De obicei prezinta mai multe nuante decat alunitele normale (nevii normali au maxim doua nuante), pata pigmentara este deranjanta, in sesnul ca este puriginoasa (produce manacrimi), poate fi ulcerata, hemoragica, prezinta o crusta fara sa fi fost traumatizata antecedent, are margini neregulate, se poate inflama, infecta etc. Nu este obligatoriu ca toate aceste caracteristici sa apara concomitent, insa prezenta unei singure trasaturi de anormalitate din cele de mai sus ridica suspiciunea de transformare maligna (melanom).Cum diagnosticam o alunita cu potential cancerigen?
Medicul va discuta cu pacientul despre momentul aparitiei, rata de crestere (de obicei daca alunita este atipica pacientul observa aceste caracteristici), mediul de viata, de lucru, expunerile la soare, prezenta sau nu a melanomului in familie, traumatismele suferite sau nu de alunita atipica etc. Mai apoi inspecteaza cu foarte mare atentie aspectul nevului atipic. Daca medicul este ingrijorat, poate face excizia chirurgicala totala a alunitei respective pe care o trimite la un examen histopatologic, de unde i se va trimite rezultatele cu privire la tipul alunitei, daca este cancerigena sau nu, daca deja este o forma de cancer de piele sau nu etc. Daca insa zona pigmentara este extinsa, pacientul spune ca prezinta acea “alunita” de mult timp, este ulcerata, sangeranda etc, mai exact daca aspectul general pare a fi avansat este posibil ca pacientul respcetiv sa prezinte metastaze si in acest caz se iau alte masuri terapeutice, se fac investigatii adiacente, analize de sange si imagistice etc.
Care este tratamentul potrivit?
In general tratamentul este chirurgical si, in cazul cancerului de piele, asociaza o serie de masuri terapeutice specifice. De obicei insa o persoana acuza ca o alunita o deranjeaza fie din motive estetice (la nivelul fetei spre exemplu), fie datorita faptului ca se gaseste intr-o regiune a pielii expusa frecarii cu hainele (talie, in zona sutienului).
Cum prevenim trasformarea maligna a unei alunite?
In primul rand se vor lua toate masurile de protectie cu privire la expunerea solara: evitarea expunerii la soare in orele amiezii, folosirea cremelor de protectie solara cu factor mare, purtarea hainelor cu maneci lungi etc.
In privinta alunitelor, se va urmari periodic evolutia acestora. Daca medicul observa o alunita cu usoare caractere atipice, o va fotografia (pentru a face comparatii ulterioare) si o va urmari periodic. Nevii cu forme neregulate, in mai multe nuante, care par a creste repede, care sunt pruriginosi (prezinta mancarimi), inflamati sau nevii noi aparuti se vor urmari obligatoriu.
Chiar daca medicul de familie nu va cheama la un control in care sa va efectueze o examinare completa, este important sa va informati si sa stiti macar ce sa cereti, care sunt bolile la care sunteti expusi, ce sa urmariti in privinta sanatatii personale.