vin_rosuVinul rosu este gasit in mai multe varietati, in functie de sol, climat sau soi. Este bautura preferata a bucatariilor mediteraneene si  europene si ii sunt recunoscute efectele benefice asupra organismului. Dar cum ar trebui sa-l servim pentru a ne bucura de calitatile lui si de ce ar trebui sa ne ferim, in acelasi timp?

Efectele pozitive

Importanta vinului rosu pentru sanatate se pare ca a fost totusi stabilita: consumul a 1 – 2 pahare zilnic reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor coronariene. Un prim beneficiu ar fi continutul de antioxidanti, cel mai important fiind resveratrolul – care este gasit in samburii si pielita strugurilor. Resveratrolul lupta cu radicalii liberi si protejeaza astfel celulele sanatoase impotriva atacului acestora.  Vinul rosu, datorita acestui antioxidanti, are si proprietati anti-cancerigene. Actiunea sa a fost urmarita in urmatoarele directii: minimizarea mutatiilor de ADN care produc cancerul, uciderea celulelor bolnave si blocarea crearii de vase de sange in jurul tumorii, pentru a o hrani. Resveratrolul  are si capacitatea de a inhiba raspandirea celulelor bolnave in alte zone (metastaza). Tot cu ajutorul vinului rosu si a antioxidantilor lui, se poate preveni infarctul, datorita puterii de a subtia sangele. El are si efecte fitoestrogene, care inlocuiesc estrogenul si astfel, pot sa previna osteoporoza sau menopauza prematura, probleme tot mai des intalnite la femei.

Efectele negative

Din pacate, vinul rosu are efecte negative mai mult in randul femeilor, doar in functie de cantitatea consumata, nu de particularitati. O singura particularitate dauneaza, continutul de tanin, o substanta chimica ce are rol in colorarea vinului. Cu cat este culoarea mai puternica si concentratia de alcool, cu atat sunt mai mari sansele sa apara dureri de cap sau migrene. Culmea este ca, pe langa ele, mai apare una: cea a caloriilor! 125 ml de vin rosu contine 80 de calorii, asa ca fiti atente ce vin preferati sa beti! Un alt punct slab este riscul de accidente. Cele mai grave sunt accidentele rutiere, caci vinul slabeste concentratia si atentia, incetineste activitatea cerebrala si ingreuneaza reflexele. Dar si consumul concomitent de medicamente si alcool nu este recomandata, iar amestecul de somnifere si vin este chiar periculoasa. Cele mai grave efecte asupra femeilor sunt : distrugerea ficatului (ciroza), osteoporoza, riscul de cancer de diferite tipuri (de gat, de ficat, de san, de esofag), presiune arteriala ridicata, ulcere de stomac, afectarea muschiului inimii, pancreatita acuta si cronica, nivel ridicat de trigliceride (un tip de grasime care circula in sange), obezitate.

De aceea, trebuie masura in toate! De exemplu, in SUA si Europa exista anumite limite. In primul caz, un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati este limita propusa, pe cand in statele europene femeile pot consuma intre 2-3 pahare pe zi, iar barbatii 3-4.

Cum il servim?

Vinurile rosii si cele mai fine se servesc la temperatura camerei, deci trebuie aduse in camera cu doua sau trei ore inainte. O regula de baza este sa servesti vinurile full-bodied, seci si inchise la culoare, cu mancaruri mai grele. Vinurile mai usoare (vin roz, rosu deschis, mai dulcegi, cu aroma de fructe) merg alaturi de mancaruri mai light.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here