bonsai01Multi cred ca este o planta. Gresit, bonsaiul este o forma de arta, provenita din orient, care urmareste recrearea naturii intr-un peisaj minimalist care are la baza studiul cresterii plantelor in mediu natural.

Nu toate plantele pot deveni bonsai ci doar cateva, in speta: arborii, arbustii sau tufele. Pe langa faptul ca sunt plante deosebit de fascinante prin aspectul lor, pot fi considerati chiar si „mostenire de familie”, avand o durata de viata de cateva sute de ani.

Pentru mentinerea in forma a unui bonsai, un rol esential il are tunsul. Prin tuns se reduce inaltimea dar se si ingroase trunchiul. Foarte important este sa cunoasteti perioada propice pentru executarea acestui proces. De obicei bonsaiul se poate tunde primavara, dar la unele specii tunsul se poate executa si vara, eliminandu-se in acest fel ramurile si lastarii care modifica intr-un mod neplacut aspectul bonsaiului.

Dupa tundere se recomanda o udare mai frecventa, cu multa grija insa, deoarece udatul excesiv poate duce la moartea bonsaiului. Multi iubitori de plante au pierdut frumuseti de bonsai, din lipsa de cunostinte despre ingrijirea lui.

Mare atentie, bonsaiului nu-i trebuie multa apa. Udarea se face in functie de specie, in general la 1-2 zile, dar trebuie sa avem grija in permanenta ca pamantul sa fie umed.

Ar mai fi foarte multe de spus despre bonsai dar sper ca aceste ponturi pe care vi le-am dat o sa va ajute sa il ingrijiti macar un pic mai bine.

    Nu uitati:

  • Sa-l tundeti primavara;
  • Sa-l udati la 1-2 zile;
  • Sa-l tineti in zone cu ceva mai multa umiditate, exclus in caldura si soare;
  • Neaparat, ca sa-i mearga bine, puneti-i un nume!
    Bonsaiul reprezinta pentru mine una din putinele interventii umane in natura, care nu numai ca nu o distrug dar care chiar creaza o „mica” minune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here