Mici, dar ai naibii, sunt peste tot: in aer, in sol, in organismele vii. Nici nu ii deosebesti-spui: “Sunt bolnava, am luat un virus, niste bacterii” – desi acesta este primul pas: ca sa stii cum sa le vii de hac, mai intai trebuie sa ii identifici. Deci, la atac!

Virusii sunt cei mai mici agenti infectiosi, au forme diverse si provoaca majoritatea infectiilor. Cum actioneaza? Virusii sunt dependenti de gazda lor: nu se pot multiplica decat folosindu-se de o celula vie din organismul nostru, careia ii “inoculeaza” propriul lor ADN (propriile lor gene), astfel ca ii modifica “programul de lucru” si ajung sa se reproduca prin ea si sa infecteze alte si alte celule. Niste mici genii ale geneticii, nu?

Ce maladii provoaca? Raceli , gripe, rinofangerite, gastroenterite, angine, varicela, rujeola,herpes, hepatie. Exista si virusi extrem de periculosi care provoaca rabie, variola ( impotriva acestora ne putem proteja prin vaccin), ori SIDA, Ebola ( de care nu ne apara din nefericire niciun vaccin).

Cu ce arme le venim de hac? Intai de toate, ne apara de imunitatea naturala, pe care trebuie sa o fortificam toata viata: dupa ce a fost victima o data a unui virus, organismul nostru  isi dezvolta capacitatea de a ramane imun la urmatoare intalnire cu el ( de aceea sunt atat de rare cazurile in care o persoana face de doua ori varicela, de exemplu).

Contra virusilor prea periculosi (cum este cazul poliomielitei) carora natura nu le poate face fata, au fost create vaccinuri : acestea “instruiesc”  sistemul imunitar cum sa se apere, oferindu-i drept “sac de box”, un virus inactiv, (inoculat in organism prin serul respectiv). Doar ca nici virusii nu dorm: unii dintre ei –cum sunt si cei de gripa- isi schimba rapid structura, asa incat revaccinarile sunt obligatorii, an de an. Acolo unde vaccinul nu face fata, intra in lupta medicamentele antivirotice. Ele impiedica “intrusul” sa patrunda in celula sanatoasa, pentru a se multiplica. Si, prin combinarea diferitelor antinevrotice, sunt anihilati si virusii care sufera mutatii, ca sa pacaleasca astfel “apararea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here