Patru semnale de alarma: spiritul de competitie ti-a scapat de sub control!
1. Ascunzi mai multe secrete decat un bancher elvetian.
Daca iti incui dosarele si iti pazesti agenda ca pe ochii din cap nu faci decat sa le dai colegilor un motiv sa faca si ei la fel. Nu are nici un rost sa pierzi timp pretios ascunzand informatii pe care alminteri le obtine oricine cu o intrebare simpla. Ideal ar fi sa imparti cu ceilalti datele de interes general si sa pastrezi pentru tine doar ideile originale care te-ar putea ajuta sa promovezi.

2. Tii scorul reusitelor celorlalti mai abitir decat o tabela de marcaj. Te preocupa atat de mult rezultatele colegilor pentru ca de fapt ii invidiezi si ti-ai dori sa fii in locul lor. Dar singurul mod de a avea succesul la care ravnesti este sa te concentrezi asupra propriilor proiecte.

3. Te feresti de munca in echipa ca de foc. Proiectele la care participa intregul birou nu iti aduc recunoasterea personala la care aspiri.  E ca o carte pe care nu o poti semna in calitate de autor. Asa ca preferi sa stai deoparte. Dar sefii au tendinta sa te evalueze ca parte a unei echipe, nicidecum ca pe un alergator solitar. Asa ca joaca-ti rolul anonim acum si rezultatele vor veni mai tarziu.

4. Umbli cu vorbe. Daca incerci sa-ti discreditezi colegii, nu faci decat sa pari nesigura pe tine si invidioasa. Trebuie sa-ti convingi seful ca nu te temi de competitie si ca esti in stare sa recunosti meritele celorlalti, cand e cazul.
Orice slujba depinde de relatia cu sefii. Care este cea mai buna modalitate de a-i “peria” fara sa par lingusitoare?
Specialistii in comunicare te sfatuiesc sa lauzi rezultatele profesionale ale sefului sau sefei, mai degraba decat noua sa pereche de pantofi Sergio Rossi. Foloseste-ti bunul simt si fereste-te de ridicol. Dai dovada de tact daca te preocupa mai mult ce face decat cine este, iar aprecierile tale vor parea sincere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here