Oh, teatrul de pe Broadway! Cu atatea performate memorabile, aceasta lista a fost foarte dificil de intemeiat. Au fost alegeri dificile, multe dintre actritele de calitate ramanand pe dinafara, dar in ilustra istoria a Broadway-ului au existat multe staruri care au stralucit un pic mai mult decat altele.  Iata asadar crema cremelor.

10. Elaine Stritch

Elaine, cunoscuta pentru vocea ei ferma si pentru interpretarea asupra careia si-a pus amprenta in The Ladies Who Lunch from Company, a debutat pe Broadway in 1946 odata  cu piesa Angel in the Wings. Piese precum Pal Joey, On Your Toes, Goldilocks, Sail Away, Company, Show Boat, A Delicate Balance, Endgame and The Full Monty au ajutat-o sa isi creeze un nume. De asemenea, a avut parte de propriul one-woman show, Elaine Stritch at Liberty, care i-a adus un premiu Tony la categoria Cel mai bun eveniment teatral. Stritch nu este o anonima nici in ceea ce priveste Hollywood-ul, ea jucand in mai bine de 30 de filme, inclusiv The Scarlet Hour, September, Cocoon: The Return, Cadillac Man, Out to Sea, Krippendorf’s Tribe, Monster-in-Law si Broadway: Beyond the Golden Age.

9. Bernadette Peters

O interpreta innascuta, Bernadette a debutat pe Broadway in piesa Most Happy Fella, la varsta de numai 11 ani, insa punctul culminant al debutului l-a avut in 1968 in musicalul Dames at Sea ce nu s-a jucat pe Broadway. A jucat in piese precum George M! , On the Town, Mack and Mabel, Sally and Marsha, Sunday in the Park with George, Song and Dance, Into the Woods, The Goodbye Girl, Annie Get Your Gun si Gypsy sau in filme ca The Longest Yard, W.C. Fields and Me, The Jerk, Pennies from Heaven, Annie, Slaves of New York, Pink Cadillac, Alice, Anastasia, Let It Snow si It Runs in the Family. A interpretat roluri episodice in The Carol Burnett Show, Maude, All in the Family, The Muppet Show, Saturday Night Live, The Larry Sanders Show, The Closer, Frasier, Ally McBeal, Will & Grace, Law and Order: SVU, Boston Legal, Grey’s Anatomy and Ugly Betty. Desi este cea mai nominalizata actrita la premiile Tony (a fost nominalizata in total de 6 ori), ea a castigat doar de 2 ori pentru performantele in Song and Dance si Annie Get Your Gun.

8. Julie Andrews

O omniprezenta a scenei, Julie Andrews a incantat audientele decenii de-a randul. Nascuta in 1935 in Walton-in-Thames, a inceput sa joace inca de la o varsta frageda in spectacolul vodevil al mamei si tatalui vitreg. Debutul sau profesional a avut loc la London Hippodrome in anul 1947 unde a jucat in muzicalul  Stariht Roof. Anul urmator debutului sau a fost rugata sa joace la Royal Command Variety Performance, fiind cea mai tanara actrita.  Dupa cateva piese in Anglia, in 1954 isi face debutul si pe Broadway, jucand-o pe Polly Browne in piesa The Boy Friend. De atunci a avut numai roluri exceptionale precum Eliza Doolittle in My Fair Lady, Queen Guinevere in Camelot, Amy in Putting It Together si Victor/Victoria in piesa cu acelasi nume. Vocea ei impecabila l-a impresionat chiar si pe Walt Disney, ajutand-o sa isi faca debutul si in film cu un rol in  . Au urmat apoi stralucite roluri in filme precum The Sound of Music, Thoroughly Modern Millie, 10, S.O.B., Victor/ Victoria, Trail of the Pink Panther si  The Princess Diaries. Julie a colaborat si cu realizatorii animatiei Shrek, imprumutandu-si vocea pentru ultimele 3 filme si de asemenea cu cei ai filmului Enchanted.

7. Angela Lansbury

Castigatoare a 5 premii Tony, Lansbury a lasat o mostenire de mai bine de 7 decenii de performanta versatila atat pe scena teatrului, cat si pe marile ecrane. Intalnirea lui Mel Ballerino, cel care a distribuit-o in filmul Gaslight in 1944, i-a adus prima nominalizare la premiul Oscar. De-a lungul impresionantei sale cariere a avut parte de multe roluri, notabile fiind cele din  filme ca The Picture of Dorian Grey, Samson and Delilah, Blue Hawaii, The Manchurian Candidate, Bedknobs and Broomsticks, Death on the Nile, Beauty and the Beast, Anastasia si cel mai recent Nanny McPhee. Pe scena Broadway-ului si-a facut aparitia in anul 1957 in piesa Hotel Paradiso, urmata de hit-uri ca Anyone Can Whistle, Mame, Gypsy, The King and I, Sweeny Todd, Deuce and Blithe Spirit, o cariera ce i-a adus 4 premii Tony, mai mult decat a castigat vreodata o actrita. A castigat, de asemenea, inima a milioane de de telespectatori cu rolul romancierei de mister Jessica Flechter in filmul Murder, She Wrote. In anul 1994 a fost numita Comandor al Ordinului Imperiului Britanic de catre Regina Elizabeta a II-a.

6. Liza Minnelli

Fiica lui Judy Garland si a regizorului de film Vincent Minnelli, putem spune ca talentul interpretativ al Lizei este unul innascut. A frecventat Licelul de Arte din New York, dar inainte de a absolvi s-a mutat in New York City pentru a-si realiza o cariera ca actrita de teatru. Primul sau show, Best Foot Forward in 1963  a fost urmat de alte roluri in piese precum The Fantastics, Carnival, Flora the Red Menace, Chicago, The Act, The Rink si Victor/ Victoria. O prezenta nelipsita in lumea scenei, a interpretat roluri in filme precum Cabaret, That’s Entertainment, Journey Back to Oz, New York, New York, Arthur, Rent-A-Cop, Stepping Out si Broadway: Beyond the Golden Age. Ea a facut cariera si in lumea muzicii, inregistrand peste 30 de albume.

5. Patti LuPone

Eleva a Scolii Juliard, Patti a inceput ca actrita in Compania de teatru a lui John Houseman. Debutul pe scena din New York a venit in anul 1972  in The School for Scandal. Aici a dovedit ca poate fi o interpreta de baza in piese precum The Beggar’s Opera, Edward II, The Robber Bridegroom, The Baker’s Wife si Working. Rolul vietii, Eva Peron in piesa Evita i-a revenit in anul 1979 si i-a adus totodata 2 premii, Toy si Drama Desk. A intrepretat si roluri portret in The Cradle Will Rock, Les Miserables, Anything Goes, Sunset Boulevard, Master Class, Pal Joey, Annie Get Your Gun, Sweeny Todd, Candide, Passion si Gypsy, cel din urma fiind si cel mai recent si cel care i-a dus cel de-al doilea premiu Tony. In anul 1941 a intrat in lumea filmului cu roluri in Witness, LBJ: The Early Years, Driving Miss Daisy and Heist sau roluri episodice in Law and Order, Frasier, Touched by an Angel, Oz, Ugly Betty si 30 Rock.

4. Gwen Verdon

Castigatoare a 4 premii Tony, Gwen a fost considerata totodata si cea mai buna dansatoare de pe Broadway. Specializata in cateva stiluri de dans, cariera sa a inceput ca dansatoare de specialitate in cateva musicaluri si prin pariciparea la unele cantece de pe Broadway. Debutul ei a venit odata cu rolul pe care l-a primit de la Cole Porter in piesa Can Can. Au urmat apoi performante arzatoare in Damn Yankees, New Girl in Town, Redhead, colaborand si cu sotul ei, legendarul coregraf Bob Fosse in piese precum Sweet Charity sau in show-ul sau final Chicago. A fost distribuita si in filme, The Farmer Takes a Wife, Damn Yankees, Legs, The Cotton Club, Cocoon, Nadine, Cocoon: The Return, Alice si Marvin’s Room fiind cele mai cunoscute. A colaborat si a fost portretizata in filmul autobiografic al familiei Fosse, All That Jazz. Desi s-a despartit de Fosse in 1971, Verdon a devenit tutore al mostenirii sale, dupa ce acesta a murit in anul 1987. Gwen Verdon a murit in urma unui atac de cord in anul 2000 si ca tribut, la ora 20:00 in noaptea mortii sale toate luminile de pe Broadway au fost stinse.

3. Mary Martin

Nascuta in 1913, versalitatea lui Mary Martin a facut-o pe aceasta una dintre cele mai populare interprete de pe Broadway. Lucra ca instructor de dans si cantareata intr-un club de noapte pana ce a fost descoperita de Lawrence Schwab si distribuita in rolul lui Dolly in Leave It to Me. Contractul semnat cu Paramount Pictures a condus-o pe acesta spre filme  precum The Great Victor Herbert, Rhythm on the River, Love Thy Neighbor, Kiss the Boys Goodbye, New York Town, Birth of the Blues, Star Spangled Rhythm sau Happy Go Lucky. Insa marea sa dragoste era scena teatrului, fapt ce facut-o sa accepte rolurile din piese ca One Touch of Venus, Annie Get Your Gun, South Pacific, Peter Pan, The Sound of Music, Jenni, Hello, Dolly! , I Do! I Do! , Together on Broadway: Mary Martin and Ethel Merman si Legends. Rolurile Nellie Forbush in South Pacific, Peter Pan si Maria Von Trapp in The Sound of Music, pe care, in fapt, ea le-a creat, i-au adus premii Tony. A fost rapusa de cancer in 1990, la varsta de 76 de ani.

2. Ethel Merman

Ethel, cunoscuta si sub numele de Marea Doamna a Scenei de pe Broadway, a fost cunoscuta pentru interpretarile ei nonconformiste si personalitatea dinamica. Inainte de debutul ei ca actrita, ea lucra ca secretara si canta in cluburi de noapte. A crescut aproape instantaneu la rangul de stea a scenei si si-a creat o cariera de 16  spectacole pe Broadway, inclusiv Anything Goes, Annie Get Your Gun, Gypsy si Hello, Dolly!. Atingand apogeul muzical, nu a avut probleme in gasirea unui rol pe marile ecrane, talentele sale fiind apreciate si in filme precum Anything Goes, Alexander’s Ragtime Band, Call Me Madam, There’s No Business Like Show Business, It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World si  Airplane.

1. Chita Rivera

Nascuta Dolores Conchita Figueroa Del Rivero in 1933, primul ei contact cu scena a fost ca eleva a Scolii Americane de Balet. A inceput cu roluri in cor, in piesele Call Me Madam, Guys and Dolls si Can Can, ca mai apoi sa intre direct in lumina reflectoarelor in piesa Shoestring Revue. A urmat apoi o cariera pe Broadway unde a interpretat hit-uri ca Mr. Wonderful, Kiss Me Kate, West Side Story, Bye Bye Birdie, Bajour, Call Me Madam, Threepenny Opera, Sweet Charity, Chicago, Merlin, The Rink, Kiss of the Spider Woman si Nine. In decembrie 2005 ea a deschis spectacolul Chita Rivera: The Dancer’s Life, o retrospectiva a spectculoasei sale cariere. In ciuda dedicarii sale pentru scena teatrului, ea si-a facut aparitia si in cateva filme: Sweet Charity, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Pippin si Chicago. Cea mai nominalizata actrita la premiile Tony ( cu toate acestea a castigat numai 2 premii Tony), ea a fost prima femeie hispanica ce a primit Premiul de Onoare Kennedy in 2002 si Medalia Prezindentiala de Libertate in 2009.