aIata cateva sugestii pentru a ne pastra greutatea dupa un regim alimentar.

Dupa cateva luni de restrictii alimentare ai ajuns la greutatea la care visai. Iti vin pantalonii, cureaua poate fi stransa la ultima gaura, iar blugii te fac irezistibila. Esti fericita si ai toate motivele. In aceste conditii se pune intrebarea ce faci ca sa iti mentii noua silueta? Eva a gasit pentru tine toate sfaturile si ideile de care ai nevoie pentru ca silueta de viespe sa se mentina.

Trei reguli fundamentale

1. Cantareste-te la fiecare doua zile, la aceasi ora din zi, dupa toaleta de dimineata.
2. Bea doi litri de lichide pe zi.
3. Respecta orarul si numarul meselor din timpul dietei.

Dupa un regim alimentar pe care l-ai respectat si care a dat rezultate, metabolismul este oarecum fragil. Dieta, indiferent cat a fost de eficienta si de bine alcatuita, are ca scop invesarea unor procese metabolice. In aceste conditii, in primele trei-patru saptamani, din momentul in care ai atins greutatea propusa, trebuie sa oferi organismului tau o perioada de gratie.

Ce trebuie sa faci: prima recomandare este sa faci miscare constant. Chiar mai multa decat in perioada de dieta. Este cea mai buna cale prin care greutatea ta se va mentine la valoarea castigata. Consuma exact alimentele pe care le mancai si in timpul dietei, dar fara sa iti mai impui restrictiile de cantitate severe, din perioada dietei.

Ce sa nu faci: nu manca nici unul dintre alimentele pe care le-ai evitat in timpul dietei. Portiile „la liber” nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 25% volumul din perioada de restriste.

„Tot ce este bun, ori ingrasa, ori este ilegal, ori imoral!”. Ar fi nedrept ca toata viata sa fii urmarita de regulile severe ale dietei. Fara putina ilegalitate si o doza de imoral, viata nu ar mai avea farmec. Prin urmare, daca la o luna de la incetarea dietei nu ai acumulat nici un kilogram in plus, inseamna ca esti pe calea cea buna si poti gusta din micile placeri ale vietii.

Ce poti sa faci: Ai voie o bucatica de ciocolata pe zi, iar o data pe saptamana una dintre mancarurile interzise in perioada dietei. Ocazional iti este permis si putin alcool. Daca esti foarte atenta si faci miscare, poti sa-ti indulcesti cafeaua, cu zahar, si sa renunti la iaurturile cu 0% grasimi.
Evita riscurile: uita de alimentele care au un indice glicemic ridicat, zahar, bomboane si paine alba. Nu manca nimic din ceea ce se poate cumpara pe strada sau gata preparat.

Efectul yo-yo

Jean-Marie Bourre, medic nutritionist, sustine ca cel mai mare risc dupa o perioada de dieta este efectul yo-yo. Daca nu respecti un stil de viata sanatos, daca nu monitorizezi ce si cat ai in farfurie, exista riscul ca in cateva luni sa recuperezi tot ceea ce ai pierdut prin dieta, ba chiar sa adaugi si ceva in plus.

Decalogul de dupa dieta

1. Renunta progresiv la dieta: nu abandona regulile dietei dintr-o data. Dupa perioada de gratie, adauga o parte din alimentele suprimate in perioada dietei. In prima luna dupa dieta nu depasi, in total, 12 mese normale.

2. Nu renunta la obiceiurile bune din timpul dietei. Mai ales consumul de apa si limitarea grasimilor. Studiile au demonstrat ca aportul insuficient de apa si excesul de grasimi sunt principalele cauze ale acumularilor de grasime dupa dieta.

3. Obligatoriu trei mese pe zi si doua gustari. Savureaza cina cu cel putin o ora inainte de culcare. Gustarile trebuie sa fie obligatoriu doar fructe.

4. Nu abuza de produsele de patiserie, nu manca nimic pe strada, in mijloacele de transport in comun sau in masina. Nu manca niciodata in picioare, nu „ciugulii”, nu „gusta”, nu „rontaii” in fata televizorului.

5. Consuma alimente bogate in fibre, fructe si legume inabusite sau la cuptor. Alege carnea in urmatoarea ordine: peste, curcan, pui, carne de iepure (saraca in calorii si grasimi) si carne de vita. Renunta la salam, preparate procesate din carne de porc.

6. Ofera-ti 30 de minute de miscare pe zi. Este mai simplu decat crezi – mergi o statie pe jos, urca si coboara pe scari, plimba-te cat astepti masina sau metroul, de exemplu. Minut cu minut se aduna cele 30!

7. Mananca variat, incet, bucatele mici, bine mestecate, la ore fixe. Nu iti calma enervarile rontaind, pentru ca faci ca tot efortul tau sa devina inutil.

8. Pastreaza un echilibru in raportul de lipide, proteine si glucide. Proportia trebuie sa fie de 50% glucide, 20% lipide si 30% proteine. Repartitia alimentelor trebuie sa respecte „regula de aur”: 30% la masa de dimineata, 40% la masa de pranz, 20% la cina, 10% in cele doua gustari.

9. Nu te infometa, nu sari peste mese, nu sari peste micul dejun. Un mic dejun sanatos este secretul unei zile reusite, in care te vei simti in forma, vei fi vesela si nu te va chinui dorinta de a rontai.

10. Nu te priva de lucrurile care iti plac, dar consuma-le cu placere. Esti dependenat de ciocolata? Nu este nici o problema daca vei manca doua-trei patratele de ciocolata neagra, pe zi. Iti place pizza? Te poti rasfata o data pe saptamana, daca renunti la marginea de aluat… Opteaza pentru mancarea gatita, pentru dulciurile facute in casa, pentru mancare cat mai putin preparata industrial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here