O durere de stomac se refera la crampe sau la o durere neclara in burta (abdomen). Aceasta este, in mod normal, de scurta durata și este provocata de o bacterie putin periculoasa.

Durerea abdominala severa este un motiv mai mare de ingrijorare. Daca incepe brusc și neașteptat, aceasta ar trebui sa fie privita ca o urgența medicala, mai ales daca durerea este concentrata intr-o anumita zona. Sunati-va medicul de familie cat mai curand posibil sau mergeți la cel mai apropiat spital, daca este cazul.

Crampe stomacale cauzate de aerul din stomac

Crampele stomacale sunt adesea cauzate de aerul din stomac și de balonare. Acestea sunt o problema extrem de comuna, care pot fi jenante, dar ușor de abordat – medicul dvs. va va recomanda un medicament care se elibereaza fara prescriptie, pentru a trata problema.

Crampe stomacale bruste cu diaree

Daca crampele stomacale au inceput de curand și aveți si diaree, cauza este, probabil, gastroenterita. Acest lucru inseamna ca aveți o infecție virala sau bacteriana a stomacului și intestinului, care ar trebui sa se amelioreze fara tratament dupa cateva zile. O cauza frecventa de gastroenterita este virusul norovirus.

Crampele severe de stomac și diareea care va fac sa va simtiti foarte rau (provoaca frisoane sau febra) ar putea fi cauzate de o infecție mai grava, cum ar fi intoxicatia alimentara. Si intoxicatia alimentara trece de la sine, dupa cateva zile.

Daca crampele de stomac și diareea continua pentru mai mult de cateva zile, este posibil sa aveți o afecțiune pe termen lung, cum ar fi sindromul de intestin iritabil.

Dureri abdominale severe si bruste

Daca aveți o durere agonizanta care apare brusc intr-o anumita zona a stomacului, sunati-va imediat medicul de familie sau mergeți la cel mai apropiat spital. Aceasta poate fi un semn al unei boli grave, care se va inrautati rapid daca nu primiti tratament.

Cele mai frecvente cauze de dureri abdominale severe si bruste includ:

– apendicita – umflarea apendicelui, care provoaca dureri de nedescris in partea dreapta a abdomenului. Daca aveti apendicita, apendicele trebuie inlaturat.

– ulcer peptic perforat – o rana deschisa care se dezvolta pe captuseala interioara a stomacului sau a duodenului.

– calculi biliari – pietre mici care se formeaza in vezica biliara. Acest lucru poate insemna ca vezica biliara va trebui sa fie inlaturata.

– pietre la rinichi – pietrele mici pot fi eliminate prin urina, dar pietrele mai mari pot bloca canalele renale și va trebui sa mergeti la spital pentru ca acele pietricele sa fie maruntite.

– diverticulita – o inflamație in pungile mici care fac parte din intestin

Uneori, durerea brusca și severa de la nivelul abdomenului poate fi cauzata de o infectie a stomacului și intestinului (gastroenterita) sau de o leziune.

Dureri abdominale pe termen lung sau recurente

Adultii care au episoade persistente sau repetate de dureri abdominale ar trebui sa-si consulte medicul de familie. Cu toate acestea, nu trebuie sa intrati in panica deoarece, de multe ori, cauza nu este grava.

Cauzele frecvente la adulți includ:

– sindromul de colon iritabil – o afectiune comuna in care mușchiul din peretele intestinului tinde sa intre in spasme; durerea este adesea ameliorata dupa ce va faceti nevoile.

– boala Crohn – o afectiune pe termen lung care cauzeaza inflamatia mucoasei sistemului digestiv.

– o infecție a tractului urinar care recidiveaza (de obicei, veti simti o senzatie de arsura la urinare).

– ulcer peptic pe termen lung – o rana deschisa care se dezvolta pe captuseala interioara a stomacului sau a duodenului.

– constipație.

– arsuri la stomac si reflux de acid – acidul gastric ajunge din stomac la esofag.

– dureri menstruale – crampe musculare dureroase la femei.

Cauzele frecvente la copii includ:

– sindromul periodic (similar cu sindromul de colon iritabil la adulti) – copiii au episoade recurente de durere de burta

– constipație

– o infecție a tractului urinar care recidiveaza

– anxietate

– arsuri la stomac si reflux de acid