depressionEste natural sa te simti la pamant uneori, dar daca aceasta stare persista zi dupa zi, poate semnala depresie. Depresia majora este un episod al tristetii si apatiei care dureaza cel ptuin doua saptamani consecutive si este destul de severa ca sa intrerupa activitatile zilnice. Depresia nu este un semn al slabiciunii sau al personalitatii negativiste. Este o problema de sanatate serioasa si una tratabila medical.

Simptomele emotionale. Primele simptome ale ei sunt starile de tristete si pierderea interesului in viata. Activitatile placute candva isi pierd din savoare. Pacientii pot fi bantuiti de un simt al vinovatiei sau lipsa de merit, lipsa de speranta, ganduri de suicid sau moarte.

Simptomele fizice. Durerea. In timp ce depresia este cunoscuta ca dezechilibreaza emotiile, isi pune amprenta si pe corp. 65% dintre pacienti declara ca depresia este insotita de durere. Adica dureri de cap, dureri de spate, de muschi. Oboseala, ameteala si dormitul indelungat sau prea putin sunt comune, de asemenea.  Apetitul. Alt semn al depresiei sunt schimbarile in apetit si greutate. Unii pacienti mananca foarte mult, altii deloc si au greata persistenta, diaree, constipatie.

Impactul asupra vietii cotidiene. Fara tratament, depresia poate schimba carierele, obiceiurile, relatiile. Oamenii depresivi gasesc dificil sa ia decizii si sa se concentreze. Se intorc de la activitatile placute, inclusiv sexul.

Semnele suicidului. Oamenii depresivi au mai des ganduri de suicid. Semnele sunt discutiile despre moarte si suicid, amenintari referitoare la ranirea oamenilor sau un comportament riscant. Oricine pare suicidal trebuie luat in serios si anuntat la un serviciu de specialitate.

Depresia: cine este la risc? Oricine poate deveni depresiv, dar multi experti spun ca genetica joaca un rol. Sa ai un parinte sau un frate cu inclinatie spre depresie iti tripleaza sansele de a dezvolta aceasta tulburare. Femeile sunt de doua ori mai expuse la acest risc decat barbatii.

Cauze. Doctorii nu stiu sigur, dar exista teoria unuei structuri alterate a creierului si functia chimica. Chimicalele (neurotransmitatorii) devin dezechilibrati din cauza stresului sau a unei traume, ca pierderea cuiva sau a slujbei. Alte cauze pot fi alcoolul, abuzul de substante.

Depresia de sezon. Daca starea ta se pliaza pe starea vremii, inseamna ca ai o depresie de sezon. Ea apare in toamna tarziu sau iarna devreme.
Depresia poate aparea la femei si dupa nastere si poate afecta si conditia copilului; copiii sunt si ei afectati uneori, interferand cu abilitatea de a se juca, de a-si face prieteni etc. Este bine sa fie tratat, altfel  riscul de suicid este mare.  Diagnosticul se pune nu prin analize, ci prin descrierea simptomelor, istorica medicala si medicamentele.

Este bine sa faci terapie prin discutii, iar daca nu, ti se pot prescrie anumite medicamente antidepresive. Pentru depresie, poti face si exercitii care elibereaza endorfina si reduce durerea (inot, alergat, curatenie) Poti sa alegi sa iti iei un animal de companie – ajuta foarte mult pentru o stare de bine, sau sa primesti suport social, evitand sa ramai singura. Depresia este 80% tratabila, asa ca bucura-te de viata!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here