Sindrom obsesiv-compulsiv: anxietatea, gandurile nedorite si obsesive pe care le traieste o persoana care iubeste i-au determinat pe psihiatrii italieni sa masoare nivelurile de serotonina din sangele a 24 de persoane indragostite. (ei sustin ca persoanele su sindrom obsesiv-convulsiv – OCD – , carora le sunt caracteristice aceste reactii, au un dezechilibru de serotonina).

Apoi, le-au comparat cu nivelurile serotoninei a doua grupuri: primul suferea de OCD, iar al doilea nu era afectat de pasiune sau boli mintale. Nivelul serotoninei a din sangele obsesiv-convulsivilor si al indragostitilor era cu 40% mai scazut decat al celorlalti.

Retraire a copilariei:

Psihanaliza lui Freud ne-ar trimite la relatii incestuase neimplinite cu parintii de sex opus care ar conditiona alegerile prezente. Astazi, psihiatrii sustin ca dragostea romantica isi are radacinile in primele noastre experiente intime din perioada copilariei – cum ne-am simtit cand ne hraneam la san, chipul mamei, care ni se intiparesc in minte si pe care incercam tot timpul sa le retraim ca adulti.

Conform acestei teorii, alegem sa iubim pe cineva nu atat pentru a construi viitorul dorit impreuna, cat din cauza trecutului frumos pe care speram sa-l retraim. Iubirea ne proiecteaza inapoi si de aceea avem uneori sentimentul ca o anumita persoana “ne pare potrivita” sau ne este “familiara”.

Nevoie de procreere: Psihologia evolutiva vine cu alta explicatie: suntem atrasi de persoanele care au un aspect sanatos, important pentru perpetuarea speciei. Sanatatea se manifesta la femei sub forma raportului de 70% intre talie si sold, iar la barbati prin trasaturi aspre, care sugereaza o cantitate mare de testosteron in sange. Raportul talie-sold este important pentru o nastere reusita, iar studiile arata ca aceasta cifra anume indica o mai mare fertilitate. Un barbat cu o doza mare de testosteron are probabil si sistemul imunitar mai puternic si sanse mai mari de a procrea copii sanatosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here