Transpiraţia este un fenomen natural al organismului. Transpiraţia este reacţia naturala a organismului la anumiti stimuli cum ar fi efort, stres, căldură, inclusiv condiţiile ca greata, pubertate, obezitate, menopauza, şi nervozitate.
Transpiratia excesiva este considerată ca o condiţie medicală şi, în prezent, mai mult de 1% din populatia lumii sufera de ea. Transpiratia excesiva este menţionată ca hiperhidroza. Este o afecţiune în care organismul secreta sudoare în anumite zone şi în cantităţi mai mari decât se preconizeaza.
1. Ereditatea
O mulţime de medici cred ca transpiratia excesiva este ereditara. Acest lucru înseamnă că, dacă unul dintre părinţi au tendinţa de a transpira foarte mult, acest lucru se va mosteni.
2. Funcţii anormale ale nervilor
Glandele sudoripare sunt pozitionate pe tot corpul, şi sunt responsabile pentru producerea de transpiratie. În acelaşi mod, nervii, care acţionează ca receptorii din creier, sunt pozitionati pe tot corpul. Ei sunt cei responsabili cu trimiterea de mesaje la creier de la care se va acţiona. În cazul în care nervii nu reuşesc să lucreze cu precizie, asta poate solicita creierului sa transpire din cauza unor stimuli greşiti. Acest lucru poate duce la hiperhidroza sau transpiratie excesiva.
4. Funcţiile anormale ale maduvei spinarii
Maduva spinarii este o altă parte importantă a sistemului nervos central, care controleaza de fapt, mecanismul de transpiraţie al organismului. Unele probleme în zona coloanei vertebrale poate provoca hiperhidroza. Leziunile şi tumorile in zona măduvei spinării pot declanşa, de asemenea, hiperhidroza.
3. Funcţii anormale ale creierului
Transpiraţia este controlată de hipotalamus. Este aceeaşi parte a creierului care gestionează foamea şi setea. De asemenea, este responsabil de a se asigura că organismul mentine un anumit nivel de temperatura pentru a putea continua cu procesele sale normale. Ca atare, creierul va spune organismului sa raspunda prin transpiratie, deoarece consideră că temperatura din interior este în creştere. Ar putea fi si unii factori de natura emotionala. Dacă suferiti de anxietate, depresie, stres, procesele mentale pot deveni dezorientate, ducând la hiperhidroza.
4. Obezitate
Persoanele obeze au tendinţa de a suferi de transpiraţie excesivă mai des decat cele ale caror dimensiuni ale corpului sunt normale. Acest lucru se datorează faptului că glandele sudoripare tind să lucreze de două ori din greu pentru a abandona toate mineralele in exces considerate nedorite de către organism.
5. Pubertatea
Adolescenţii au tendinţa de a transpira foarte mult. Motivul poate fi psihologic, deoarece acestia se confruntă cu schimbări în corpurile lor şi sunt expusi la lucrurile pe care le introduc până la maturitate. Prin urmare, devine un fapt medical ca adolescentii in stadiile lor de pubertate să fie mult mai probabil sa transpire.
Transpiraţia poate fi un simptom sau o afecţiune gravă, cum ar fi un atac de cord.