Suferiti de „dependenta de dragoste”? Daca crezi ca esti prea dependent de partenerul tau, este timpul sa-ti pui cateva intrebari…

Se incadreaza in lista „noilor dependente”, cunoscute si sub denumirea de dependente comportamentale, la fel ca cumparaturile compulsive si dependenta sexuala. Dependenta emotionala implica multe femei si este un comportament disfunctional care duce la un atasament morbid fata de o persoana. Pe scurt, este o relatie capabila sa ne strice bunastarea emotionala si sa ne spulbere securitatea. Dependenta emotionala nu se refera exclusiv la relatiile amoroase, ci se refera uneori si la o relatie de prietenie sau de familie. Dar vorbind despre dragoste… Daca depinzi prea mult de el, cum poti sa o rezolvi? Incepeti sa va puneti aceste intrebari si apoi ascultati-va din nou.

Esti dependent de el? Pentru a obtine raspunsul, pune-ti aceste intrebari

Cei care sunt la cheremul unei dependente emotionale aspira sa devina indispensabili celuilalt si sunt gata sa se daruiasca neconditionat. Persoana iubita devine centrul vietii tale si fiecare alegere este facuta exclusiv pe baza celeilalte . O mica instrainare poate fi traita ca o trauma profunda, iar in cap apare posibilitatea de a fi singur si abandonat. La baza unei dependente emotionale exista de obicei o legatura nesanatoasa, in care cautarea celorlalti devine o confirmare a propriei valori , care ascunde un gol interior important si un sentiment profund de nesiguranta .

Asa cum poti deveni dependent de mancare sau de fumat, acelasi lucru se poate intampla si cu persoana iubita. A devenit dragostea un drog? Esti complet absorbit de relatia ta pana in punctul in care nici macar nu gasesti timp pentru nimic altceva, de la comisioane la familie? Crezi ca fara viata ta mai buna nu are sens? Tot ce trebuie sa faci este sa-ti pui 10 intrebari pentru a obtine raspunsul . Iata ce ar trebui sa te intrebi pentru a sti daca intr-adevar depinzi prea mult de el…

  1. Il cauti compulsiv si simti un sentiment de implinire si placere doar atunci cand esti langa el? Aminteste-ti ca ar trebui sa fii fericit chiar si atunci cand esti singur.
  2. Ai o nevoie din ce in ce mai mare de a fi cu partenerul tau si iti dedici mai putin timp ? Daca iti dai seama ca nu mai este loc pentru emotiile si nevoile tale, ci doar cele ale partenerului tau conteaza, atunci e ceva in neregula. Daca te lupti sa fii fericit fara el si te simti gol de fiecare data cand este plecat , iata un alt semn al dependentei tale emotionale.
  3. Te panichezi la simplul gand ca o pierzi? Aceasta intrebare te-ar putea face sa intelegi si daca esti prea dependent de celalalt semnificativ.
  4. Va rasfatati cu fantezii romantice pentru a usura sentimentul de singuratate? Ar trebui sa fii mereu in largul tau cu partenerul tau si sa nu gasesti de fiecare data un truc pentru a te simti mai putin singur.
  5. Cum este stima ta de sine? Daca este conditionat de persoana iubita , care se dovedeste a fi si singurul remediu pentru nesiguranta ta , inseamna ca depinzi prea mult de el.
  6. Sunt toate comportamentele tale orientate spre a te face indispensabil partenerului tau? Amintiti-va, totusi, ca meritati independent de el si nu trebuie neaparat sa-l rasfatati tot timpul, chiar si sub cearsafuri , poate atunci cand nu aveti chef… Dar asta nu este tot: nu te simti vinovat daca organizezi ceva fara el? Sunteti un cuplu, dar niciunul dintre voi nu trebuie sa va pierdeti individualitatea si sa va anulati persoana. Ai tot dreptul sa-ti acorzi ceva timp pentru tine si sa-l oferi si jumatatii tale mai bune.
  7. Iti cheltuiesti toti banii pe el? Incepe sa-ti faci si tie niste cadouri si nu uita sa-ti faci un plus de rasfat.
  8. Traiesti in mod constant cu frica de a fi singur ? Teama de abandon, adesea nefondata, se poate dovedi a fi un alt simptom al dependentei emotionale.
  9. Faci ceva pentru a-i atrage atentia? Aminteste-ti, dimpotriva, ca trebuie sa te pretuiasca si sa te asculte fara ca tu sa-l lasi sa observe.
  10. Esti gelos pe prietenii lui sau, fara motiv, ti-e frica mereu ca are pe altcineva ? Unele semne pot fi revelatoare , dar, in absenta unor dovezi sau indoieli concrete, nu alimentati gelozia care este absolut inutila si cu siguranta nu profitabila. Morbiditatea, pe de alta parte, poate distruge o relatie.

Este de o importanta fundamentala sa iti faci timp pentru tine, poate sa iei o vacanta singur si sa te intorci la ascultarea nevoilor si sentimentelor tale. Daca ti-ai dat seama ca esti prea dependent de el, este timpul sa-ti oferi din nou valoarea pe care o meriti.

Primul pas pentru a scapa de o dependenta emotionala? Fii constient de asta . Odata ce v-ati recunoscut dependenta, este la fel de important sa recunoasteti consecintele pe care aceasta le-a provocat si poate continua sa le provoace in viitor. Atunci este util sa incepi un proces de schimbare , care te va ajuta sa fii in sfarsit independent, evitand caderea – intr-o zi – in vartejul dependentei emotionale. Pentru a face acest lucru, este necesar sa intelegeti diferenta dintre dragoste si dependenta emotionala , remaniind cartile de pe masa. Asta inseamna ca nu trebuie sa-ti fie frica sa te intrebi: gaseste un nou echilibru intre sentimentele tale si vei vedea ca vei fi mult mai bine.

Chiar esti confortabil cu tine? Incearca sa- ti imbunatatesti stima de sine si sa crezi mai mult in tine : astfel vei invata sa traiesti chiar si fara partenerul tau . Asta nu inseamna ca nu-ti pasa de celalalt semnificativ: pur si simplu ti-ai amintit ca si tu meriti dragoste si atentie.