gureriCiclul menstrual dureros sau dismenoreea reprezinta o problema lunara ce sta in calea bunei dispozitii a femeilor de toate varstele. Majoritatea femeilor au, cel putin ocazional, dureri la menstruatie. Aproximativ 7% dintre femei prezinta dureri menstruale atat de intense incat sunt nevoite sa intrerupa activitatile zilnice si li se indica repaus la pat.
Durerile apar cu o zi inaintea menstruatiei sau in primele zile ale acesteia (cel mai frecvent). Deseori sunt insotite si de alte simptome cum ar fi: greata si varsaturi, diaree sau constipatie, crampe abdominale, dureri de spate, iradierea durerii in membrele inferioare, stare generala alterata, nervozitate si instabilitate emotionala, cefalee, dureri ale sanilor (care pot face parte din sindromul premenstrual si care se remit odata cu menstruatia).

 Care sunt factorii care predispun la dureri menstruale?

Menstruatie abundenta;

Stari de depresie sau anxietate;

Varsta mai mica de 20 de ani;

Aparitia menstruatiei la o varsta frageda, sub 11 ani;

Cura de slabire la fetele cu varste cuprinse între 14 si 20 de ani;

Fumatul.

De ce apar aceste dureri?

Cauzele care provoaca durerile menstruale pot fi legate de procesele fiziologice care au loc in timpul menstruatiei (contractii uterine intense care dau acele dureri ca niste crampe, eliberarea unor substante chimice care provoaca durere, scaderea circulatiei uterine datorita contractiilor muschiului uterin care compreseaza vasele locale, iradierea pe nervi etc.). Aceste cauze fiziologice stau la baza dismenoreei primare, insa exista si dismenoree secundara determinata de anumite afectiuni clar definite.

Dismenoreea primara (spastica)

Aceasta este specifica adolescentelor si femeilor sub 30 de ani. Aceasta nu inseamna ca doamnele trecute de aceasta varsta nu vor mai acuza dureri menstruale, insa frecventa aparitiei acestora este mai mica. De obicei aceste dureri apar lunar in timpul primului an de menstruatie, ca mai apoi sa apara intermitent.
Aceste dureri au caracter de crampa si se datoreaza contractiilor muschiului uterin (miometru) ce sunt necesare indepartarii mucoasei uterine pentru a face loc regenerarii alteia care sa aiba caracteristicile necesare fertilitatii. Aceste contractii cresc presiunea intrauterina iar vasele care iriga uterul sunt comprimate, la celule ajung in cantitati mai mici oxigen si nutrienti si astfel este intensificata durerea.

Durerile mai pot fi cauzate si datorita secretiei locale a unor substante chimice, cum ar fi prostaglandinele. Acestea au fost gasite in cantitati crescute la nivel uterin si printre rolurile lor se numara si acela de a intensifica contractiile uterine, concomitent intensificand durerea. Cantitatea intrauterina a prostaglandinelor este mai mare la femeile cu dismenoree decat la cele fara dureri. Sunt insa si alte substante implicate in producerea durerilor menstruale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here