Ai decis ca de azi vei manca mai santos dar nu stii exact in ce directie as o apuci, spre ce alimente sa te orientezi, ce ar trebui sa mananci si in ce combinatii? Noi te ajutam sa iti faci o idee despre ceea ce inseamna o dieta echilibrata si cum iti poti alcatui una in functie de necesitatile organismului tau. Nu uita ca dieta nu inseamna infometare, ci mese regulate si sanatoase, cate asigura organismului sanatate si vitalitate.
Consumati minim 170 de grame de alimente bogate in proteine pe zi. Proteinele sunt foarte importante pentru organism pentru ca ajuta la repararea tesuturilor, la dezvoltarea musculara, la regenerarea celulelor sangvine si la intarirea sistemului imunitar. Pentru a beneficia de toate aceste proprietati ale proteinelor, trebuie sa consumati zilnic minim 170 de gr de alimenta ca si carne de pui, de peste, carne rosie, fructe de mare, oua, fasole boabe, linte, nuci si seminte. Pentru a va mentine silueta, alegeti carne slaba, de pui sau peste.
Importanta cerealelor. O dieta echilibrata contine minim 150 de grame de cereale pe zi, sub diverse forme. Desi ne ferim de faina si paste fainoase pentru ca sunt carbohidrati si ingrasa, e important sa stim ca si carbohidratii sunt foarte importanti pentru sanatate. Daca vei tine o dieta fara carbohidrati, organismul va ajunge sa tanjeasca dupa ei si imediat dupa intreruperea dietei, vei pune rapid inapoi kilogramele pierdute. Cerealele integrale sunt o sursa importanta de energie, fibre si complexul de vitamine B. Alege pentru dieta ta paine, biscuiti si batoane din cereale integrale, pe care sa la consumi cu moderatie, o data pe zi. Incearca insa sa te feresti de paine alba, biscuiti, paste fainoase din grau, care sunt produse rafinate si cu valoare nutritiva mult mai mica.
Fructele si legumele proaspete. Probabil esti intoxicata deja de sfaturile de a manca zilnic fructe si legume proaspete, insa ele sunt cheia pentru o sanatate de fier. Legumele sunt o sursa importanta de vitamina A, C, acid folic si minerale, fier, calciu, magneziu. Indiferent de cantitatea de legume consumata, nu trebuie sa iti aci griji pentru greutatea ta, pentru ca vegetalele au un continut scazut de calorii insa sunt foarte bogte in fibre. Dupa o portie mare de salata te vei simti satula datorita fibrelor, dar nu te vei ingrasa. Daca in cazul celorlalte grupe alimentare ti se cere moderatie, fructe si legume poti manca dupa bunul plac. Poti inlocui fructele proaspete si cu o cana de suc de fructe, proaspat, facut in casa, fara adaos de zahar. La fel, pto consuma legumele si sub forma de crema sau piure, fara adaos de unt sau grasime.
Lactatele nu pot lipsi din nicio dieta, important este insa ca le sa fie degresate. Lactatele sunt bogate in proteine, vitamine si minerale, dintre care cele mai importante sunt vitamina D, calciu, vitamina B12. Laptele, iaurtul, kefirul, laptele batut sunt cu atat mai bune cu cat sunt servite impreuna cu cereale integrale, fibre, fructe proaspete. Cascavalul este insa destul de gras si ar trebui consumat cu moderatie.
Cu moderatie trebuiesc consumate si grasimile saturate, acre ar trebui inlocuite cu cele monosaturate. Grasimile saturate sunt hipercalorice si afecteaza in mod negativ colesterolul. Astfel de alimente sunt untul, produsele lactate grase, sosurile, margarina. Dintre sursele de grasimi monosaturate, amintim pestele gras, cum ar fi somonul, uleiul vegetal, ca si cel e masline sau rapita, nucile si semintele.