saniCancerul de san este una dintre cele mai des �ntalnite forme de cancer la femei, situat de obiciei pe locul doi, dupa cancerul de piele. Tinand cont de speranta actuala de viata, s-a determinat ca aproximativ una din noua femei va suferi de cancer de san.

Cauza si tratamentul acestei maladii nu au fost inca identificate, insa, daca este descoperit intr-o faza timpurie a evolutiei, poate fi tratat cu rezultate foarte bune prin chirurgie conservativa a sanului, urmata de radioterapie. Acest tratament al cancerului diagnosticat timpuriu, asigura o rata de supravietuire la cinci ani de 97%.

Ce trebuie sa faceti pentru a depista timpuriu cancerul de san?

1. Examenul clinic al sanilor: Femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani ar trebui sa beneficieze de acest examen ca parte a controlului general al starii de sanatate, de preferabil o data la trei ani. Femeile peste 40 de ani trebuie sa fie examinate de catre un specialist o data pe an.
2. Mamografia: Este un examen radiologic al sanului, cu doze foarte mici de radiatii X. Femeile de peste 40 de ani ar trebui sa beneficieze de o mamografie anual. Daca observati ceva suspect la sani sau aveti in familie cazuri de cancer de san, consultati-va cu medicul dumneavoastra asupra momentului in care ar trebui sa incepeti sa efectuati aceasta investigatie. Desi unele cancere pot sa nu fie detectate de mamografie, aceasta ramane totusi o metoda excelenta de diagnostic.
3. Autoexaminarea sanilor: Aceasta metoda de depistare precoce a cancerului de san este foarte importanta. Pentru a da cele mai bune rezultate, efectuati-o la 10 zile dupa menstruatie. Daca nu aveti un ciclu menstrual regulat, folositi pentru autoexaminare aceeasi zi a lunii. Pe site-ul APC Romania puteti gasi tehnicile de autoexaminare, alaturi de alte informatii utile legate de subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here