paianjen_mareFie ca pleci la tara sau in tari exotice, ti-e teama cel mai mult de paianjeni? Cele 8 picioare te paralizeaza de frica? E clar: suferi de arahnofobie. Dintre toate fobiile legate de animale, aceasta este printre cele mai raspandite. Cum sa te eliberezi din panza fobiei?

Deci, ai decis sa-ti petreci concediul in casa de la tara? Vacanta se anunta frumoasa cand, la un moment dat, observi opt picioare care fug pe perete? Urli si parasesti camera intr-o secunda! Dupa ce ai schimbat de 20 de ori camera si ai umplut gradina cu insecticid, decizi sa te intorci acasa. Nu exista nicio indoiala: suferi de arahnofobie.

Cei mai buni… inamici ai omului

Fobia de animale (zooobia) este una dintre cele mai raspandite. Ea se intalneste mai ales la femei. Animalele cele mai nedorite sunt serpii, insectele, soarecii, pasarile si, bineinteles, paianjenii.

Adesea, nu animalul in sine provoaca frica, ci una din caracteristicile sale: miscarea, sunetele pe care le scoate, contactul. Dincolo de frica irationala, fobia se datoreaza adesea unei exagerari sau supraevaluari a unui risc: atac, muscatura sau intepatura.

Un paianjen pe tavan?

Originile arahnofobiei pot fi foarte variate de exemplu o intalnire traumatizanta cu un painajen in copilarie. Atata timp cat poti evita paianjenii si fobia nu te incomodeaza in viata de zi cu zi, nu e nicio problema. Dar atunci cand suferi mereu din cauza ei, trebuie sa reactionezi.

Adevarata identitate a paianjenului

Poti incepe tratamentul rasfoind o carte de biologie in care sa citesti despre prietenii nostri cu 8 picioare. Poti trece apoi la documentare, apoi la filme („Arahnofobia”). Mergi apoi in natura si observa putin cate putin paianjenii: acestia sunt fiinte incantatoare care n-au nimic cu tine.

Daca te simti indeajuns de puternica, mergi la zoo sau la un pet shop si observa paianjenii si tarantulele. Daca frica persista, nu ezita sa consulti un psiholog sau un psihiatru.

Nu te panica!

Frica apare adesea din necunoastere. Trebuie sa stii ca in lume exista peste 35 000 de specii de paianjeni, dintre care mai putin de 100 pot fi periculoase pentru om. In orice caz, muscatura de paianjen este mai putin periculoasa decat cea de sarpe sau de scorpion.

Fobia reala

O persoana care sufera cu adevarat de arahnofobie nu va putea nici macar sa priveasca poze cu paianjeni si va face o criza daca insecta se va apropia la mai putin de 10 metri de ea.

Cel care sufera de arahnofobie va incerca prin toate metodele sa nu se intalneasca niciodata cu sursa fricii sale (comportament de evitare). Daca acesta este si cazul tau, trebuie sa consulti un psiho-terapeut. Rezultatele sunt excelente si dau roade in cateva luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here