parentschild1Doi parinti, doua opinii si o decizie de luat!

Uneori, opinia poate implica motive serioase: „Nu vreau sa il iei cu tine in barca, pentru ca nu stie sa inoate”. Aici, cred ca parintii trebuie sa fie onesti cu ei insisi si sa decida daca, de fapt, un parinte nu vrea sa riste daca nu e necesar, viata copilului, in timp ce celalalt crede ca are dreptul acesta. In acest caz, parintii trebuie sa ramana pe ideea de a nu risca viata nimanui, pentru ca, desi ei nu cred, riscul este mare.

Este o diferenta mare intre a nu vrea ca al lor copil sa faca ceva ce nu este „obisnuit” in viata multor copii (sa aiba o bicicleta, sa se urce in copaci etc.) si a nu vrea sa extinda riscul dincolo de lucrurile zilnice. Un copil care nu stie sa inoate poate sa aiba o copilarie normala si fara sa se plimbe cu barca. Ceva ca iesirea pe un vas creste riscul copilului de a-si pierde viata. Lucrurile SE intampla. Acelasi copil poate inota intr-o piscina sau supravegheat. Da, si aici este un risc, dar este foarte mic si este ceva mai des intalnit in viata copiilor, experiente de care au nevoie pentru a persevera. Deci, esential, cred ca daca un lucru trece de „bariera obisnuita de risc”, parintii trebuie sa ramana prudenti.

Pe de alta parte, cand diferenta de oprinii implica lucruri banale din copilarie, cred ca parintii nu sunt chiar intelepti. Un parinte care nu vrea ca copilul sau sa mearga pe bicicleta, sa se plimbe cu rolele, sa faca sporturi si altele, nu stie ca, de fapt, copiii au nevoie de asa ceva.

Exista un lucru de luat in considerare aici: varsta. Un parinte, fata de celalalt, poate sa inteleaga mai bine stadiile de dezvoltare si poate cunoaste copilul mai bine. Un parinte poate sti ca fiul sau va invata sa mearga pe o bicicleta fara roti ajutatoare daca este lasat sa decida el insusi asta. Inca o data, parintii trebuie sa fie sinceri unul cu celalalt si sa afle care dintre ei intelege mai bine nevoile copilului si stadiile lui de maturitate.

Sunt parinti care cred ca expertii nu stiu despre ce e vorba in zilele de azi, in legatura cu copiii. Motivul este ca multi dinte ei inteleg gresit, interpreteaza sau fac alte greseli in incercarea de a urma ghidul specialistilor. In multe dintre problemele legate de copii, expertii stiu ce zic si ce fac. Parintii pot auzi o parere specializata si sa o ia ca atare, dar sa esueze. Pentru ca nu toti expertii sunt intelepti sau pregatiti in totalitate. Aceste cazuri sunt izolate, insa. Cand ei nu sunt siguri de ce este bine sau rau, este de preferat  sa faca o cercetare minima si sa afle mai multe despre organizatii, specialisti, pareri etc. Nu trebuie sa-i intrebe pe bunicu` si pe bunica sau pe X de la birou si nici sa se increada in carti-fantome despre noi modalitati de a-ti creste copilul.

Mai este de luat in calcul si subiectul religios. Daca ambii parinti iau religia foarte in serios, trebuie sa mai existe si alti factori determinanti in a decide cine „castiga”. Daca de obicei, doresc ca copilul lor sa fie un spirit liber, inseamna ca au o anumita religie care permite asta. Uneori, este bine sa existe o lista cu pro si contra, pentru a fi cat mai obiectivi cu lucrurile in care este nevoie de o decizie de luat.

Cat pentru dilemele gen  „bicicleta rosie/bicicleta albastra” care apar de-a lungul copilariei: cand copilul nu se poate  decide: apelati la noroc cu o moneda, luati decizii pe rand, cumparati doua biciclete sau una care sa fie si rosie si albastra!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here