In secolul XX, cand economia Statelor Unite avea o crestere net superioara comparativ cu a altor state, era greu de imaginat ca un oras din afara acestei tari, in special din una comunista, cu mai multe persoane printre cele mai bogate din lume decat New York, casa a celebrului Wall Street.

Astazi, in schimb, este cazul deoarece Moscova a devenit resedinta a celor mai multi miliardari din lume. Capitala Rusiei detine 79 de miliardari, o crestere ametitoare de 21 in doar un an, depasind New Yorkul sau Londra.

Cu toate ca ne referim la date oficiale, aceste persoane isi pot permite o locuinta aproape oriunde pe aceasta planeta, ceea ce face articolul oarecum incomplet. Totusi, pentru a face o ierarhizare a trebuit sa se faca abstractie de anumite aspecte, pe care probabil le intuiti si le intelegeti. Trebuie mentionat faptul ca pentru orasele in care numarul persoanelor cu averea de peste 1 miliard este acelasi, diferentierea s-a facut dupa averea totala cumulata. Va invitam asadar sa cititi lista cu cele 10 orase care gazduiesc cei mai multi miliardari. n.e.

10. Beijing

Numar de miliardari: 19Averea totala cumulata: 40 miliarde $

Printre miliardari se numara Robin Li, fondator al Baidu, cel mai mare website de cautari din China (echivalentul lui Google in China n.e.); experta in imobilare Wu Yajun, cea mai bogata femeie din lume prin forte proprii; si dezvoltatoarea in imobiliare Zhang Xin, care, impreuna cu sotul ei, prezideaza Soho China.

9. Los Angeles

Numar de miliardari: 19Averea totala cumulata: 44,3 miliarde $

Printre miliardari se numara investitorul transformat in patron al artelor Eli Broad; Jeffrey Skoll care s-a imbogatit dupa ce a devenit primul presedinte al eBay; si investitorul Michael Milken, asa numitul „Junk Bond King.”

8. Taipei

Numar de miliardari: 19Averea totala cumulata: 49 miliarde $

Printre miliardari se numara cea mai puternica femeie din high-tech, Cher Wang (co-fondator si presedinte a HTC Corporation si cofondator a VIA Technologies); gurul serviciilor financiare, Tsai Wan-tsai, fondator al Fubon Group; si producatorul de computere notebook, Barry Lam, fondator si presedinte a Quanta Computer Taiwan.

7. Sao Paulo

Numar de miliardari: 21Averea totala cumulata: 84,8 miliarde $

Printre miliardari se numara Jorge Paulo Lemann actionar majoritar la Anheuser-Busch (companie cu traditie in producerea berii n.e.) si noul co-proprietar la Burger King; Joseph Safra presedinte a Banco Safra (parte a imperiului bancar si de investitii Safra Group n.e.); si primul miliardar al etanolului Rubens Ometto Silveira Mello.

6. Mumbai

Numar de miliardari: 21Averea totala cumulata: 106,6 miliarde $

Printre miliardari se numara Mukesh Ambani, presedinte al Reliance Industries, producatoare de energie electrica si detinator al celei mai scumpe case din lume; fratii Ruia, care conduc compania familiei Essar Group (conglomerat multinational ce are activitati in sectoare precum otel, energie, comunicatii, transporturi, logistica si constructii n.e.);  si magnatul comertului Kumar Birla, din marea familie Birla.

5. Istanbul

Numar de miliardari: 36Averea totala cumulata: 60,5 miliarde $

Printre miliardari se numara cel mai bogat om din Turcia, Mehmet Emin Karamehme, presedintele companiei de telefonie mobila Turcell; ex-cel mai bogat om din Turcia, Husnu Ozyegin, descendentul imperiului financiar si de retail; si macedonianul Sarik Tara, fondator al gigantului din constructii ENKA.

4. Hong Kong

Numar de miliardari: 40Averea totala cumulata: 176,8 miliarde $

Printre miliardari se numara cel mai bogat om din China, presedinte a Hutchison Whampoa Limited (companie cu o mare diversitate de proprietati, printre care cel mai mare port din lume si operatiuni de telecomunicatii in 14 tari, ce este parte din Cheung Kong Group n.e.), Li Ka-shing; familia Kwok, fratii din spatele celui mai mare dezvoltator de imobiliare din Hong Kong, SHKP; si Angela Leong, controversata mostenitoare a imperiului de cazinouri Stanley Ho.

3. Londra

Numar de miliardari: 41Averea totala cumulata: 164,3 miliarde $

Printre miliardari se numara cetateanul indian Lakshmi Mittal, al 6-lea cel mai bogat om din lume, detinator al companiei producatoare de otel ArcelorMittal; indraznetul Richard Branson, fondatorul companiei Virgin (companie de transporturi aeriene n.e.); si Philip & Christina Green, cuplul din spatele companiei de imbracaminte Topshop.

2. New York

Numar de miliardari: 59Averea totala cumulata: 220,8 miliarde $

Printre miliardari se numara mogulul media si actualul primar Michael Bloomberg; designerul de moda Ralph Lauren; si investitorul in imobiliare transformat in celebritate de reality TV, Donald Trump.

1. Moscova

Numar de miliardari: 79Averea totala cumulata: 375 miliarde $

Printre miliardari se numara cel mai bogat om din Rusia, magnatul otelului Vladimir Lisin; detinatorul echipei de fotbal Chelsea  Roman Abramovich; si investitorul de la Facebook Yuri Milner.