Existenta secretiilor vaginale este normala. Acestea au rolul de a curata in permanenta vaginul si de a mentine un pH care este nefavorabil dezvoltarii infectiilor.

 Exista multe situatii in care unele patologii, mai ales genitale, sunt discrete, nu au o simptomatologie spectaculoasa sau usor sesizabila daca pacienta nu este foarte atenta. In cazul afectiunilor genitale un indiciu important este reprezentat de secretiile vaginale.

Ce trebuie sa stii despre secretiile Boli vaginalevaginale normale?

In primul rand trebuie sa lamurim faptul ca existenta secretiilor vaginale este normala. Acestea au rolul de a curata in permanenta vaginul si de a mentine un pH care este nefavorabil dezvoltarii infectiilor. Secretiile normale sunt transparente sau usor albicioase, tulburi, cu un miros nespecific, nicidecum neplacut. In timpul ciclului menstrual consistenta si cantitatea secretiilor variaza, astfel ca intr-o anumita perioada secretia poate fi redusa si apoasa, iar intr-o alta perioada sa fie abundenta si vascoasa.
Atunci cand secretiile vaginale isi schimba culoarea, consistenta (spre exemplu aspectul branzos) si mirosul devine neplacut inseamna ca exista sigur o patologie la nivel vaginal. Aceste modificari pot fi insotite de disconfort local, de senzatii de mancarime, de dureri mai ales in timpul actului sexual ori dureri la mictiune (urinare) sau in timpul mersului etc. Mancarimea poate sa apara si in timpul noptii fiind foarte suparatoare si deranjanta, femeia neputandu-se odihni. Toate aceste simptome se accentueaza dupa actul sexual.

Exista mai multe tipuri de vaginite: bacteriene, micotice (candodoza mai ales), parazitare (tricomonaza), vaginita atrofica (la menopauza) etc. Toate aceste vaginite prezinta modificari ale secretiei vaginale, astfel ca astazi vom vorbi despre trei dintre cele mai frecvente modificari ale secretiei vaginale. Este indicat sa purtati protej-slipuri atat pentru igiena intima cat si pentru a vedea cu susrinta cele mai mici modificari ale secretiilor vaginale.

Candidoza vaginala

Candidoza vaginala este o vaginita micotica determinata de inmultirea excesiva a ciupercii Candida albicans, care traieste in mod normal in flora vaginala insa atunci cand se inmulteste excesiv determina patologia numita candidoza. Aceasta se manifesta local prin prurit vulvar mai ales, dureri vaginale mai ales in timpul sau dupa contactul sexual, usturime, crampe la mers etc.
Modificarile specifice ale secretiilor vaginale:
– acestea devin mai abundente;
– isi schimba mirosul, devenind neplacut, intepator sau chiar de “peste”;
– consistenta devine branzoasa, ca niste cheaguri, iar culoarea este modificata, fiind alb-galbuie.

Tricomonaza vaginala

Tricomonaza este o boala parazitara cu transmitere sexuala data de Trichomonas vaginalis, un protozor unicelular. Atat barbatii cat si femeile pot face aceasta boala. La femei, parazitul afecteaza vaginul, uretra, cervixul uterin, vezica urinara precum si glandele din zona genitala cum ar fi glandele lui Bartholin sau glandele lui Skene (de la nivelul labiilor). Simptomatologia este de multe ori nespecifica si discreta incat femeile o neglijeaza de cele mai multe ori. Simptomatologia poate sa nu fie prezenta, doar modificarile secretiilor vaginale sa tradeze o patologie. Femeia poate manifesta prurit vaginal sau chiar iritatie, dureri la contactul sexual (dispareunie), zone de culoare mai rosie la nivelul organelor genitale externe sau al cervixului, urinari frecvente si chiar dureroase (disurie).

Modificari caracteristice ale secretiilor vaginale:
– secretii abundente;
– culoare: galbui sau gri-verzui, uneori cu aspect de spuma la nivel vaginal;
– miros urat, anormal, de mucegai uneori.

Chlamydiaza

Chlamydia Trachomatis este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala in tarile vestice, cu mai mult de 4 milioane de noi cazuri pe an. Simptomatologia este de multe ori discreta, putandu-se sesiza la unele femei: cervicita, sindrom uretral acut, perihepatita, infertilitate, salpingita (anexita) sau o boala inflamatorie pelvina. Oricum simptomatologia este nespecifica si uneori ignorata de femei. Femeile mai pot simti: dureri abdominale, secretii purulente, dureri pelvine, febra, disconfort urinar etc. In cazuri mai avansate femeia resimte dureri in abdomen, sangerari in timpul si dupa actul sexual, senzatie de arsura la urinare si sangerari intermenstruale.

Modificari ale secretiei vaginale:
– aceasta devine mai abundenta, cu aspect muco-purulent
– secretia endocervicala este galbena sau verde
– mucoasa endocervixului este friabila si sangereaza usor la atingere, astfel ca pe tamponul introdus in canalul cervical pentru prelevarea de secretii se poate evidentia sange proaspat
– mirosul este foarte neplacut, greu.

Din pacate chlamydiaza este o boala greu depistabila daca pacienta nu face regulat controlul secretiilor si testul Papanicolau, sunt paciente care depisteaza boala dupa ani de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here