Oare 30 de minute zilnice de exercitiu aerobic ar putea fi solutia miraculoasa pe care o cautai? Tinand cont de multiplele avantaje de care ar putea beneficia organismul tau in urma practicarii acestei activitati – precum accelerarea metabolismului, prevenirea afectiunilor cardiovasculare si combaterea stresului – exercitiul aerobic este unul din cele mai bune si, in acelasi timp simple lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta.

Ce se intelege, de fapt, prin exercitiul aerobic? In general, orice activitate care implica miscare, cum ar fi plimbarile, alergatul usor sau ciclismul, care stimuleaza activitatea cardiaca, cresc aportul de oxigen si contribuie la prevenirea unor afectiuni cronice.

Cum raspunde organismul la exercitiul aerobic

In timpul unui astfel de exercitiu este solicitata musculatura bratelor, a picioarelor si a feselor. Fitness-ul aerobic, mai cunoscut sub denumirea de fitness cardiovascular, influenteaza pozitiv activitatea inimii, vaselor de sange si a plamanilor. Atunci cand efectuezi exercitii aerobice, plamanii inspira mai mult aer si deci, folosesc mai mult oxigen pentru a sustine activitatea organismului si surplusul de efort.

Iata ce se intampla in organismul tau in timpul efectuarii exercitiilor aerobice.

Aportul de oxigen este mai crescut decat in mod obisnuit. Respiri mai repede si mai adanc, pentru a permite oxigenului sa patrunda in sange.
Sangele circula mai repede si mai intens. Pentru a produce energie si a distribui cat mai eficient oxigenul in sange, inima bate mai repede. Forta fiecarei batai a inimii se amplifica, pentru a creste aportul de sange care este dirijat spre sistemul muscular si, in circuitul firesc, inapoi spre plamani.
Diametrul vaselor mici de sange (capilarele) creste, la fel si numarul acestora. Pentru ca in tesutul muscular sa ajunga o cantitate cat mai mare de sange, capilarele se dilata si transporta mai mult reziduu acumulat (dioxid de carbon si acid lactic). In timp, capilarele se vor dezvolta in profunzimea tesutului muscular, ceea ce va duce la o mai buna acumulare a oxigenului si, concomitent, eliminarea substantelor reziduale.
Se evita cresterea exagerata a temperaturii corpului. In mod firesc, organismul „se incalzeste” in urma solicitarii musculaturii. Pentru a compensa cresterea temperaturii, organismul emana caldura, prin expiratie. Un aspect inerent, de care trebuie sa tii cont, este ca, in acelasi timp, pierzi apa si substante minerale importante (prin transpiratie), asa incat nu uita sa te hidratezi corespunzator.
Este facilitata secretia de endorfine – substante chimice produse de creier ca raspuns la anumiti stimuli. Endorfinele contribuie la reducerea stresului, imbunatatesc starea de spirit si sistemul imunitar.

Prevenirea unor afectiuni cu ajutorul exercitiului aerobic

Daca urmezi cu regularitate un program de exercitii aerobice, vei putea preveni o serie de boli si, daca este cazul, sa tratezi mai eficient o afectiune de care suferi. Te vei simti mai bine si organismul va raspunde mai prompt tratamentului medical.

Iata cum te poate ajuta exercitiul aerobic:

Reduce riscul aparitiei bolilor coronariene. Daca ai probleme circulatorii sau cardiace, exerciiile de acest gen contribuie la prevenirea unui eventual infarct.
Reduce riscul hipertensiunii arteriale si, in general, mentine un nivel normal al tensiunii.
Imbunatateste proportia de grasimi din sange si echilibreaza nivelul colesterolului.
Reduce riscul unui eventual atac vascular – deoarece, imbunatatindu-se proportia de grasimi, acestea nu se mai depun pe peretii arterelor (fapt care constituie una dintre principalele premise ale atacului vascular).
Reduce riscul aparitiei unor boli maligne – intre care cancerul mamar, cancerul de colon, de prostata si cel de endometru.
De asemenea, exercitiul aerobic reduce substantial riscul aparitiei diabetului de tip II (denumit si diabetul „de maturitate”, apare la persoanele care au trecut de 40 de ani si caracterizat prin faptul ca organismul produce insulina, dar „nu stie” sa o intrebuinteze). Exercitiul aerobic te ajuta sa-ti tii greutatea sub control, minimalizand astfel riscul supraponderalitatii sau obezitatii – care constituie un factor favorabil al aparitiei celor doua tipuri de diabet.
Reduce riscul aparitiilor bolilor virale, prin intarirea sistemului imunitar. Persoanele care practica exercitii aerobice cu regularitate sunt mai putin expuse racelii si gripei – un aspect important in anotimpul rece.

Cum te poate ajuta exercitiul aerobic daca suferi de diverse afectiuni

Daca ai diabet, prin exercitii aerobice iti poti mentine in parametrii normali concentratia de glucoza din sange. Astfel, vei evita complicatiile pe termen lung specifice diabetului – cum ar fi blocajul renal sau bolile cardiovasculare.
Tonifierea muschiului cardiac, fapt care va atrage dupa sine functionarea normala a inimii, evitarea suprasolicitarii acesteia si circulatia optima a sangelui.
Ameliorarea durerilor musculare cronice si a fibromialgiei, prin stimularea cresterii numerice a capilarelor in tesutul muscular. Astfel, muschii vor primi mai mult oxigen si vor fi eliminate reziduurile iritante, cum ar fi acidul lactic.
Intarirea sistemului osos – ceea ce se poate realiza prin exercitii aerobice cu gantere. In felul acesta, se reduce considerabil riscul aparitiei osteoporozei, artritei si a complicatiilor specifice acestora. Sunt utile, in cazul de fata, inotul si in general orice tip de exercitii in piscina.

Iata si o lista cu exercitii aerobice, din care poti alege unul, sau – de ce nu – mai multe pe care sa le practici de cateva ori pe saptamana. Iti vei recapata mobilitatea si te vei simti mult mai bine cu tine insati.

• Plimbari;
• Dans;
• Inot;
• Ciclism;
• Jogging;
• Exercitii in piscina (chiar si volei!);
• Urcatul si coboratul scarilor (uita de lift).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here