Carbohidratii sunt principala sursa de energie a organismului. Carbohidratii, care reprezintă o parte importantă a unui regim alimentar bine echilibrat, se descompun in zaharuri pe care corpul le transformă apoi în energie.
Carbohidratii au fost mult timp impartit in doua grupe: simpli si complecsi. Carbohidratii simpli sunt cei compusi în principal din zaharuri simple care sunt uşor descompusi de organism, în timp ce carbohidratii complecsi contin zaharuri pe care organismul le digera mai greu.
Deşi produsele zaharoase, prelucrate sunt adesea bogate in carbohidrati, Scoala de Sanatate Publica Harvard vă recomandă să satisfaceti nevoile corpului dumneavoastră pentru carbohidrati prin prin consumul de alimente nutritive.
Orezul brun
O simpla ¾ ceasca de orez brun conţine 38mg de carbohidrati clasificati de către Departamentul Agriculturii din SUA în cereale integrale. Orezul brun furnizează organismului tau o multime de energie, si este, de asemenea, un aliment bogat in fibre, şi, ca atare, contribuie la sănătatea digestiva.
Cerealele
Cele mai multe dintre acestea conţin un nivel ridicat de zahăr (chiar şi pe cele care pretind a fi cereale integrale). Dacă citiţi eticheta, veti vedea ca unele sunt stabilite la o rata de 90-93% de carbohidrati. În schimb, seminţe de ovăz sau secară pot conţine numai 10-12% glucide, iar aceste cereale oferă mai multe vitamine si carbohidrati complecsi (carbohidrati bun) decat restul de cereale.
Sucul de mere
Daca esti un atlet, carbohidratii sunt o parte esenţială din dieta ta. La începutul anului de antrenament sau sesiune de instruire, glucidele, furnizează aproximativ 40 la 50 de procente din energia voastră. Din fericire, puteţi găsi rapid glucide – şi in băuturile răcoritoare – într-un pahar de suc de mere. Un pahar de suc de mere conţine 30g de glucide, aceeaşi cantitate gasita intr-un cartof copt mic.
Stafide
Aţi putea fi surprins să aflati că o gustare dulce şi hrănitoare de stafide este de asemenea bogata in carbohidrati. Fiecare ¼ cana de stafide pe care o mananci ofera corpului tau cu 45g de grame de carbohidrati. Atunci când adăugaţi carbohidrati la dieta dumneavoastră, luaţi în considerare utilizarea stafidelor in salate, cookie-uri, şi deserturi coapte.
Pastele
Pastele sunt bogate in carbohidrati si ofera organismului o cantitate mare de carbohidrati la o masa. Trei cesti de spaghete, de exemplu, oferă corpului 97g de carbohidrati. Pastele din grau integral, imbogatesc organismul cu vitamina B şi fier. Pentru cei alergici la produsele de grâu, pastele facute din porumb, soia şi orez sunt, de asemenea, disponibile.
Bananele
Având o banana de marime mijlocie, la micul dejun ca o gustare adaugă o 26g de carbohidrati suplimentar la dieta ta de zi cu zi. Bananele sunt, de asemenea, o sursă bogată de potasiu, vitamina B6, vitamina C si fibre. Aveţi posibilitatea să utilizaţi bananele pentru a adăuga carbohidrati suplimentari la dieta, adăugându-le la cereale, salate de fructe, iaurt sau milkshake-uri.
Cartofii (coapti, fierti sau prajiti)
Dintre toate tipurile de cartofi de gătiti, cei fierti sau piure au cea mai mare cantitate de carbohidrati (35%), urmati de cartofii prăjiţi cu 27% carbohidraţi. Un cartof „clasic” contine 21% carbohidrati.
Murăturile şi oţetul
Mirodeniile dulci pot conţine până la 35% carbohidrati, şi oţetul pentru salate până la 32% carbohidrati.