aPentru cei care practica yoga, echilibrul mental, cel fizic si cel emotional sunt foarte importante. Ca sa reuseasca sa obtina cele trei dimensiuni ale armoniei propriului corp, un practicant de yoga adopta o dieta speciala.

Alimente energetice si hranitoare (Sattvic)

Dieta Yoghina prevede cateva categorii de alimente: unele care iti fac bine organismului si sunt recomandate, iar altele care nu iti priesc. Alimentele de baza sunt cele care se digera usor, care aduc energie corpului si mintii, care sunt cat mai putin prelucrate. Per ansamblu este vorba de un regim vegetarian care cuprinde insa si produse din cereale integrale (neaparat), lactate, oua si miere. Asadar, yoghinii prefera o dieta ovo-lacto-vegetariana. Legumele si fructele crude sau cat mai putin preparate sunt principala resursa nutritiva a organismului si sunt suplimentate din cand in cand cu lapte, iaurt, branza cu putine grasimi si oua.

Fara carne

Dieta Yoghina nu agreeaza carnea de niciun fel, nici macar pestele. Carnea se digera mai greu, poate produce probleme ficatului, care depune mai mult efort. In plus, se ia in calcul varianta potrivit careia consumul marit de carne ar putea avea legaura cu bolile cardiovasculare, guta sau cancerul de colon. Cand vrei sa incerci un astfel de stil de viata nu esti obligat sa renunti la carne dintr-o data, total. Ca orice schimbare, ca sa se evite bruscarea organismului, ea se va efectua treptat. Este indicat ca mai intai sa scapi de obisnuita de a manca produse din carne rosie (porc, vita, miel, vanat). Consumul de carne in exces favorizeaza cancerele de tip digestiv, in special cel de pancreas. Anumiti cercetatori sustin ca nu carnea in sine reprezinta problema, ci, mai degraba, modul in care ea este preparata, de cele mai multe ori prin prajire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here