Sindromul premenstrual se refera la un grup de simptome fizice si emotionale pe care unele femei le simt cu o saptamana sau cu doua saptamani inainte de ciclul lor menstrual. Simptomele dispar atunci cand ciclul menstrual incepe și la cateva zile dupa fluxul menstrual.
 
Simptomele sindromului premenstrual

Simptomele pot varia de la blande pana la severe. Simptomele sindromului premenstrual pot include:

–    Umflarea sanilor și sensibilitate

–    Amețeala

–    Durere de cap

–    Crampe

–    Greața și varsaturi

–    Pofte alimentare

–    Balonare abdominala

–    Creștere in greutate din cauza retenției de apa

–    Stomac deranjat

–    Umflarea feței, mainilor si gleznelor

–    Stare de depresie

–    Plansete

–    Anxietate, iritabilitate si furie

–    Probleme in a adormi (insomnie)

–    Modificari ale apetitului sau a poftelor alimentare

–    Oboseala

Tratamente naturale pentru sindromul premenstrual

Acestea sunt cateva dintre remediile naturale, care sunt folosite pentru sindromul premenstrual:

1) Calciu

Studiile sugereaza ca nivelurile de calciu sunt mai mici la femeile cu sindrom premenstrual și ca suplimentarea cu calciu poate reduce severitatea simptomelor. Un studiu de mare amploare a examinat 1057 de femei cu sindrom premenstrual si 1968 de femei fara sindrom premenstrual. Femeile cu cel mai mare aport de calciu, din surse alimentare, au avut cele mai mici simptome de sindrom premenstrual.

Un alt studiu a constatat ca 300 mg de carbonat de calciu, luat de patru ori pe zi, a redus semnificativ balonarea, depresia, durerile, modificarile de dispoziției și poftele alimentare.

2) Boabele de mielarea

Boabele de mielarea (Vitex agnus-castus) sunt printre cele mai populare remedii naturale pentru sindromul premenstrual, in Europa.

Un studiu publicat in British Medical Journal, care a implicat 178 de femei cu sindrom premenstrual, a constatat ca boabele de mielarea au redus in mod semnificativ simptomele premenstruale pe parcursul a trei cicluri menstruale. Femeile care au luat mielarea au avut imbunatatiri semnificative ale iritabilitatii, depresiei, durerii de cap si a sensibilitatii sanilor.

Cele mai frecvente efecte secundare ale boabelor de mielarea sunt: dureri de cap, greața, tulburari digestive, tulburari menstruale, mancarime, acnee si eruptii cutanate. Boabele de mielarea nu ar trebui sa fie luate de catre femeile gravide sau care alapteaza. Siguranța boabelor de mielarea asupra copiilor sau asupra persoanelor cu boli de rinichi sau de ficat nu a fost stabilita.

Teoretic, boabele de mielarea pot interacționa cu hormonii sau medicamentele care afecteaza glanda pituitara.

3) Exercitiile fizice

Exercitiile aerobice regulate, cum ar fi mersul pe jos, joggingul, inotul sau ciclismul, pot ajuta la ameliorarea simptomelor premenstruale. Intr-un studiu, frecvența, dar nu intensitatea exercitiilor fizice, a fost asociata cu o scadere a simptomelor sindromului premenstrual.

4) Relaxarea

Exercițiile de respirație, meditația, yoga și aromoterapia sunt cateva modalitați naturale pentru a reduce stresul și de a promova relaxarea. Multe femei se simt mai asertive și mai adaptate la nevoile lor in saptamanile de dinainte de menstruație. Acest lucru poate fi folosit constructiv alocandu-va timp pentru a va relaxa, a va exprima emoțiile și pentru a va acorda prioritate nevoilor dumneavoastra.

5) Magneziul

Magneziul este un mineral care se gaseste in mod natural in alimente sau este disponibil sub forma de suplimente. Magneziul a aratat rezultate preliminare bune pentru sindromul premenstrual. Un studiu a examinat folosirea suplimentelor de magneziu sau a unui placebo pe 32 de femei cu sindromul premenstrual. Cantitatea de magneziu folosita a fost de 360 mg, de trei ori pe zi, incepand din ziua a 15-a de la inceputul perioadei menstruale. S-a constatat ca si suplimentele de magneziu au imbunatatit in mod semnificativ schimbarile de dispoziție cauzate de sindromul premenstrual.

Un alt studiu a folosit 200 mg de magneziu sau un placebo timp de doua cicluri menstruale. La sfarșitul lunii a doua, s-a constatat ca magneziul a redus in mod semnificativ creșterea in greutate, umflarea mainilor și a picioarelor, sensibilitatea sanilor și balonarea abdominala.

Persoanele cu boli de inima sau boli de rinichi nu ar trebui sa ia suplimente de magneziu fara a consulta un medic. Efectele adverse ale excesului de magneziu pot include stomac deranjat și diaree. Acesta poate provoca si: greața, varsaturi, tensiune arteriala scazuta, ritm cardiac incetinit, deficiențe de alte minerale, confuzie, coma și chiar moarte.

Magneziul poate interacționa cu antibiotice, cu medicamentele pentru tensiunea arteriala, cu medicamentele pentru diabetul zaharat, cu digoxina, cu levotiroxina și cu tiludronatele (un medicament pentru osteoporoza) și ar trebui sa fie luat numai sub supraveghere medicala.

6) Uleiul de luminita de seara

Uleiul de luminita de seara este un ulei vegetal care conține acidul gamma-linolenic, un acid gras esential omega-6. Acidul gamma-linolenic este implicat in metabolizarea substantelor asemanatoare hormonilor, numite prostaglandine, care regleaza durerea și inflamațiile in organism.

O recenzie a șapte studii, care au cercetat efectele luminitei de seara pentru sindromul premenstrual, a constatat ca doua dintre cele mai bine concepute studii nu au reușit sa evidențieze niciun efect benefic al luminitei de seara.

7) Acupunctura

In medicina tradiționala chineza, ficatul este organul cel mai afectat de stres, furie si frustrare. Stagnarea energiei ficatului, sau “qi”, de catre emoții, alcool, alimentele picante și acizii grași poate duce la simptome premenstruale, cum ar fi sani sensibili, balonare abdominala și crampe.

Deși nu exista dovezi științifice care sa sustina aceasta evaluare, acupunctura, exercitiile fizice, exprimarea emoțiilor, precum și exercițiile de respirație, sunt recomandate de catre practicieni pentru a calma stagnarea energiei ficatului.

8) Sugestii dietetice

–    Reducerea aportului de sare și zahar. Acest lucru este util mai ales pentru balonare, pentru umflarea mainilor si a picioarelor, pentru sensibilitatea sanilor si pentru ameteli. Mariti aportul de alimente bogate in potasiu, cum ar fi pește, fasole si broccoli.

–    Mancati mese mici si frecvente pentru a ajuta la stabilizarea zaharului din sange.

–    Eliminati cafeina, care poate agrava anxietatea, depresie și sensibilitatea sanilor.

–    Cresteti aportul de fructe, legume, fasole, nuci, seminte si peste.

–    Evitați alcoolul.

–    Reduceti aportul de alimente grase și carne roșie.

Alte remedii

Exista si alte remedii naturale care sunt folosite in mod obișnuit pentru sindromul premenstrual, inclusiv:

–    Ginkgo

–    Vitamina E

–    Laptișorul de matca

–    OPC (proantocianidine oligomerice)

–    Strugurii ursului

–    Sunatoarea

–    Ignama salbatica

–    Papadia

–    Reflexologia

–    Chiropractia

–    Crema cu progesteron