Milioane de persoane sunt afectate in fiecare zi de caderea excesiva a parului. Intr-o lume alerta si o viata foarte stresanta, cu o alimentatie dezechilibrata, femeile sufera de aceasta afectiune din diferite cauze externe si interne. Haideti sa analizam cauzele si sa gasim cateva solutii pentru rezolvarea problemei.

Caderea parului presupune o alterare a ciclului de viata al foliculului determinand subtierea progresiva si ruperea firului de par. Firul de par nu are o durata de viata nelimitata si in mod normal cade pentru a permite regenerarea parului. Firul de par al unei femei traieToamna cade parul - cum scapam de caderea paruluiste intre doi si sapte ani de zile.

In medie se pierd in jur de o suta de fire de par pe zi dintr-un total de o suta – o suta cincizeci de mii de fire de par. Nu este un numar care sa ingrijoreze, dar depasirea celor o suta de fire pe zi poate fi o chestiune medicala. Pentru a stii daca exista o problema interna care duce la caderea parului, urmareste cantitatea pe care o pierzi timp de trei zile consecutiv, incepand cu a doua zi dupa spalare. Daca firele sunt insotite si de radacina, atunci se ridica un semn de intrebare privind sanatatea generala.

La femei, cea mai intalnita forma de cadere a parului este cea difuza, cantitate egala si de pe toata suprafata scalpului, cauza constituind-o bolile. De asemenea, schimbarile hormonale duc la pierderea parului si zona cea mai afectata este crestetul. Atentie mare deoarece contraceptivele nepotrivite sunt de vina pentru aceasta reactie, fie pubertatea, menopauza, sarcina in cazurile normale. Alopecia de tractiune este din ce in ce mai intalnita din cauza tendintei de a purta partul intr-o coada de cal foarte stransa sau sub forma diverselor cocuri. Forta cu care se trage de par in timpul prinderii este mult prea puternica. Trebuie luate in considerare si tratamentele chimice la care este supus parul cum sunt vopistul, decolorarea sau permanentul.

Problemele de imunitate conduc la aparitia alopeciei areate, anume caderea parului pe anumite zone de diferite marimi, iar alopeciile cauzate de infectiile micotice vor provoca caderi masive de par. Se poate sa se intampine aceeasi reactie in urma interventiilor chirurgicale, chimioterapie, stres sever, emotii puternice, socuri, febra sau o secretie exagera a glandelor sebacee. Daca insa exista o problema ereditara din pacate nu se pot administra tratamente si se poate ajunge in timp la o cadere totala a parului.

In primul rand trebuie efectuata o spalare corecta a scalpului: se maseaza pielea capului cu varful degetelor fara a zgaria cu unghiile, se foloseste sampon in cantitate medie pentru a nu imbasci parul si se clateste foarte bine la final. Poti aplica balsam, tratamente, masti sau spray-uri dedicate parului cu probleme dar ai grija sa nu faci excese deoarece rezultatele vor fi nedorite. Periajul este la fel de important! Nu folosi o perie sau un pieptane cu dinti ascutiti, ci rotunzi si alege sa aibe dinti rari daca ai parul des. Nu trage de firele de par incurcate pentru ca se vor rupe si obisnuieste-te sa iti perii parul dimineata si seara pentru aerisirea lui.

Un alt lucru cu care trebuie sa te obisnuieste este automasajul scalpului de doua-trei ori pe saptamana. Ajuta la irigarea mai buna a zonei care relaxeaza, poate inlatura migrenele si intareste radacinile firelor de par.

Este indicat sa iti faci analizele de sange pentru a stii daca ai carente de vitamine sau minerale si saruri. Daca se dovedeste sa acestea exista, poti urma o cura de recuperare recomandata de medic.

Inainte de folosrea tratamentelor cosmetice pe care le gasesti cu usurinta in comert iti sugeram sa incerci urmatoarele masti practice, facute de tine, in casa, din ingrediente naturale.

* dupa spalare se aplica o lotiune din trei lingurite de ulei de masline cald si doua linguri de zeama de lamaie, se maseaza bine si se acopera cu un prosop timp de jumatate de ora.
* se face infuzie de coada-calului, lumanarica si urzica peste care se toarna trei cani de apa si se lasa 15 minute. Se clateste parul curat cu aceste amestec si se lasa sa se usuce de la sine.
* doua galbenusuri proaspete si 50 ml de bere. Se intinde masca pe par, se maseaza totodata si scalpul, se acopera capul cu un prosop si se lasa 30 de minute.
* un galbenus de ou, o lingura de ulei de masline, doua linguri de ulei de portocale, o lingurita de miere care se aplica timp de 10 minute pe parul spalat.
* se maseaza parul cu ulei de masline si ulei de ricin cu doua ore inainte de spalare. In apa de clatire se adauga lamaie sau otet.
* se maseaza capul cu alifie de propolis, zilnic, timp de 4-5 luni.

Daca niciuna dintre metode nu functioneaza atunci mergi la doctorul specialist care iti va face o analiza a firelor de par aflate in perioade diferite de crestere si care iti va spune exact care este cauza caderii parului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here