300_41329BTS-urile sunt boli care se iau prin contactul sexual cu o persoana bolnava. Contactul sexual poate presupune gura, vaginul, anusul si penisul. BTS-urie sunt boli serioase care cer tratament. Unele, ca SIDA, nu mai pot fi tratate si sunt letale. Afla mai multe despre bolile acestea (herpesul genital, virusul papilloma, hepatita b, chlamydia, sifilis, gonoree).

Care sunt simptomele?

Uneori, nu sunt simptome. Daca sunt, acestea pot fi: bubite, dureri sau iritatii in zona gurii, a anusului, a penisului sau a vaginului; roseata si umflaturi in zonele genitale; dureri la urinare; eczeme ale pielii; scaderi in greutate, transpiratii in noapte; dureri, febra, frisoane; pielea galbuie; secretii vaginale sau ale penisului (cu un anumit miros), sangerari de la acestea, sex dureros, mancarimi.

Cum aflu daca am BTS?

Vorbeste cu medicul tau. El poate sa te examineze si sa faca anumite teste pentru a determina daca ai vreo boala transmisa sexual. Tratamentul poate sa vindece multe astfel de boli; sa minimalizeze simptomele BTS; este putin probabil sa transmiti boala; te ajuta sa te insanatosesti si sa ramai sanatoasa.

Cum sunt tratate BTS?

Multe sunt tratate cu antibiotice. Daca ti s-a dat antibiotic, este important sa le iei, chiar daca simptomele trec. De asemenea, nu lua tratamentul altcuiva si nici nu il imparti pe al tau.

Cum pot sa ma protejez de ele?

Considera ca a nu face sex sau a nu avea relatii sexuale este singura siguranta ca nu vei lua BTS. Foloseste de fiecare data un prezervativ. Daca folosesti lubrifiant, asigura-te ca este water-based. Limiteaza-ti numarul de perteneri sexuali. Cu cat ai mai multi parteneri, cu atat este riscul mai mare. Alege-ti cu grija partenerii, nu face sex cu cineva de care nu esti sigura ca este sanatos. Practica monogamia, asta insemnand sex cu o singura persoana. Acea persoana trebuie sa faca sex numai cu tine, de asemenea. Verifica daca ai vreo BTS, pentru a nu risca sa infectezi si pe altii. Nu consuma alcool sau droguri inainte de sex, pentru ca este putin probabil sa folositi prezervativ. Identifica semnele BTS, ca sa le recunosti in caz ca apar, in partenerii tai.

Cum pot sa previn contaminarea altora cu BTS?

Nu mai face sex pana nu vezi un doctor si te tratezi. Urmareste instructiunile medicului de tratament. Foloseste prezervative oricand faci sex, mai ales cu partenerii noi. Nu te reapuca de sex daca doctorul nu spune ca este bine. Revino la o consultatie pentru a fi reverificata. Fii sigura ca partenerul tau sexual sunt tratati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here