Timiditatea impiedica persoanele sa actioneze asa cum poate si-ar dori si inhiba inclusiv in relatiile cu sexul opus.

Minimum de timiditate ar putea uneori sa atraga, insa daca ea este in exces orice persoana s-ar plictisi sa astepte ca partenerul sa actioneze.timida

Pentru a putea lupta impotriva timiditatii si pentru a o depasi trebuie mai intai sa cunoastem efectele pe care le are asupra personalitatii fiecaruia dintre noi.

Odata depasit acest stadiu veti intelege ca interactiunile sociale nu sunt o povara, ci un mod de a deveni mai increzator si mai optimist.

Ca sa iti alungi temerile si timiditatea nu este intotdeauna nevoie sa apelezi la diverse terapii psihice, autosugestia contand mult mai mult decat ne-am fi inchipui.

Cum te poti trata singur de timiditate?

1. Incercati sa reduci simptomele fizice! Controleaza-ti miscarile, incearca sa gesticulezi si sa iti freci palmele cat mai putin si mai ales nu evita sa-ti privesti interlocutorul in ochi.

Cand sunteti emotionati probabil veti respira mai rapid. In aceste momente respirati adanc si rar, pentru a va mai calma emotiile.

2. Zambesti si fii sociabil! Nu purta conversatii care plictisesc din primul minut pentru ca vei ajunge sa te plictisesti pana si tu de tine. Mai mult, nu-ti pregati „discursul” de acasa, risti ca sa te balbai mai mult recintand din minte decat daca ai vrea sa fii inovator.

3. Intra pe forumuri! Conversatiile scrise te pot ajuta sa-ti alungi timiditatea. Este un mod de a exersa sa discuti cu ceilalti, sa ai propriile opinii si sa stii cum si cand sa ti le sustii. Astfel, vei elimina neincrederea ca ai putea fi luat peste picior in discutiile cu ceilalti.

4. Vorbeste deschis despre tine si nu incerca sa exagerezi in subiecte care au stransa legatura cu modul tau de a fi. Daca vrei sa impresionezi o poti face fiind natural, nu inhibandu-te sau desconsiderandu-te si cu atat mai putin laudandu-te excesiv.

Oricarei persoane ii plac oamenii care nu forteaza natura lucururilor, care nu calculeaza fiecare pas, ci care se lasa purtati de val.

5. Invata sa-i asculti pe ceilalti! Ascultand si incercand sa intelegi problemele celorlati vei ajune sa nu iti mai fie teama sa vorbesti nici tu despre ale tale.

Vei constientiza ca nimeni nu este perfect si ca fiecare ajunge, la un moment dat, sa aiba nevoie de ceilalti, chiar si numai pentru un sfat.

6. Invata sa si pierzi! Ezitarile si implicit timiditatea sunt cauzate de teama de a nu gresi. De aceea trebuie sa intelegi ca un esec nu poate fi inevitabil si la un moment dat tot va aparea. Accepta asta cu mandrie, nu esti singurul care a pierdut o data ceva!

Odata ce te vei simti sigur pe calitatile tale, raspunsul pe care il vei primi de la ceilalti va fi din ce in ce mai favorabil, iar acest lucru te va face sa te simti si mai increzator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here