Cu totii iubim aceasta sarbatoare, deoarece ii suntem recunoscatori Domnului Iisus Hristos ca s-a sacrificat pentru noi. Toata lumea se pregateste de sarbatoare, pregatirile incepand cu mult timp inainte. Cu o duminica inainte de Paste, se sarbatoresc Floriile. Toti cei care poarta numele unei flori sunt sarbatoriti. Am realizat un top zece al obiceilor pe care romanii le practica inainte si dupa Paste.

1.Curatenia

Inainte de Paste, oamenii fac curatenie generala. De ce se practica acest lucru? Pentru ca atunci cand aduc lumina Sfanta a Invierii acasa, aceasta sa patrunda intr-un loc curat si pur. Oamenii varuiesc nu numai in casa, ci si pomii si podurile de la porti caselor lor.

2.Taierea mielului

Sacrificarea milelului are conotatie religioasa. Cu sangele animalului oamenii ungeau pragul usii al casei. Este de precizat faptul ca mielul nu trebuie sa aiba mai mult de un an. Ce alt rol mai are. Sfantul Ioan Botezatorul l-a prezentat pe Iisus ucenicilor sai : “Iata Mielul lui Dumnezeu”.

3.Inrosirea oualelor

Ce semnificatie are acest obicei? Se spune ca atunci cand Fecioara Maria a mers la Domnul Iisus Hristos, care era rastignit pe cruce, i-a dus oua intr-un cosulet, iar sangele acestuia le-a inrosit. De aceea, oamenii vopsesc ouale in rosu, si dupa aceasta le ciocnesc si spun: “Hristos a Inviat”, iar celalalt raspunde: “Adevarat a Inviat”.

4.Mersul la biserica

Oamenii merg la biserica cu o saptamana inainte de Paste in fiecare zi. In joia mare sunt cei 12 Ucenici, vinerea domnul Iisus Hristos este rastignit pe cruce, iar sambata incepand cu ora 00:00, are loc Invierea. Oamenii aprind lumanari celor pe care i-au pierdut, si isi mantuirea.

5.Postul

Oamenii credinciosi tin tot postul Pastelui, pentru a se putea impartasi. Merg la biserica, asista la slujba, se spovedesc dupa care urmeaza impartasania. In acest post al Pastelui au loc si cateva dezlegari, insa sunt mai putine decat cele care au loc in Postul Craciunului.

6.Cumparatul hainelor

Copii in aceasta perioada au parte de cele mai mari bucurii. Parintii isi iau copii de manute si merg sa le cumpere haine, pentru a merge la biserica gatiti. Este un obicei care nu se practica numai la copii, ci si cei mari isi cumpara haine sau lucruri pentru acasa.

7.Datul pe sub masa

In vinerea mare, in mijlocul bisericii este asezata o masa, pe care se afla icoane. Oamenii vin si aduc flori, se inchina, saruta icoanele si dupa se dau pe sub masa de trei ori. Se spune ca asa le sunt iertate pacatele. Florile, care le-au adus ziua, la sfarsitul slujbei le sunt date inapoi, oamenii pastrandu-le acasa la icoana.

8.Inconjuratul bisericii

Tot in vinerea mare, se inconjoara biserica. La ora 00:00, preotul iese afara fiind urmat de toata lumea din biserica, si cu lumanarile in mana, inconjoara biserica, in timp ce clopotul acesteia rasuna.

9.Lumina Sfanta

Lumina Sfanta adusa de la Ierusalim, este luata de la preoti de catre oameni, acestia tinand-o aprinsa pe tot parcursul slujbei. La sfarsit oamenii trebuie sa aduca lumina acasa si sa o stinga in pragul usii.

10.Petrecere

In ziua de Duminica, toti oamenii petrec. Acestia sunt fericiti ca Domnul Iisus Hristos a inviat, iar acestia isi arata bucuria prin sarbatoare. Mileul este scos din cuptor, cozonacii sunt pusi pe masa, iar ouale sunt ciocnite.