Ne simtim mult mai feminine si mai elegante cand purtam o pereche de pantofi cu toc inalt. Dar si aceasta placere are pretul sau. Depinde cat esti dispusa sa platesti…

Nu prezinta nicio noutate faptul ca tocurile inalte au un efecttocurile-inalte-pericol-pentru-sanatatea-ta negativ asupra sanatatii noastre. Articulatiile, musculatura si structura osoasa au foarte mult de suferit. Cu toate acestea, numeroase femei aleg in fiecare zi pantofii cu toc. Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem este ce alegem intre eleganta si sanatate.

Una din trei femei poarta tocuri cel putin o data pe saptamana, iar un studiu a evidentiat ca trei sferturi dintre ele au cazut si s-au ranit in timp ce purtau tocuri.

O echipa de cercetatori de la Harvard a descoperit legatura directa dintre purtarea tocurilor inalte tip stiletto si aparitia osteoartritei la genunchi, o afectiune degenerativa a articulatiei, caracterizata prin degradarea cartilajului care acopera articulatia genunchiul. Nici tocurile late nu sunt mai putin inofensive.

„Tocurile late iti ofera impresia de stabilitate cand stai in picioare si sunt confortabile. Din aceasta cauza, femeile poarta pantofi cu toc inalt, lat, intreaga zi. Sunt mai blande cu picioarele tale decat tocurile stiletto, dar la fel de periculoase pentru genunchii tai”, declara Dr. Casey Kerrigan, coordonatoarea studiului de la Harvard Medical School, pe site-ul www.ynhh.org.

Genunchii nu sunt primele „victime” ale tocurilor. Purtarea lor ne afecteaza in primul rand coloana vertebrala si tendonul lui Ahile.

„Tocurile inalte te determina sa iti ridici calcaiele si de indata ce faci asta, centrul tau de greutate se modifica si este impins in fata. Din aceasta cauza esti nevoita sa iti schimbi pozitia spatelui pentru a compensa lipsa de echilibru, ceea ce pune presiune asupra coloanei vertebrale si asupra nervilor spatelui”, declara Dr. Mike O’Neill pentru dailymail.co.uk.
„Toate aceste modificari cauzeaza sciatica, o afectiune dureroasa in care nervii sunt ‘blocati’, transmitand semnale dureroase si senzatia de amorteala de la spate pana la picioare. O alta problema comuna este aceea ca tendonul lui Ahile este deteriorat pentru totdeauna”, adauga Dr. Mike O’Neill.

O combinatie periculoasa este reprezentata de pantofii cu toc inalt si varfurile subtiri, de tip ciocate. Pe langa efectele negative ale tocurilor, acestia pun o presiune destul de mare si asupra degetelor tale. Printre cele mai des intalnite efecte sunt monturile – deformari ale degetului mare.

Chiar daca nu te-ai fi gandit, purtarea tocurilor iti poate da si dureri de cap. Pentru ca organismul nostru este un sistem care poate resimti efectele negative in lant, presiunea pusa de purtarea tocurilor este transmisa de la spate, prin intermediul nervilor, catre ceafa. Rezultatul se concretizeaza sub forma migrenelor frecvente.

„Receptorii nervosi de la nivelul talpii, numiti proprioreceptori, transmit catre coloana si muschi informatii referitoare la solul pe care calcam, sensul miscarii, pozitia membrelor. Pentru ca musculatura sa functioneze la capacitati normale, trebuie sa primeasca informatii de la proprioreceptori”, ne explica Prof. Dr. Catalin Codreanu, Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului. Primind aceste informatii, corpul isi regleaza centrul de greutate cand ne aflam in pozitie ortostatica (in picioare).

Folosind foarte des tocurile, induci organismul in eroare si anumite parti ale corpului tau vor fi suprasolicitate. Suprasolicitarea unor muschi, conduce -ca intr-un joc domino – la atrofia altora, iar atrofia musculara este un factor favorizant pentru aparitia artrozei.

Inainte de a-ti cumpara o pereche superba de pantofi cu toc, gandeste-te si la riscurile pe care ti le asumi…

Tu cat de des poti pantofi cu toc?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here