nails_14Unghiile si sanatatea

Stiai ca unghiile tale iti pot da indicii despre starea ta de sanatate din interior? O pat de alb aici, o nuanta rosie accolo sau niste iritatii pot fi semne ale unor boli ale corpului. Probleme ale ficatului, ale plamanilor sau ale inimii pot sa se arate pe unghiile tale. Continua sa citesti pentru a invata secretele pe care unghiile tale le poate dezvalui.

Unghiile foarte pale pot fi legate uneori de imbatranire. Dar, de asemenea, pot fi semne ale unei boli serioase ca anemia, probleme cardiace, diabet, boli de ficat sau malnutritie.

Unghiile albe. Daca unghiile tale sunt in mare parte albe cu putine zone mai inchise, poate indica probleme de ficat, ca hepatita.

Unghiile galbene. Cauza cea mai comuna pentru unghiile galbene este o infectie fungala. In timp ce infectia se inrautateste, loja unghiala poate sa se rupa, unghiile sa se subtieze si sa se macine. In cazuri rare, unghiile de acest tip pot indica o conditie serioasa ca o boala severa a tiroidei sau psoriazis.

Unghiile albastrui. Unghiile cu o tenta de albastru pot sugera ca trupul nu primeste destul oxigen. Poate indica o infectie a plamanilor, ca pneumonia.

Unghiile incretite. Daca suprafata unghiilor este incretita sau poroasa, poate fi un semn timpuriu al psoriazisului sau al artitritei inflamatorii. Psoriazisul este o boala de piele care incepe de la unghii 10% dintre cazuri.

Unghiile rupte si exfoliate. Unghiile uscate si casante care se rup frecvent pot fi legate de o boala a tiroidei. Exfolierea si casarea, impreuna cu o tenta de galben este mai mult legata de o infectie fungala.

Cuticula umflata. Daca pielea din jurul unghiilor este rosie si umflata, inseamna ca este o inflamatiea cuticulelor. Poate fi rezultatul unei tulburari la nivelul tesuturilor sau a lupusului.

Linii negre sub unghii. Liniile negre de sub unghiile trebuie investigate cant mai devreme. Uneori pot fi cauzate de melanoma, cea mai periculoasa forma a cancerului de piele.

Unghiile roase. Roaderea unghiilor poate fi doar un obicei pur si simplu, dar in unele cazuri este un semn al unei nerabdari persistente care poate beneficia de tratament. Muscatul unghiilor poate fi legat si de o tulburare obsesiva. Daca nu te poti opri, merita sa discuti cu un medic.

Unghiile sunt doar o parte a puzzle-ului. Desi schimbarile unghiilor insotesc anumite boli, aceste schimbari sunt rar primele semne. Si multe anormalitati ale unghiilor sunt inofensive – nu toata lumea trebuie sa se ingrijoreze ca daca are unghiile albe are hepatita. Daca esti ingrijorata de forma lor, consulta un dermatolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here