, si poate aproxima comportamente viitoare ale persoanei. Toate acestea sunt posibile dupa multi ani de studiu si multa pasiune investita in cunoasterea acestei stiinte.

Cum functioneaza?

Neuropsihologii au identificat si clasificat anumite miscari neuromusculare si apoi le-au corelat cu trasaturile de personalitate. Fiecare trasatura de personalitate este reprezentata in creier de catre o cale neurologica (un pattern, un tipar). Si fiecare cale neurologica produce o miscare musculara unica, aceeasi pentru fiecare persoana care are acea trasatura de personalitate.

Atunci cand scriem, micro-miscarile musculare se produc inconstient, iar fiecarei micro-miscari ii corespunde o cale neurologica din creier. Analiza Grafologica studiaza aceste tipare.Intr-un fel, Analiza Grafologica este ca o analiza de body language (limbajul corpului), doar ca este mult mai detaliata si mai precisa, pentru ca identifica corelatia dintre miscarile musculare si tiparele neurologice.

Identificarea personalitatii In numarul acesta si in urmatoarele doua numere ale revistei vor aparea trei articole despre Analiza Grafologica, in care vei gasi mai multe trasaturi de personalitate explicate si vei invata cum sa le identifici in scrisul tau si al celor din jur.
Primul articol, cel de fata, contine unele dintre cele mai importante trasaturi care se identifica din Analiza Grafologica. Ele te vor ajuta sa te intelegi mai bine pe tine, in primul rand. Urmatorul articol va fi despre rela-
tia de cuplu, iar ultimul va contine informatii despre relatiile la birou, cu seful, colegii si clientii.

Ca sa devii specialist, ai nevoie de timp

Primul lucru pe care vreau sa-l intelegi este ca Analiza Grafologica e un domeniu extrem de complex, care are multe conexiuni cu psihologia si sociologia. Personal, mi-au trebuit mai bine de patru ani si cateva sute de persoane analizate, pentru a putea spune ca stiu sa analizez scrisul de mana la un nivel cel putin mediu. Este nevoie de rabdare, atentie si foarte multa experienta pentru a deveni un analist grafolog profesionist. De aceea, in aceste cateva articole, nu vreau sa te transform in analist profesionist, ci doar sa-ti ofer cateva trasaturi importante, usor de gasit in scrisul de mana. Le vei putea identifica atat la tine, cat si la persoanele din jur. Astfel, vei avea cateva informatii in plus despre tine si despre ceilalti, ba mai mult, vei descoperi acest domeniu fascinant.
Daca vei gasi o trasatura mai putin placuta, tine minte ca oamenii sunt fiinte complexe. Acea trasatura poate sa fie manifestata doar in anumite contexte. Da dovada de diplomatie atunci cand descoperi trasaturi negative la altii. Respecta-i pe cei din jur la fel cum te respecti pe tine.

Imaginea de sine
Imaginea de sine este, probabil, cea mai importanta trasatura de personalitate, cel putin din punctul de vedere al Analizei Grafologice. Poate face diferenta intre succes si esec, intre frustrare si implinire.
In scris, imaginea de sine este observata in bara literei t. Cu cat bara este mai sus plasata pe litera, cu atat persoana are o imagine de sine mai buna. O imagine de sine impecabila este data de bara care este plasata chiar in varful literei (foarte rar vei gasi astfel de persoane).

Mihaela, 29 de ani
Cei mai multi dintre noi avem o imagine de sine medie (ca in cazul Mihaelei, 29 de ani). Pe unele litere bara este ridicata, pe altele mai joasa. In unele situatii de viata, Mihaela are incredere in ea, este sigura pe fortele ei, in altele isi pierde repede energia si incepe sa nu mai creada in ea (atunci cand intalneste provocari).
Persoanele care au o imagine de sine crescuta isi stabilesc obiective puternice, doresc mai mult de la viata si, cel mai important lucru, cred ca pot reusi. In schimb, cand nu avem o imagine de sine buna, evitam riscurile si avem tendinta sa stam cuminti, in banca noastra, pentru ca nu credem in puterea noastra de reusita.

Entuziasmul
Tot in scrisul Mihaelei, puteti observa ca bara literei t este destul de lunga (trasata de la stanga la dreapta). Lungimea barei ne ofera o imagine despre entuziasmul nativ si energia persoanei. Mihaela are o imagine de sine buna in anumite contexte si un entuziasm bun. Incepe proiecte noi plina de energie, increzatoare, optimista.
Totusi, isi poate pierde aceasta stare de spirit cu timpul, daca gaseste prea multe provocari.

Lavinia, 39 de ani

Observati diferenta dintre Lavinia si Mihaela? Lavinia are mai putin entuziasm nativ. In plus, are o tendinta de a amana lucrurile. Ea se motiveaza mai greu, probabil incepe sa devina optimista cand vede rezultatele. Nu inseamna neaparat ca Lavinia e mai greu de motivat si este lenesa sau lipsita de energie. Pur si simplu Mihaela are o tendinta naturala de a se entuziasma si de a gandi pozitiv.

Sensibilitatea la critica
Sensibilitatea la critica se vede in scris in litera d, prin bucla acesteia. Cu cat bucla este mai mare, mai „umflata“, cu atat persoana este mai sensibila la critica.
Persoana sensibila la critica are nevoie de aprobare, de acceptare si este dispusa sa faca aproape orice pentru a fi pe placul celor din jur. Pentru a influenta o astfel de persoana, trebuie sa ii faci multe complimente si sa ii arati ca o apreciezi pentru lucrurile pe care le face.

La Ela (38 de ani), litera d din cuvantul „indelungate“ arata ca e foarte sensibila la critica, e atenta la ce spun cei din jur despre ea, mai ales daca sunt persoane dragi si/sau importante. De multe ori, daca o critica, si strainii o pot demotiva. Persoanele sensibile la critica au o mare calitate: empatia. Empaticii pot fi cei mai buni prieteni tocmai pentru ca pot relationa usor la nivel emotional. Pe de alta parte, persoanele empatice trebuie sa fie atente sa nu preia asupra lor starile negative ale altora si sa stie cand sa spuna „nu“.

Nivelul de energie
Trebuie sa fie foarte mare daca vorbim de succes in viata. Imagineaza-ti o racheta care pleaca in spatiu cu un rezervor de benzina de 50 l (cat al unei masini). Nu prea se poate, nu?

Energia fizica se vede in literele j, y si g, prin bucle puternice si adanci, ca in scrisul Danielei (37 de ani). G-urile pe care le face ea sunt atat de adanci incat patrund in scrisul de mai jos, atingand cea de-a doua linie! Asta inseamna ca Daniela se implica in multe proiecte (insa nu neaparat le si termina), are multa energie fizica si putere de munca. Problema acestor persoane este ca tind sa se plictiseasca repede. Mereu vor ceva nou, atat la birou, cat si acasa. O bucla mare in g denota o persoana cu o imaginatie debordanta, care poate fi pasionata de calatorii si are nevoie de miscare pentru a-si mentine tonusul fizic si psihic. Atentie! Aceste persoane nu trebuie sa stea lipite de birou, intr-o munca de rutina. Nu sunt buni contabili, dar sunt foarte creative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here