Peste 100 de milioane de persoane din lume sufera de depresie. Tot mai multe studii medicale atrag atentia ca medicamentele care trateaza depresia au efecte secundare neplacute. Luate pe termen lung antidepresivele pot da dependenta.

De cele mai multe ori depresia se asociaza cu anxietate, fiind insotita de sentimentul culpabilitatii si de scaderea increderii in fortele proprii, care pot merge in cazurile grave, pana aparitia gandurilor de sinucidere. Pentru a nu se ajunge aici, depresivii si anxiosii au nevoie de terapie psihologica.

Exista mai multe tipuri de medicamente antidepresive , care sunt prescrise in functie de simptomele fiecarui pacient. Aceste pastile nu trebuie luate la intamplare, ci trebuie prescrise de medicul psihiatru. Dupa doua-trei saptamani de la administrarea medicamentelor antidepresive, simptomele depresiei pot scadea in intensitate.

Pot provoca somnolenta

De obicei tratamentul incepe cu o doza redusa, fiind necesara monitorizarea  in primele doua-trei saptamani, mai ales la pacientii cu depresie severa. Printre efectele secundare la aceste pastile se numara uscaciunea gurii, retentia de urina, somnolenta si hipotensiunea. Cercetari recente arata ca antidepresivele au efect limitat in tratarea depresiilor usoare si moderate, dar sunt eficiente in formele grave ale acestei afectiuni.

Aceasta terapie ajuta la indepartarea gandurilor negative, la redobandirea unei stari psihice bune si la alungarea insomniilor. Insa in timpul tratamentului, subiectii pot avea un comportament irascibil, chiar violent.

Afecteaza viata sexuala

Unele tipuri de antidepresive actioneaza asupra centrilor nervosi responsabili de apetitul sexual, scazand libidoul si sansele de obtinere a orgasmului, atat la barbati cat si la femei. Aceste pastile sunt asociate, in cazul barbatilor, chiar cu aparitia disfunctiei erectile. Efectele secundare dispar odata ce se inceteaza administrarea antidepresivelor. De asemenea , unele studii au aratat ca anumite pastile antidepresive pot scadea fertilitatea barbatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here