Carbohidratii sunt principala sursa de energie a organismului. Beneficiul principal oferit de carbohidrati este energia pura obţinuta în formă de glucoză. Atunci cand mancam alimente care contin carbohidrati, enzimele digestive din gură (saliva), stomacul şi intestinele le descompun rapid in zaharuri simple şi în cele din urmă glucoză.

Glucoza este apoi absorbita prin peretii intestinului in sange, iar apoi fie sunt distribuite la celule si muschi cu ajutorul insulinei pentru utilizare imediată, fie sunt păstrate ca o rezervă de energie in ficat si muschi sub forma de glicogen, sau stocate ca grasimi. Deşi, si proteinele ​​ne ofera glucoză, este nevoie de mult mai mult timp.

În plus, unele ţesuturi celulare (de exemplu la nivelul creierului) depind de glucoza din glucide, de aceea unul dintre efectele secundare ale unei diete sarace in carbohidrati este reducerea functiei cerebrale.

Uşurinţa şi rapiditatea cu care organismul poate converti glucoza din carbohidrati simpli în energie, este ilustrată de faptul că diabeticii care sufera un episod de hipoglicemie (niveluri foarte scăzute de glucoză din sânge) pot face o recuperare aproape instant dupa ce mananca câteva cuburi de zahăr.

Atunci când organismul nostru are nevoie de energie o cauta in glucoza oferita de carbohidrati. Dacă glucoza din carbohidrati este insuficientă (de exemplu, pentru că dieta dumneavoastră este foarte scăzuta in carbohidrati sau că aveţi tulburări metabolice care împiedică utilizarea normală a glucozei disponibile), organismul se ajută de glucoza stocata sub forma de glicogen in tesutul gras. Dacă este nevoie de mai multa energie, corpul arde apoi ţesut de proteine ​​din muschi. Pe scurt, disponibilitatea de energie din carbohidrati impiedica organismul de la descompunerea ţesutului muscular prin furnizarea de combustibil.

Alte beneficii ale carbohidratilor sunt furnizarea de bacterii sănătoase în intestin. În plus, carbohidratii cresc nivelul de calciu din organism prin absorbtia acestuia din alimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here