Cunosti Patagonia? Stii unde este? Mai intai va vom spune ca se afla in sudul continentului american, foarte aproape de Antarctica, iar cel mai interesant lucru este ca acolo traiesc multe animale. Vrei sa stii care sunt animalele din Patagonia? Va invitam sa cititi acest articol.

Animale patagonice

Patagonia este o zona geografica care este situata in cel mai sudic punct al Americii de Sud, impartasita de Argentina si Chile. Cu toate acestea, cuvantul patagonic are mai multe semnificatii decat se refera la o regiune care se afla intre aceste doua tari. De asemenea, este folosit ca o modalitate de a identifica o cultura si o istorie a popoarelor care traiesc in ceea ce a fost numit si teritoriul sudic.

Aceste orase sunt intens influentate de amestecul unei mosteniri ancestrale a populatiilor autohtone, cu cultura cotidiana gaucho sau creola, si afluxul de imigratie europeana, precum germani, englezi, galezi, spanioli si multi alti cetateni.

La aceasta interconectare a culturilor, trebuie adaugat ca Patagonia uimeste si pentru frumusetea sa naturala de neegalat, care se bucura de o biodiversitate aleasa si particulara. Teritoriile lor acopera zone care includ oceanele Atlantic si Pacific, trecand prin Muntii Anzi si in acele locuri exista mai multe specii care traiesc in ecosistemele patagonice. De aceea animalele din Patagonia sunt foarte interesante.

In acest articol vom comenta cateva dintre animalele Patagoniei, atat de extraordinare si frumoase incat atrag turisti si oameni de stiinta din intreaga planeta datorita caracteristicilor lor foarte particulare.

Animale din Patagonia

In general, se obisnuieste sa se separe Patagonia in doua mari suprafete sau regiuni, care sunt zona litorala sau de coasta, care se afla pe marginea Oceanului Atlantic si apartine teritoriului argentinian, dar si de Oceanul Pacific, si in acest caz. face parte din teritoriul chilian. A doua zona este asa-numita zona continentala sau andino-patagoniana, care este acolo unde se afla zonele cele mai centrale, care au clima in esenta desertica, pana in Muntii Anzi, unde predomina padurile umede si ghetarii.

Asa cum exista diferente mari in peisaj, se poate observa si existenta unei biodiversitati care se caracterizeaza prin diferentele sale in diferite zone. In ceea ce se numeste zona de coasta, exista o preeminenta clara a speciilor de pesti, pasari si mamifere acvatice, dar in zona numita continentala, prezenta mamiferelor terestre si a speciilor care au reusit sa se adapteze la masele de proaspete. apa, in esenta lagune si lacuri.

Ca si in cele doua zone, este posibil sa gasim mai multe zone care au microclimate si conditii de mediu similare atat pe teritoriul Patagoniei Chilene, cat si pe teritoriul Patagoniei Argentinei, astfel incat se pot gasi mai multe specii de fiinte vii care traiesc in ambele tari. . Din acest motiv, vom incepe aceasta sectiune a articolului aratandu-va animalele din Patagonia chiliana si argentiniana care pot fi clasificate ca avand o origine comuna.

Guanaco

Guanaco (Lama guanicoe) este una dintre cele mai reprezentative fiinte vii din Patagonia, care este cunoscuta in mod popular sub numele de lama din Patagonia. Este un mamifer erbivor care este originar din America de Sud si face parte din familia camelidelor, la fel ca lamele, vicunas si alpaca. Desi este adevarat ca populatia sa este imprastiata in Muntii Anzi, cea mai mare populatie a sa este situata in regiunea Patagonia.

Din investigatiile efectuate, s-a estimat ca aproape 95% din populatia mondiala de guanacos este situata in Argentina, avand un habitat foarte extins care merge de la Puna, care se afla in extremul nord al tarii, pana la Tara del Fuego, care este cea mai sudica provincie a Patagoniei.

In Patagonia chiliana, numarul de guanacos a suferit o reducere infricosatoare de pana la 75% in ultima vreme, in special din cauza activitatilor de vanatoare. In prezent, este una dintre speciile protejate ale tarii, iar in Patagonia chiliana, guanacos pot fi observati in principal in Parcul National Torres del Paine, care se afla in divizia Magallanes.

Pinguinul Magellanic

Pinguinii sunt cele mai faimoase pasari fara zbor de pe planeta, iar in regiunea Patagoniei pot fi vazute unele specii de pinguini, in special in timpul migratiei. Cu toate acestea, una dintre cele mai recunoscute fiinte vii din Patagonia argentiniana si chiliana este, fara sa ne indoim pentru o clipa, pinguinul Magellanic (Spheniscus magellanicus), caruia i se mai spune si pinguinul patagonic.

In fiecare an, in timpul sezonului corespunzator, pinguinii Magellanic se deplaseaza pe coasta zonei Patagonice pentru a-si face cuiburile impreuna cu partenerii lor, deoarece sunt in esenta monogami. In Chile, una dintre cele mai mari colonii din lume poate fi gasita in Monumentul Natural Los Pinguinos, care se afla in Parcul National Isla Magdalena. Se crede ca peste 70.000 de perechi din aceasta specie isi fac cuiburile in aceasta rezervatie care se afla in stramtoarea Magellan.

Deja in Patagonia argentiniana, pinguinii Magellanic au obiceiul de a-si face cuiburile pe coastele provinciilor Chubut si Santa Cruz, iar colonii foarte mari pot fi vazute in Peninsula Valdes, Punta Tombo si Puerto Deseado. Puntas Tombo prevaleaza pentru a fi cel mai mare si mai studiat loc de escala continentala pentru pinguini de pe intreaga planeta.

Delfinii lui Fitzroy

In Chile si Argentina, este normal ca diferitele specii de delfini care traiesc in principal in apele reci din Patagonia sa fie numite tonina. Dar speciile de delfini care sunt cele mai comune in Patagonia argentiniana si chiliana sunt delfinii sudici si delfinii intunecati.

Delfinii intunecati, cunoscuti si sub numele de delfinii lui Fitzroy (Lagenorhynchus obscurus), sunt mai mici decat alte specii de cetacee odontocete. Cu toate acestea, exista o mare varietate de dimensiuni intre indivizii acestei specii. In Chile, este posibil sa se observe cei mai mari indivizi din Patagonia, care pot masura pana la 2 metri in lungime totala. In timp ce in Patagonia argentiniana, pot fi observati indivizi ai delfinilor Fitzroy mai mici, care pot atinge o lungime de 1,7 metri lungime.

Desi nu este posibil sa fi obtinut informatii precise cu privire la numarul de indivizi care alcatuiesc populatia sa in intreaga lume, s-a putut desfasura in anii 1990 o munca exhaustiva de observare in regiunea Patagonia, din care s-a putut calcula ca in jur de 7.000 de exemplare isi au habitatul in apele cele mai sudice ale continentului american.

Delfinii sudici (Lagenorhynchus australis), care primesc si denumirea de delfini antarctici, dupa cum indica si numele lor, sunt fiinte vii endemice in sudul Patagoniei, avand habitatul, in esenta, in apele reci care se afla intre Tara de Foc si Antarctica. In termeni generali, pot masura pana la 2 metri lungime si seamana cu delfinii intunecati, dar fetele lor sunt gri inchis, in timp ce fetele delfinilor intunecati sunt in mare parte albe.

Vulpea Patagoniei

Skunk patagonic (Conepatus humboldtii), al carui nume popular este skunk patagonic, este un mic mamifer care face parte din familia mephitidae, care traieste in principal in sectiunea de sud a regiunii Patagonia.

Aceste scocuri sunt animale mici a caror dieta este carnivora, dar sunt animale oportuniste, care au obiceiuri nocturne. Dieta sa se bazeaza pe consumul de oua de pasari si alte mamifere mici pe care le poate vana cu o usurinta deosebita, deoarece au un simt al mirosului de neegalat. De asemenea, sunt capabili sa prinda insecte si viermi cu care isi completeaza dieta, in special iarna, cand hrana este mai dificil de gasit.

Rhea lui Darwin

Rhea (Rhea) sunt pasari care nici nu zboara, care au un aspect care le face asemanatori strutilor, dar dimensiunea lor este mai mica si sunt endemice in America de Sud. Astazi, datorita studiilor care au fost efectuate, este recunoscuta existenta a doua specii de nanu:

 • Dinauul comun sau american (Rhea americana), care sunt cei care traiesc intr-o zona care variaza de la centrul Braziliei pana la nordul Argentinei si estul Paraguayului.
 • Rheasul lui Darwin sau petisos (Rhea pennata), al carui habitat se gaseste in special in regiunile de stepa din Patagonia chiliana si argentiniana.

Dinauul cu coada scurta este relativ mic, atingand o inaltime de aproximativ 90 cm. Acestia atrag atentia asupra vitezei cu care sunt capabili sa alerge, putand atinge viteze de pana la 60 de kilometri pe ora. In zona Patagoniei aceste animale poarta mai multe denumiri, care sunt la alegere, nanu Patagonia, suri si nanu andin.

Din nefericire, populatia acestor pasari a fost redusa drastic in ultima vreme, iar astazi dinauul cu degete scurte este una dintre fiintele vii din Patagonia care sunt in pericol de disparitie, in principal din cauza activitatilor de vanatoare.

Puma

Puma (Puma concolor), este cunoscuta in mod obisnuit ca leul Americii, este unul dintre marii pradatori care locuiesc pe continentul american. Astazi, existenta a sase subspecii ale acestui mare felin este recunoscuta si cinci dintre ele isi au habitatul in America de Sud. Singura subspecie care traieste in America de Nord este Puma concolor couguar, a carei populatie este imprastiata din Canada pana in nordul Nicaragua.

Printre fiintele vii care locuiesc in Patagonia, se numara puma sud-americana (Puma concolor puma sau Puma concolor patagonica), a carei caracteristica este ca subspecia sud-americana este cea care s-a adaptat cel mai bine la climatele reci. In Chile, aceste animale traiesc intr-o regiune care se intinde din zona centrala pana in Stramtoarea Magellan, cu o concentratie deosebita in Parcul National Torres del Paine.

Daca ne uitam la Argentina, habitatul sau se gaseste din Centru-Vest pana in Patagonia de Sud. In ambele tari, numarul indivizilor acestor animale a fost redus intr-un mod foarte alarmant, deoarece acestea au fost vanate intens, fiind considerate o specie amenintata sau pe cale de disparitie, in functie de regiunea la care ne referim. .

Animale din Patagonia argentiniana

Am explicat deja despre animalele care traiesc atat in ​​Patagonia chiliana, cat si in Patagonia argentiniana, dar in aceasta sectiune ne vom referi la animalele din Patagonia care se gasesc in principal pe teritoriul argentinian.

Desigur, asta nu inseamna ca este posibil sa fie vazute si pe teritoriile Patagoniei Chilene, ci mai degraba ca sunt animale a caror permanenta este asociata mai frecvent cu ecosistemele si cultura Argentinei. Sa vedem mai jos cateva curiozitati despre aceste specii din Patagonia argentiniana.

Mara Patagonica

Mara (Dolichotis patagonum), numita si iepurele Patagonie, este o specie mare de rozatoare care este considerata endemica in Argentina, chiar si asa, pot fi vazute si in sudul extrem al Chile. In ciuda numelui sau popular, mara nu face parte din familia de iepuri si iepuri (Lagomorpha), ci este clasificata in ordinul Rodentia, in care se gasesc si sobolani, veverite si capibara.

Maras sunt cunoscute in special pentru ca sunt cele mai mari rozatoare din lume, care pot avea un corp care cantareste intre 8 si 15 kilograme. In plus, o alta caracteristica care atrage atentia acestor animale este ca comportamentul lor este monogam si sunt animale fidele partenerilor lor, ceea ce este ciudat in aceasta clasa de animale, deoarece majoritatea rozatoarelor au obiceiul de a se imperechea cu diferiti indivizi in timpul reproducerii. anotimpuri.

Balena dreapta australa

Balena franca sudica (Eubalaena australis) are obiceiul de a ajunge anual in Peninsula Valdes, in mijlocul sezonului de iarna, pentru a se putea imperechea la sosirea sezonului de primavara. Si odata cu acestia, mii de turisti si cercetatori ajung la aceasta rezervatie naturala foarte relevanta situata pe coasta provinciei argentiniene Chubut, al carei unic scop este de a observa aceste balene in persoana, fie de pe coasta, fie pe barci.

Leii de mare

Orografia coastei atlantice a Patagoniei din Argentina pare a fi zona perfecta pentru clasa de viata a leilor de mare din America de Sud (Otaria flavescens). Aceste mamifere acvatice voluminoase profita de formatiunile stancoase si plajele de sub stanci, care sunt atat de emblematice pentru coasta Patagoniei, pentru a-si lua pauzele in timp ce fac plaja, dar si cu comoditatea de a se putea scufunda rapid in apa pentru a inota. , vaneaza sau scapa de principalul lor pradator natural, care sunt balene ucigase.

Desi este adevarat ca aceste animale pot fi observate pe aproape toata coasta atlantica argentiniana si in mai multe zone care sunt scaldate de Oceanul Pacific din Chile si Peru, populatia lor cea mai mare si mai studiata se gaseste in zonele de coasta ale provinciilor. din Chubut, in principal in Peninsula Valdes.

Animale din Patagonia chiliana

In aceasta sectiune a articolului, ne vom dedica explicarii unor specii patagonice care locuiesc predominant pe teritoriul chilian. Inca o data, trebuie sa avertizam ca acest lucru nu inseamna ca populatiile acestora nu pot fi gasite si pe teritoriul argentinian, ci mai degraba ca sunt animale care sunt mai mult asociate cu cultura si ecosistemele din Chile.

Vulpea lui Darwin

Vulpea lui Darwin (Lycalopex fulvipes), este o specie de canid care este considerata endemica in sudul Chile, unde este absolut cunoscuta si sub numele de vulpea Chilote. Este un tip de vulpe mica, care are o inaltime la greaban de aproximativ 25 de centimetri si poate avea o greutate corporala care poate fi intre 2,5 si 4 kilograme. Blana sa tinde sa fie gri inchis sau neagra, cu niste pete rosiatice pe picioare si urechi, ceea ce o face sa fie confundata cu vulpea cenusie sau care tipa.

Din pacate, acest frumos animal este considerat astazi unul dintre animalele de pe continentul sudic aflate in cel mai mare pericol de disparitie, fiind situat pe Lista Rosie a IUCN si pentru Greenpeace. In prezent, populatia lor se limiteaza practic la Insula Chiloe si Lantul Muntilor Nahuelbuta, dar pot fi intalniti mai sporadic si in unele Parcuri Nationale din Patagonia Chileana.

Huemul

Huemul (Hippocamelus bisulcus) este un animal atat de apreciat in Chile, incat este considerat unul dintre simbolurile patriotice ale acelei tari si face parte din stema sa nationala. Este o specie de cerb originara din regiunile andine din Conul de Sud al Americii de Sud, principalul sau habitat natural fiind padurile din Patagonia chiliana si argentiniana. De asemenea, este un animal foarte relevant in Argentina, fiind declarat monument national in anii 1990.

In prezent, huemul este una dintre fiintele vii din Patagonia care este in pericol de disparitie, deoarece este vanat fara discernamant de mai bine de un secol. Cercetarile indica faptul ca mai putin de 2.000 de huemule predomina in zona Patagoniei si ca populatia lor a fost redusa la jumatate in ultimii 500 de ani. In Chile, vanatoarea, detinerea, capturarea si comercializarea acesteia sunt interzise de Legea 19.473, motiv pentru care este una dintre cele mai protejate specii de animale din tara.

Pudu

Pudus (Pudu) sunt animale care alcatuiesc un gen de cervide mici, sunt originari din regiunile andine din America de Sud. In prezent, a fost recunoscuta existenta a doua specii de pudues:

 • Pudu de Nord (Pudu mephistophiles), care este specia care traieste in principal in partea de nord a Americii de Sud, intre Peru, Venezuela, Ecuador si Columbia.
 • Pudu de Sud (Pudu puda), care traieste doar in regiunile padurilor andine din centrul-sudul Chile si vestul Argentinei.

Cu siguranta, nu este unul dintre cele mai cunoscute animale care locuiesc in Patagonia, dar trebuie sa luam in considerare ca pudu se remarca prin faptul ca este cel mai mic cervid cunoscut astazi. Se pare ca populatia sa este abundenta doar in arhipelagul Chiloe, care este o extensie a regiunii lacurilor din Patagonia chiliana.

Dar pudus poate fi gasit si in Chile, in extensiile gasite in Regiunile Araucania si Aysen. In Argentina, cel mai mare numar de indivizi se gaseste in Parque Nacional Lanin, care este situat in provincia Neuquen.

Animale din Patagonia in disparitie

In aceasta sectiune dorim sa subliniem ca unele dintre animalele despre care am vorbit in acest articol sunt in pericol de disparitie conform Listei Rosii IUCN, asa ca trebuie luate masuri pentru conservarea lor si a habitatului lor. Aceste animale sunt:

 • Guanaco
 • Pinguinul Magellanic
 • Delfinii lui Fitzroy
 • Delfinii sudici
 • Vulpea Patagoniei
 • Rheas al lui Darwin
 • Puma
 • Mara Patagonica
 • Balena dreapta australa
 • Leii de mare
 • Zorro de Darwin
 • Huemul
 • Pudu de Nord
 • Sud Pudu

Pestele patagonic

Asemenea speciilor de animale si pasari, in Patagonia exista multe specii de pesti, dar in acest caz nu se poate stabili daca apartin sectiunii chiliane sau sectiunii argentiniene, mai degraba sunt considerate specii comune.

In plus, se gasesc pesti de apa sarata si de apa dulce. In cazul speciilor de apa dulce, acestea se gasesc in lacuri si rauri, in special, mai multe specii de salmonide precum pastravul brun, pastravul curcubeu, somonul fara iesire la mare sau pastravul argintiu, renumiti pentru dimensiunile lor mari.

Printre cei mai des intalniti pesti de apa dulce din Patagonia, gasim urmatorii:

Pastrav Fontinalis

Este un peste care are un chenar alb care ulterior devine o dunga neagra spre aripioare. Este una dintre piesele cele mai apreciate de pescarii sportivi din intreaga planeta. Este un salmonid mai mic, dar frumusetea, voracitatea si calitatea carnii il fac foarte apreciat pentru aceasta specie, care are si pete rosii pe flancuri inconjurate de o linie albastru deschis. Prefera apele reci care sunt foarte oxigenate.

Pastrav brun

Este intotdeauna cea mai greu stampila de obtinut in albumul de salmonide, este si cea mai mare si, din acest motiv, este cea mai cautata. Habitatul lor se afla in zone inaccesibile, iar cand reusesti sa ajungi la ele, se dovedeste ca nu este usor sa-i pacalisti. Are pete negre care sunt inconjurate de o linie clara, care le diferentiaza de alti pastravi. Indivizii tineri au o inotatoare rosiatica sau portocalie.

Pastrav curcubeu

Este una dintre speciile care pot fi gasite in aproape toate lacurile si raurile din Neuquen. Pescarilor le plac caracteristicile de combativitate si dimensiune, deoarece multe exemplare pot depasi 10 kg in mediile lacustre. Diferenta lor fata de ceilalti membri ai salmonidelor este ca au o linie rosie longitudinala care coboara pe partile laterale ale corpului.

Somon inchis

Numele i-a fost dat deoarece acest peste este capabil sa alterneze apa dulce si cea sarata, atunci cand traieste in sistemele de apa din apropierea marii. Este specia cea mai apreciata in sporturile din Neuquen. Desi a fost o specie introdusa in mai multe medii la inceputul secolului, astazi este probabil sa fie intalnita in cateva locuri precum Lacul Traful si Lacul si Raul Curruhue. Cu exceptia gurii lor mai mici, seamana mult cu pastravul brun.

Bibanul

Este singura specie care nu a fost introdusa de om in Neuquen. Desi nu este cautat sportiv, pentru ca este un peste care ofera putina rezistenta, carnea sa este foarte gustoasa, motiv pentru care este foarte apreciata. Exista trei specii de biban in provincia Neuquen: bibanul cu gura mica, bibanul cu gura mare si bibanul spinos, care nu sunt intotdeauna usor de identificat.