Dacă te-ai hotărât   să ai de Crăciun un pom natural,atunci este bine să alegi un brad şi nu un molid, al cărui frunziş persistă mult mai putintimp pe ramuri. Cum deosebeşti cele două specii? Frunzele bradului sunt dispuse  pe ramuri în acelaşi plan, pe două rânduri. Pe faţa superioară sunt verzi, iar pe cea inferioară prezintă două dungi albicioase. De asemenea,vârful frunzelor de brad este crestat. În schimb, frunzele molidului  sunt dispuse spiralat pe ramuri şi au vârful ascuţit, iar în secţiune au contur rombic.
   
               Când alegi bradul trebuie să fii atentă la câteva amănunte.Un brad „proaspat” îl recunoşti după faptul că are acele flexibile  şi de culoare verde-închis. Poţi verifica în două moduri cât de vechi este pomul. Îl  scuturi uşor şi dacă acele  cad în număr mare  înseamnă că bradul a fost tăiat de mai mult timp şi nu se va păstra. Sau poţi plimba uşor mâna de-a lungul  unei crengi  din apropierea vârfului pentru a vedea dacă acele sunt elastice şi nu cumva se rup.
 
    Pentru a ne bucura  cât mai multe zile de mireasma bradului, acesta  trebuie tăiat cu cât mai puţin timp înainte  de a fi decorat. Ca să îl păstrezi proaspăt, în locul suportului clasic ar fi mai bine să foloseşti un ghiveci umplut cu pământ sau nisip pe care-l menţii umed.
 
    Bradul se aşează într-o cameră cât mai răcoroasă  sau cel puţin departe de sursele de căldură. Pentru a avea an de an, de Crăciun, un brad frumos, îţi recomand să îţi creşti chiar tu unul,în ghiveci.Îl poţi obţine din sămânţa sau îl poţi recolta din natură. Prin ciupirea vârfurilor lăstarilor tineri  determini ramificarea  şi formarea unei coroane cât mai frumoase.Vara trebuie păstrat în locuri umbrite, răcoroase, asigurându-I totodată umiditate atmosferică necesară şi un substrat permanent reavăn.
 
 
 
    Cum îl păstrezi mai multă vreme?
 
                – Înainte de a-l pune în vas, taie 2-3 cm din partea de jos a trunchiului pentru a îndepărta partea uscată, care nu i-ar permite bradului să absoarbă cantitatea de apă de care are nevoie.Tăietura este bine să fie oblică.
               –  Nu aşeza bradul chiar lângă geam.Preferabil este să îi găseşti un loc într-un colţ al camerei, departe de televizor şi ferit de surse de căldură:calorifer, radiator, etc.
               – Bradul este un mare consumator de apă.Este foarte important să îl uzi regulat pentru a-l  păstra  proaspăt cât mai  mult timp. În funcţie de mărimea lui, un brad are nevoie zilnic de 3-4 litri de apa.
               – La împodobirea lui nu folosi lumânări sau instalaţii electrice cu becuri ,căci acestea produc prea  multă căldură  şi îi usucă acele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here