Uneori, am ajuns sa ne intrebam, ca o incheiere a unui proces amplu de atenuare a conflictelor emotionale: „De ce nu pot fi calm cu nimeni?” Confruntarile constante, izolarea  si alte evenimente interpersonale frustrate pot fi cauzate de un conflict care de multi ani a devenit continutul subconstientului nostru. Conflicte atat de dureroase, jenante, frustrante si imorale.

Ce este proiectia?

Proiectia este un termen din psihanaliza. Definitia proiectiei spune ca este un mecanism care consta in a atribui altei persoane ceea ce se intampla cu sine . Proiectia este un mod de functionare care se observa la persoanele care atribuie altuia ceea ce li se intampla, de obicei inconstient. Proiectia nu iti permite sa intri in contact cu tine sau cu ceilalti. De exemplu, multi oameni care folosesc proiectia considera ca toti ceilalti sunt defecte, dar nu ei insisi.

In psihologie, folosim proiectia pentru a detecta anumite trasaturi de caracter, cum ar fi motivatiile, problemele si frustrarile .

Tendintele proiective ale oamenilor sunt dezvoltate intr-un mod important la personalitatile de tip paranoic. Unii dintre acesti oameni cu aceasta patologie manifesta o tendinta spre evaluarea constanta a celorlalti, sunt foarte sensibili si capabili sa perceapa inconstientul celorlalti si atunci cand il interpreteaza uita de propriul inconstient.

In cazurile severe, proiectia duce la distorsiuni vicioase sau la o imagine falsa a realitatii (iluzie paranoica). In unele cazuri, proiectia bine canalizata poate genera creatii artistice sau stiintifice incredibile.

Proiectia ca mecanism de aparare in psihologie

Hermann Hesse (1919) a exprimat ceva asemanator cu teoria proiectiei ca mecanism de aparare si a facut-o cu urmatoarea propozitie:

Cand uram pe cineva, uram dupa chipul lui ceva ce este in noi.

Proiectia este unul dintre cele mai utilizate mecanisme de aparare impotriva amenintarilor materiale externe, atribuind responsabilitatea pentru propriile noastre trasaturi, sentimente si comportamente unei alte persoane sau mediului. Individul isi atribuie propriile neajunsuri, virtuti sau defecte altor oameni , chiar si propriile sale conflicte interne de ambivalenta.

Proiectia ca mecanism de aparare opereaza in general in situatii de conflicte afective/emotionale sau conflicte interne, in care sentimentele, gandurile sau impulsurile care sunt incomode sau inacceptabile pentru persoana ajung sa fie atribuite mediului (oameni sau lucruri) . Pe langa continutul negativ, se mai transmite tot ceea ce garanteaza si asigura continuitatile narcisismului, mentinerea legaturilor intersubiective, procesele de conservare: identificari, mecanisme de aparare, idealuri, indoieli si certitudini.

Intelegem astfel ca proiectia poate functiona ca o rezistenta la infruntarea contactului cu propria identitate, atribuind astfel celorlalti emotiile pe care noi insine le simtim.

Proiectia ca mecanism de aparare ne determina sa scuipam sau sa expulzam in lume experientele, emotiile sau trasaturile de personalitate pe care dorim sa le dislocam din noi insine datorita faptului ca sunt inacceptabile. Tot ceea ce este relativ imbucurator este acceptat de sine – ca ceva apartinand acestuia – dar tot ceea ce pare a fi dureros si nerecompensator este considerat ceva strain de sine.

Exemple de proiectie

Frustrarea care caracterizeaza o persoana care de obicei creeaza proiectii despre sine in alti oameni dispare atunci cand incepe sa creada ca defectele sale, deficientele si esecurile sale sunt detinute si de altii, sau ca altii sunt cei care provoaca aceste esecuri, deficiente sau orice ei. nu vreau sa am. Iata cateva exemple de proiectii psihologice:

Furand si crezand ca altii va vor fura

Oamenii care gandesc intr-un anumit fel (de exemplu, la justificarea unui act de coruptie) cred ca si altii gandesc la fel. De exemplu, proprietarul unui magazin fura cateva grame din fiecare kilogram din produsul pe care il vinde, atunci cand va trebui sa cumpere din alt magazin va fi cel mai suspicios utilizator (client).

Te gandesti sa fii infidel si sa te temi ca partenerul tau este

Intr-o relatie, unul dintre cei doi incepe sa prezinte simptome de anxietate (de exemplu, se refera la sentimentul de nesiguranta si deznadejde), ca o consecinta a ideilor constante de infidelitate din partea partenerului sau, care a incercat in mod repetat sa declare clar si evident. ca aceasta infidelitate nu este, este reala.

Printr-o analiza, se descopera ca nici aceasta persoana cu simptome de anxietate nu i-a fost infidela partenerului sau, ci ca sunt multe persoane care i s-au parut atractive si cu care si- ar dori foarte mult sa aiba relatii sexuale , dar ca propria sa constiinta – si respectul fata de partenerul lor – nu le permit sa faca acest lucru.

Pe langa aceasta proiectie, persoana isi proiecteaza si nesiguranta asupra fizicului si personalitatii sale.Comparandu-te cu persoane apropiate partenerului tau pe care le gasesti atractive. In acest articol vorbim despre cauzele insecuritatii si despre cum sa o depasim.

Dojenirea copiilor pentru comportamentele pe care le face cineva

Un alt exemplu de proiectie foarte frecventa este cel al parintilor fata de copiii lor, unde, de exemplu, tatal cere si protesteaza in mod constant fata de imoralitatea copilului si comportamentul acestuia fata de principiile pe care i-au fost invatate, precum si despre esecurile pe care acesta le-a invatat copilul le poate avea, aceleasi pe care tatal nu le-a putut depasi si principii pe care le-a incalcat in diferite situatii, fie in prospetimea lui, fie in dezinhibitiile actuale.

Cum sa evitati proiectiile?

Mecanismele de aparare presupun un comportament defensiv cu care personalitatea opereaza pentru a mentine un echilibru, adica o reglare a tensiunii si a excitarii.

Cu acest comportament defensiv, organismul incearca sa ajunga la o ajustare sau adaptare care dizolva tot felul de nesiguranta, frustrare, pericol, tensiune sau anxietate. Cu toate acestea, comportamentul defensiv nu rezolva conflictele, ci se limiteaza la restrangerea capacitatii ego-ului de a actiona in fata obiectelor deranjante.

Proiectiile sunt conflicte sau elemente interne care sunt scoase la iveala ca o incercare de dizolvare, dar care, evident, provoaca o calatorie in sens invers: mentinerea frustrarilor si a tensiunilor. O analiza atenta dirijata de un profesionist este importanta pentru a determina care pot fi acele elemente interne care cauzeaza aceasta inconsecventa cu mediul.

Cum sa lucrezi proiectiile psihologice? Observarea si meditatia daca exista confruntari constante cu familia, prietenii, partenerul si la locul de munca va ajuta sa gasim si sa stabilim daca ceea ce se intampla si dezvolta aceasta instabilitate este de fapt ceva cu noi insine.