Regula este foarte simpla. Te multumesti cu o inclinare a capului care va fi poate un pic mai adinca dacit daca ai saluta cu palaria. Urmarim cu stupoare la T.V. tineri cu sepcute pe cap stind comod in fata camerei de luat vederi si respunzind la intrebari. Este inadmisibil ! Dar dumneavoastra doamna , cum veti saluta ? Simplu – veti raspunde la salutul care va este adresat printr-un suris care va dovedi persoanei intilnite ca ati recunoscut-o.

In tarile anglo-saxone , femeia saluta prima , pentru a-l autoriza astfel pe domnul intilnit sa o salute. In schimb , in Europa continentala , regula este urmatoarea : domnul saluta , doamna raspunde. Doamna mai tinara o saluta pe cea mai in virsta care ii raspunde la salut. Doua persoane de acelasi sex si de aceeasi virsta se saluta simultan.
Ai dreptul sa refuzi un salut ? Am spus deja ca a refuza sa raspunzi la salut inseamna a-l face pe celalalt sa inteleaga ca te-a ofensat grav , pe tine sau pe unul din membrii familiei tale. In afara acestor cazuri , nu exista salut pe care poti sa-l refuzi fara sa incalci in mod deliberat si grosolan regulile elementare ale bunei cuviinte.
Exista totusi imprejurari in care am prefera sa ne facem ca nu vedem anumite persoane pentru a le saluta , deoarece am avut cu ele un conflict. Aceste cazuri cer mult tact si o mare prezenta de spirit pentru a gasi o solutie onorabila. Pentru a evita intilnirea , o facem cind suntem inca la mare distanta.
Dar daca intilnirea este inevitabila , vom saluta scurt. Acest salut ar putea fi pentru celalalt o mica lectie daca el este vinovat , iar daca noi suntem vinovati , salutul nostru poate duce la o impacare. Se intimpla adesea ca unele persoane – al caror cerc de relatii este foarte intins sau , pur si simplu , a caror memorie este slaba – sa aiba impresia ca recunosc pe cineva si sa o salute sau sa nu recunoasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here