vegetarianDieta vegetariana este un lifestyle sanatos printre oamenii de pretutindeni. Comparat cu populatia generala, vegetarianul tipic are un index corporal scazut, colesterol la fel de scazut, riscul coborat de diabet tip 2. Suna promitator? Sa vedem cum sa te indrepti catre cele mai bune mancaruri vegetariene.

Sunt multe tipuri de diete vegetariene. Prin definitie, vegetarienii nu mananca peste si carne. Unii mananca oua si produse din lapte. Altii mananca lactate, dar nu si oua. In fine, vegetarienii mananca ierburi! Nu mananca nimic derivat din animale, inclusiv lapte, oua si miere. Orice drum ai alege, vei vrea sa faci din proteine, fier, calciu, zinc si vitamina B12 o prioritate.

Alege-ti proteinele

Carnea contine toti aminoacizii necesari corpului, dar sursele vegetariene nu ii ofera. Pentru a acumula proteine, vegetarienii trebuie sa manance multe nuci, seminte, legume si cereale. Pentru exemplu, fasolea este bogata in lizina, un aminoacid, dar slaba in cei sulfurati. Opusul sunt cerealele. Asa ca mananca  fasole neagra si orez pentru a avea un echilibru proteic.

Inlocuieste cu soia

Produsele din soia sunt o sursa versatila de proteine. Lucreaza bine ca substitut al carnii. Incearca sa faci sandwichuri din tofu data viitoare la gratar. Chiar daca tofu te lasa rece, sunt multe produse din soia pe piata. Soia este primul ingredient in cele mai multe produse fara carne ca snitele, carnati, pateuri.

Transforma-ti retetele favorite

Cea mai usoara cale pentru a trece la dieta vegetariana este sa creezi versiunile retetelor preferate fara carne. Fa-ti asagna cu spanac si tofu. Fa-ti ardei umpluti cu orez si legume. In loc de carne tocata, adauga soia. Asezoneaza cum doresti.

Omleta vegetala : ouale intr-o dieta de acest fel reda o sursa majora de proteine. Este usor sa inlocuiesti sunca si cascavalul din ea cu morcov, ciuperci si spanac pentru o alternativa nutritiva si colorata.

Burger vegetal: daca vrei ceva care sa semene cu un hamburger, incearca unul vegetal. Majoritatea supermarketurilor au asa ceva, inghetate. Sunt facute dintr-un amestec de legume si soia, o sursa echilibrata de proteine.

Vegetarienii tind sa fie mai slabi si sa se bucure de riscuri reduse de a dezvolta unele boli. Un motiv: dieta aceasta iti ridica nivelul de fitochimicale – compusi gasiti in fructele si legumele colorate, ca in broccoli si rosii. Ele sunt antioxidanti puternici si protejeaza impotriva cancerului.

O dieta fara anumite vitamine si minerale ca fierul, vitamina B12, zinc, calciu si vitamina D ii pune putin la risc pe vegetarienii inraiti. Ei trebuie sa invete care nutrienti-lipsa trebuie compensati.

Calciul si vitamina D; zincul si fierul

Fara lactate, nu prea ai ce face decat sa incluzi laptele de soia si sucul de portocale. , seminte, nuci si legume verzi. Daca nu esti prea des expusa la soare, ia suplimente de vitamina D. Zincul din alimentele vegetale nu este bine absorbit. Alege dintre lapte, branza, paine integrala, nuci, soia, legume. Fierul se regaseste in fasole uscata, legumele cu frunza verde, cereale. Consuma si vitamina C pentru a-l absorbi mai rapid. Nu uita si de omega-3 si vitamina B12 (suplimente).
Poti sa fii vegetarian doar o perioada pentru a-ti reduce grasimea si colesterolul. Mananca sanatos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here