Cumplita mai ales in zilele de vara, transpiratia e totusi un fenomen natural, care are ca functie reimprospatarea intregului corp.

Exagerand un pic, putem spune ca pielea are rol de termostat si mentine corpul la o temperatura constanta de 37 de grade, secretand prin pori – un amestec de apa si sare.

Lichid incolor, transpiratia are in compozitie clorura de sodiu, amoniac, acid lactic, uree etc. senzatia de umezeala si “mireasma” sunt cele mai intense la subrat si de aceea igiena personala joaca un rol extrem de important aici.

Stiai ca?
Orice persoana are intre doua si cinci milioane de glande sudoriare, care produc in medie un litru de transpiratie pe zi. In zilele fierbinti sau atunci cand faci mult sport, poti sa pierzi chiar zece litri intr-o zi!

Numai 1% din transpiratie provine de la subart, dar are un miros mai puternic. In plus, zona axiala nu e destul de expusa si transpiratia nu se evapora asa de repede. Restul de 99% e produs de glandele aflate pe intreaga suprafata a corpului, evaporandu-se continuu si rapid.

De fapt, nu transpiri fara intrerupere, ci in reprize scurte, de 6 sau 7 ori pe minut, in cantitati mici. Daca esti tipul activ, transpiri mai mult decat persoanele sedentare.
Cand stai in picioare, transpiri la subrat mai mult decat atunci cand stai jos sau intinsa. Daca esti dreptace, transpiri mai mult la subratul drept.
Desi nu se poate sesiza prin miros, si bebelusii transpira putin. Dar transpiratia devine intr-adevar o problema cand ajungi la varsta pubertatii. Apoi, pe masura ce inaintezi in varsta, transpiri din ce in ce mai putin.
Deodorantele sunt de doua feluri: antiperspirante si bodyspray-uri. Bodyspray-urile sunt de obicei folosite ca alternativa la parfum, avand avantajul ca se pot pulveriza pe tot corpul. Antiperspirantele sunt cele care reduc transpiratia si ofera protectie de lunga durata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here