Ce este si cand apare raul de calatorie? Fie ca este vorba despre rau de masina, de inaltime sau de mare, toate au drept punct comun miscarea. Disconfortul apare atunci cand organismul este supus unei miscari accelerate in directii diferite.
Inseamna ca centrul de echilibru din creier primeste doua mesaje prin stimuli diferiti. Un mesaj provine de la urechea interna, responsabila cu echilibru, care percepe schimbarea pozitiei corpului, si celalalt vine de la ochi. Daca cele doua intra in conflict, starea de disconfort se instaleaza.
Raul de masina. Sau kinetoza, in termeni de specialitate, este cel mai frecvent disconfort pe care il percepem cand calatorim cu autoturismul. Simptome: ameteli, dureri de cap, oboseala, lipsa apetitului sau, uneori, chiar si prin stari de voma. Cum il previi: mananca cel putin cu doua ore inainte de a pleca la drum. Nu pregati un adevarat festin pentru ca medicii recomanda sa consumi alimente cat mai usoare, dar cu un continut energetic ridicat. Las-o mai moale cu tigarile, iar bauturile alcoolice ies din discutie.
Raul de mare. Apare, asa cum iti inchipuiai, atunci cand te afli intr-o calatorie cu bara sau cu vaporul. Daca drumul pe care il parcurgi este mai lung, exista destule sanse sa te obisnuiesti cu unduirele apei si sa dispara orice disconfort. Simptome: indispozitie generala, paloare, dureri de cap, transpiratii reci, stare de greata, voma. Cum il previi? Evita pe cat posibil, alimentele dulci sau sarate in timpul calatoriei sau hainele mulate pe corp. alege imbracaminte lejera, comoda. Daca ti s-a mai intamplat sa suferi de rau de mare, du-te la medic, si aceasta iti prescrie medicamente impotriva greturilor.
Raul de inaltime. Apare in cazul drumetiilor pe munte, dar si atunci cand zburam cu avionul. Disconfortul se instaleaza la o altitudine de peste 2500m, iar daca sanatatea ta este excelenta, nu vei simti nicio neplacere pana la 3500m deasupra marii. Simptome: oboseala, senzatie de voma, lipsa apetitului, durere de cap, ameteala, paloare sau imbujorare inexplicabila. Cum il previi? Daca vrei sa urci pe munte, parcurge traseul incet, pentru a-i permite corpului sa se adapteze la noile altitudini. Daca zbori cu avionul, consulta-ti medicul si el iti va recomanda medicamentele salvatoare.