Anorexia – o problema curenta la tinere!243832085092_anorexia

Anorexia este definita ca o afectiune psihiatrica si ea reprezinta o tulburare de alimentare. Ea se intalneste destul de des la adolescente. Cauzele sunt multe: sociale, sexuale, psihologice, biologice. De obicei, se regaseste o combinatie intre aceste cauze, ceea ce face ca metodele de vindecare sa fie particularizate pe individ.
Cateva semne care “dau de gol” o persoana anorexica:
– intr-un timp relativ scurt, si-a redus anormal greutatea corporala,
– are in minte o imagine deformata a propriului corp, in sensul ca persoana in cauza nu se vede ca fiind slaba, ci din contra, se teme de ingrasare,
– mananca foarte rar, putin,
– foloseste purgative, diuretice in cantitati mari,
– face exercitii fizice in exces,
– refuza sa-si mareasca greutatea pentru a ajunge la parametrii normali privind varsta si inaltimea,
– teama de obezitate etc.
De asemenea, adolescentele “intoxicate” zilnic cu imagini perfecte de femei, care fara dar si poate, trebuie sa fie slabe, regasite in reviste, ziare, filme, podiumuri de prezentare etc, isi creaza un standard prea inalt pentru propriile puteri. Altele se lasa prada propriei minti care le induce ideea ca pentru a fi acceptate intr-un grup, de exemplu de majorete, trebuie sa arate intr-un anumit mod.
Uneori aceasta tendinta este genetica. Alteori lipsa acuta a zincului degenereaza in lipsa poftei de mancare, ceea ce poate duce la anorexie. Nu trebuie omise nici tulburarile de personalitate, sau consumul de substante, depresia clinica etc. E evident ca persoana in cauza va avea si un grad scazut de auto-apreciere, va avea dificultati in a reactiona la anumite situatii emotionale, va avea probleme interpersonale etc.
Insa nu numai adolescentele obisnuite sunt afectate de anorexie. Acest flagel este foarte raspandit in lumea modei si nu numai.
Numai cateva exemple: Karen Carpenter, o cantareata americana, modelul Luisel Ramos, modelul Ana Carolina Resto, Calista Flockhart, Mary-Kate Olsen, Christina Ricci, Kate Moss, Victoria Beckham, Keira Knightley, etc. Desi trebuie sa admitem ca nu toate dintre aceste vedete au recunoscut probleme lor de nutritie. Asadar si in lumea stralucitoare a reflectoarelor si a blitzurilor, femeile se confrunta cu astfel de probleme.
Cel mai grav este insa ca este prima afectiune, ca tulburare de alimentare, care ucide. Sunt multiple cazuri in care dupa ce s-au hranit doar cu salate si cola dietetice, aceste femei au murit prin infometare.
Pe langa acest aspect, se pare, sustin specialistii, ca aceasta boala nu poate fi vindecata complet, ci doar ameliorata. Persoana in cauza va fi mereu urmarita de acest flagel, insa sta in vointa ei de a diminua efectele asupra sanatatii sale etc.
Asadar, atentie la cursa kilogramelor in minus!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here