Uitati de griji! Anxietatea se amplifica adesea in linistea noptii. Daca insa puteti sa ii faceti fata, veti adormi mai usor. Puteti sa scrieti pe o hartie grijile, sarcinile de indeplinit si termenele-limita ; apoi puneti capul pe perna si vi se va parea ca toate se vor rezolva mai usor. Faceti orice ca sa va relaxati.

Spuneti-i partenerului sa va faca un masaj sau faceti sex-afectuos, nu sportiv. Incercati exercitii simple de yoga, cum ar fi inclinatul inainte : stand cu picioarele usor departate, inclinati-va din mijloc, lasand capul si mainile sa atarne, in timp ce eliberati complet incordarea din gat si umeri. Sau, stand intinsi pe spate, relaxati-va muschii treptat, incordand si apoi relaxand partile corpului ; incepeti cu labele picioarelor si incheiati cu fruntea. Cascati intruna ? Specialistii sunt de parere ca acest lucru este cauzat de oxigenarea insuficienta a creierului. Exercitiile prin care respirati adanc, in care va concentrati asupra unor respiratii abdominale prelungite, va pot elibera de tensiunea acumulata.

Stingeti lumina
Cu 2-3 ore inainte sa va culcati, sau daca va sculati din somn, evitati lumina puternica, care ii transmite creierului mesajul ca trebuie sa fie activ. Spatiul in care vom dormi sa nu fie luminat cu mai mult de 45-60 de wati inainte sa ne culcam si cu mai mult de 30-40 de wati de lumina indirecta atunci cand deja atipim. Folositi surse de lumina slabe. Asigurati-va ca patul nu se afla in bataia directa a luminii soarelui, a lunii sau luminilor de pe strada. Invatati organismul cu ciclul somn-trezit, prin expunerea la lumina puternica in cel mult o ora dupa ce v-ati trezit.

Respectati regula celor 20 de minute
Daca nu adormiti in 20 de minute, mergeti in alta camera si gasiti-va ceva de facut, pana cand va ia somnul. Dormitorul trebuie asociat cu somnul, nu cu starea de agitatie. Estimati cele 20 de minute. Nu stati cu ochii pe ceas, pentru ca deveniti alert si stresat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here