Ce se intampla cand cineva din grupul nostru se comporta prost? Efectul de oaie neagra explica modul in care ceilalti membri ai grupului se vor comporta cu aceasta persoana.

Se spune ca in fiecare familie exista o oaie neagra. Aceasta metafora este folosita pentru a califica pe cei care sunt diferiti de majoritatea. Aceste diferente pot proveni din aspectul fizic, precum si din preferinte sau comportamente. Astfel, a fi oaia neagra a familiei inseamna a fi diferit de restul membrilor familiei .

Cu toate acestea, termenul de oaie neagra pare sa aiba si aspecte negative asociate cu acesta . Nimeni nu vrea sa fie oaia neagra a unui grup, deoarece aceasta implica calificative precum „proscris”, „deviant” sau „antisocial”, precum si altele legate de calitati putin acceptate. In plus, termenul de oaie neagra este destinat si tapilor ispasitori sau celor care poarta vina pentru altii.

Categorizarea sinelui

Dupa cum se stie, oamenii apartin unor grupuri diferite. O tendinta umana este de a simplifica, de a simplifica lumea pentru a o intelege mai usor. In acest fel, cream diferite categorii in care plasam oamenii . Prin crearea acestor categorii, ne includem si noi in unele dintre ele. Aceasta este ceea ce se numeste teoria categorizarii eului.

Prin crearea categoriilor si gruparea acestora, formam grupuri si ii consideram pe cei care impartasesc acele categorii ca apartinand acelui grup. Fara a uita ca vom fi si noi in unele dintre acele grupuri. Conform teoriei identitatii sociale, aceste grupuri din care facem parte ne vor face sa ne simtim bine. Ne vor da un sentiment de apartenenta.

O familie fara o oaie neagra nu este o familie tipica.

Favoritism si discriminare

Grupul nostru, cunoscut si sub numele de ingroup, se va diferentia de alte grupuri sau outgrupuri. Deci , sa descriem grupul nostru nu doar pentru ceea ce este, ci pentru ceea ce este in comparatie cu grupurile externe . In acest fel, grupul incorporat va iesi mai bine in comparatie cu un grup extern care este mai prost. Prin urmare, vom avea tendinta de a-l compara cu grupurile inferioare. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna posibil.

Uneori trebuie sa comparam ingrupul cu grupurile superioare, comparatie in care pierdem. Din fericire, exista diferite mecanisme care servesc sa ne faca sa ne simtim bine cu grupul nostru chiar si atunci cand acesta este inferior altor grupuri. Cele mai cunoscute doua mecanisme sunt favoritismul in grup si discriminarea in grup, cuprinse in prejudecatile in grup.

Favoritismul in grup consta in favorizarea membrilor grupului. Acest lucru se poate face ajutandu-i mai mult sau prin mentinerea unei imagini mai bune despre ei. Dimpotriva, discriminarea in afara grupului consta in a evalua mai putin membrii grupului in afara grupului, ceea ce se face de obicei prin prejudecati sau comportament discriminatoriu. Pe scurt, ii pretuim mai mult pe membrii grupului intern decat pe cei din grupul extern. Dar ce se intampla cand „baietii rai” apartin grupului nostru?

„Intr-o tara indepartata a existat cu multi ani in urma o oaie neagra. A fost impuscata. Un secol mai tarziu, turma pocaita i-a ridicat o statuie ecvestra care era foarte bine in parc. Astfel, de acum inainte, ori de cate ori apareau oile negre, acestea erau omorate rapid pentru ca generatiile viitoare de oi obisnuite sa poata practica si sculptura.

Efectul de oaie neagra

Uneori, baietii rai fac parte din grupul nostru. Cand se intampla acest lucru, cand membrii grupului nu respecta normele sau incalca valorile grupului, apare efectul de oaie neagra. Ce facem cu aceste ocazii? Conform efectului de oaie neagra, in aceste ocazii ii tratam mai aspru pe membrii grupului nostru . Cu alte cuvinte, daca cineva se angajeaza intr-un comportament ofensator, il vom trata mai rau daca este membru al grupului intern decat daca este membru al grupului extern.

De ce vom evalua mai rau membrii grupului nostru? Efectul de oaie neagra indica faptul ca tratarea lor mai aspru ne va face sa mentinem imaginea pozitiva a grupului nostru. Adica un grup care pedepseste pe cei care deviaza este vazut mai bine decat altul care ramane impasibil in fata nerespectarii normelor sale. In consecinta, membrii grupului sunt responsabili pentru pedepsirea si asigurarea faptului ca ceilalti membri respecta normele grupului. Dupa cum indica zicala populara: cine te iubeste bine, te va face sa plangi.