Iti amintesti ca te-ai uitat la basme cand erai o fetita si ca ai fost invidioasa pe printese, care si-au gasit printul fermecator si, la sfarsitul aventurii, calareau in apusul soarelui? Cenusareasa, Ariel, Alba ca Zapada, Aurora… Dar, nu asa este dragostea cu adevarat!

Dragostea nu este intalnirea in padure in timp ce canta un cantec faunei, fara sa stie nimic despre persoana, iar printul stiind ca vrea sa te faca viitoarea lui regina dupa cinci minute si un numar dragut de dans. Nimeni nu poate avea dragoste adevarata intr-o singura intalnire.

Dar ce este iubirea? Si cum functioneaza? Si care sunt elementele cheie si cele mai necesare ale unei relatii? Si cel mai important, ce face din aceasta o relatie sanatoasa?

Bine ca ai gasit acest articol, nu? 

Dragoste si relatii sanatoase

Dragostea este unul dintre cele mai gresit concepute si neintelese concepte din toate timpurile. Exista multe lucruri care merg intr-o relatie de succes, fericita, iubitoare si sanatoasa. O lista lunga de lectii de viata confuze si o multime de coborasuri care vin inaintea tuturor cresterilor din viata. Si, din pacate, retelele de socializare si asteptarile sociale si cateva generatii in care majoritatea familiilor sunt rupte, au afectat cu adevarat ceea ce este cu adevarat dragostea adevarata si ce poate fi ea. 

Mass-media difuzata, retelele sociale se concentreaza foarte mult pe sexualizarea totul, facand din asta accentul principal al relatiilor in spectacole si muzica. Mass-media traditionala infatiseaza dragostea ca o „conexiune instantanee”, dragoste la prima vedere si apoi fericiti pentru totdeauna. Dar sexualizarea si conexiunea instantanee nu ar putea fi mai departe de adevar pentru majoritatea oamenilor. De fapt, odata ce intelegi cum functioneaza dragostea, e mai bine.

Elemente pentru o baza puternica a unei relatii de succes

Pentru ca o relatie puternica si sanatoasa sa functioneze cu adevarat, trebuie sa intelegeti ce reprezinta o baza buna pentru aceasta. Imi face placere sa ma gandesc la temelia dragostei la fel ca fundatia unei case. Pentru ca o casa sa fie puternica si robusta , trebuie sa aveti toate elementele de constructie pentru fundatie. La fel este si pentru relatii. 

1. Prietenia

Una dintre cele mai importante baze ale unei relatii sanatoase este prietenia. Daca nu sunteti prieteni, pur si simplu nu va functiona. Vorbesc despre prietenie adevarata, profunda – unde aceasta persoana este cel mai bun prieten al tau si prima alegere pentru orice. 

Genul de prietenie necesar pentru baza de origine a iubirii este genul in care le cunoasteti cele mai profunde secrete si frici si le cunoasteti pe ale lor. Genul de prietenie din aceasta prima baza este genul in care nu se pune niciodata intrebarea daca poti depinde sau nu de ei sau cat de departe ai merge pentru ei. Ei sunt persoana ta numarul unu. 

Evident, acesta este genul de prietenie sanatoasa care nu se construieste intr-o zi, o saptamana sau chiar o luna. Si, desi puteti incepe o relatie inainte de a cunoaste cu adevarat sau de a stabili o prietenie solida stransa cu celalalt semnificativ, este vital ca prietenia sa continue sa creasca pe masura ce voi doi cresteti impreuna. La urma urmei, prietenia este un limbaj al iubirii.

2. Increderea si credinta

Nu poti avea o relatie cu adevarat sanatoasa fara incredere si credinta. O relatie in care una sau ambele parti sunt atat de invaluite in gelozie si suspiciune nu este sanatoasa, iar daca ceva nu se schimba, poate deveni foarte toxic. Daca nu aveti incredere unul in celalalt, nu va veti putea sustine si ridica reciproc.

Gelozia si neincrederea sunt porti pentru negativitate si resentimente . Cea mai greu legatura de reparat este increderea, iar cand partenerul tau a rupt-o, acest cuvant din cinci litere poate distruge relatiile. Ceva de retinut intotdeauna, nu puteti avea o relatie sanatoasa daca nu va puteti trece peste nesigurante si nu aveti incredere unul in celalalt. 

3. Onestitatea

Onestitatea este a treia baza a iubirii. Onestitatea este absolut vitala. Minciunile si omisiunile pot distruge increderea. De multe ori, de teama sa nu-si enerveze partenerul, oamenii recurg la minciuni sau la minciuni, iar daca vrei ca lucrurile sa dureze nici cea mai mica minciuna nu este ok intr-o relatie. 

De multe ori, minciuna si nu actiunea in sine este cea care face ca relatiile sa devina ireparabile. Este important sa retineti ca, chiar daca ati facut ceva care va va supara partenerul, sinceritatea actiunii este cea care ii poate salva increderea. Nu poti avea prietenie sau incredere fara o onestitate absoluta din partea ambilor oameni din relatie.

Onestitatea inseamna, de asemenea, sa ai incredere in partenerul tau pentru a putea privi dincolo de greselile tale si a te vedea ca persoana care esti. O relatie sanatoasa nu are loc de indoiala, deoarece indoiala poate duce la decizii proaste.

4. Iertarea 

Pentru ca o relatie sa functioneze, ambele parti trebuie sa fie capabile sa se ierteze reciproc defectele si greselile in fiecare zi. Iertarea este o parte vitala a vietii, deoarece fara iertare ne tinem si adapostim sentimente care se infloresc in noi ca o infectie. A fi si a ramane furios este obositor pentru sanatatea fizica, emotionala si mentala a unei persoane. 

Dar pentru unii, iertarea nu vine usor, iar altii iertarea nu vine cu adevarat . Poate parea socant, dar iertarea este de fapt ceva cu care multi oameni se lupta in fiecare zi. Daca partenerul dvs. sau dvs. v-ati dispretuit intr-un fel si nu va puteti ierta unul pe celalalt, relatia nu va functiona. 

Iertarea este grea, dar nu imposibila. Daca te lupti sa-i ierti pe cei care ti-au gresit sau daca iti iubesti partenerul, dar pur si simplu nu-ti dai seama cum sa-i ierti pentru greseli , nu strica niciodata sa cauti ajutor. Iertarea poate fi grea, deoarece este o alegere si un proces emotional, iar uneori, indrumarea este exact ceea ce avem nevoie pentru a o realiza.

5. Loialitatea

Un alt dintre fundamentele iubirii este loialitatea. Din nou, aceasta este o alta baza fara care dragostea adevarata nu poate supravietui. Si, desi poate fi un dat, uneori oamenii se uita peste importanta ei si, de obicei, oamenii subestimeaza cat de dificila poate fi loialitatea. 

Daca vrei o relatie sanatoasa care sa dureze, fii mereu loial. Sa le ia spatele . Dar nu-ti trada niciodata loialitatea fata de tine, pentru toti ceilalti. Cineva care te iubeste cu adevarat nu te va pune niciodata in acea situatie in primul rand. 

6. Munca in echipa si efort nesfarsit

A fi intr-o relatie fericita si sanatoasa cu o alta persoana este foarte mult un act de lucru in echipa. Aceasta baza esentiala pentru iubire este adesea trecuta cu vederea, dar joaca un rol vital intr-o relatie fericita functionala. Cand sunteti intr-o relatie si v-ati construit impreuna o viata de familie, totul cade in impartirea sarcinii. 

Totul se incadreaza intr-un efort de echipa. Cine face ce treburi prin casa, cine plateste facturile, din venitul caruia se castiga banii din factura, obligatii sociale si familiale, ingrijirea copiilor sau a altor rude. Viata este ocupata si poate fi coplesitoare. Cand o alta persoana ajuta la transportul sarcinii, viata nu pare atat de solicitanta

Echilibrul dintre viata personala si viata personala a partenerului poate fi greu de inteles. Munca in echipa este unul dintre acele lucruri ascunse care pot strica subtil o relatie buna daca o persoana din relatie simte ca si cum cineva nu isi poarta greutatea in responsabilitatile comune ale relatiei. 

7. Comunicarea

Una dintre cele mai mari baze ale unei relatii sanatoase este comunicarea. Comunicarea este una dintre cele mai grele parti ale relatiilor pentru multi oameni. Si in lumea comunicarii, exista tot felul de obstacole care provoaca intr-o persoana argumente inutile si sentimente negative.

Daca tu sau partenerul tau iti este greu sa-ti exprime emotiile si gandurile, vei avea o relatie dura. Prima baza de comunicare nu este retinerea sentimentelor tale. Nu-ti obliga partenerul sa-ti interogheze sentimentele si gandurile. 

Daca esti cineva caruia nu-i place confruntarea si o eviti, chiar daca asta inseamna sa-ti tii gandurile si sentimentele pentru tine de teama sa nu provoci o cearta. Aceasta nu este o relatie sanatoasa si nu este sanatoasa pentru nicio persoana din relatie.

Este important sa realizezi ca daca nu esti pregatit sa vorbesti cu partenerul tau despre sentimentele si gandurile tale sau despre notiuni jenante pentru tine, nu esti pregatit sa fii intr-o relatie . Problemele nu se rezolva si cresterea in relatie si ca echipa nu are loc decat daca a fost stabilita o linie deschisa de comunicare. 

Pentru unii, comunicarea este grea. Indoiala de sine, stima, increderea si experientele dureroase din trecut le impiedica uneori capacitatea de a avea suficienta incredere pentru a comunica acele sentimente si ganduri dificile. E in regula, fa-ti timp si ai rabdare. In cele din urma, vei putea comunica atata timp cat vei continua sa exersezi. 

8. Devotament si daruire

Fiecare baza despre care am vorbit pana acum trebuie sa fie lucrata continuu. Aceasta este cheia unei relatii de lunga durata, fericita si nu din obisnuinta. Nu puteti pur si simplu sa va casatoriti sau sa va simtiti confortabil unul cu celalalt, apoi nu mai incercati sa va faceti fericiti unul pe celalalt si sa va asteptati sa functioneze. 

Fiecare relatie sanatoasa, care este de lunga durata si fericita consta in devotament si daruire unul fata de celalalt si efortul pe care fiecare persoana il depune in relatia sa si unul altuia. De aceea, fiecare cuplu care este impreuna de mult timp include munca grea in lista de motive pentru care au reusit atat de mult timp. 

Dar munca pe care o implica o relatie sanatoasa nu este acelasi tip de munca ca locul tau obisnuit de 9-5. Este o munca emotionala si mentala si uneori lucrurile devin grele. Cand lucrurile devin grele, uneori este mai usor sa pleci. De aceea acest devotament si daruire este atat de important in relatii.  

9. Atractia sexuala

O greseala pe care multe relatii pe termen lung o ignora adesea este mentinerea unei vieti sexuale sanatoase . In timp ce toata lumea vede sexul diferit in relatia lor, intelegerea sexuala este vitala pentru o relatie sanatoasa. In timp ce cineva ar putea sa-l considere o prioritate scazuta, exista unii care au o nevoie mai mare de intimitate in viata lor amoroasa. 

Toata lumea este diferita cand vine vorba de nevoile lor sexuale si este important sa fim pe aceeasi pagina unul cu celalalt. Cand vine vorba de sexualitate, exista prea multe deformari, niveluri, intelegeri, optiuni si stiluri de viata pentru a incerca sa generalizezi importanta atractiei sexuale. 

Totusi, este important sa retineti ca, atunci cand vine vorba de nevoi sexuale, trebuie sa aveti un partener care este dispus si capabil sa inteleaga si sa respecte nevoile partenerului dvs. De exemplu, un amestec prost ar fi cineva care este foarte entuziasmat de sex cu cineva care este mai mult de tip „asexuat”.

In timp ce sexul in sine nu defineste relatia, respectul, mai degraba, intelegerea si satisfacerea egala a nevoilor si dorintelor sunt cele care fac relatia sexuala sanatoasa.  

10. Compromisul

Doar intr-un basm se ajunge vreodata in cazul in care ambele parti sunt 100% fericite tot timpul intr-o relatie. O alta baza trecuta cu vederea a iubirii este sa fii capabil sa faci compromisuri si sa te intalnesti la jumatatea nevoilor si cerintelor tale. Incapacitatea de a face compromisuri este de fapt ceea ce ii face pe multi oameni sa se separe, simtind ca pur si simplu nu sunt de acord. 

Sa ne intalnim la jumatatea drumului inseamna respect, lucru in echipa si comunicare, toate intr-unul. Dar inseamna si indoirea vointei cuiva, gasirea unui mediu fericit cu care ambele parti sa fie de acord si cu care sa lucreze. 

Ceea ce face o relatie sanatoasa este capacitatea de a lucra unul cu celalalt. Daca cineva nu poate satisface nevoile iubitului sau la jumatate, astfel incat sa le poata satisface si nevoile, nu va fi o relatie sanatoasa. 

11. Respect reciproc unul pentru celalalt si pentru voi insiva

Intotdeauna mi-am trait viata dupa o regula simpla: Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea ca ei sa te trateze pe tine. Cand vine vorba de partenerul tau, acea regula se aplica de doua ori. O alta regula sanatoasa dupa care trebuie sa traiesti pentru toate relatiile din viata ta, inclusiv munca si familia: laudati public, condamnati in mod privat. 

Nu-ti umili niciodata partenerul, chiar daca nu esti de acord cu el. Respectati-le sentimentele si dorintele si amintiti-va sa le includeti in deciziile majore . Din nou, relatiile sunt munca in echipa si trebuie sa va ridicati unul pe celalalt in vremuri grele. 

Fara respect si sprijin, o relatie nu va functiona. Este important ca ei sa te trateze asa cum meriti si tu sa fii tratat. Daca nici partenerul tau nu te sustine sau te respecta, trebuie abordat si lucrat. Amintiti-va sa nu permiteti niciodata nimanui sa va trateze fara respect.

Dragostea nu inseamna sa-ti cobori standardele cu privire la modul in care te astepti sa te trateze cineva.

Dragoste adevarata si constienta 

In Dictionarul Urban , se afirma ca pentru a aprecia iubirea, trebuie sa fim capabili sa o definim si sa diferentiem intre iubirea pe care o simtim zi de zi fata de oameni si iubirea adevarata si constienta. Ceea ce inseamna asta este ca emotiile tale sunt adevarate si nu sunt generate de obisnuinta si familiaritate, ceea ce oamenii confunda de obicei cu dragoste adevarata.

Definitia de top este ca iubirea adevarata si constienta este ganduri generate de sentimente autentice, in loc de sentimente generate de gand. Daca te poti gandi la cineva, sa-i recunosti defectele si greselile si sa-l iubesti oricum pentru ceea ce este, aceasta este iubire adevarata si constienta. Acesta este genul de iubire care permite relatii de crestere personala. 

Cand ai totul deasupra si poti spune sincer ca iubesti in mod constient aceasta persoana, atunci ai cu adevarat un lucru frumos. Nu renuntati niciodata la ea si amintiti-va sa puneti intotdeauna totul in eforturile voastre. Totul este o curba de invatare si atata timp cat folosesti toate bazele de ten enumerate mai sus, vei fi bine. 

Intrebari frecvente

Care sunt cele mai importante 5 lucruri intr-o relatie?

Intr-o relatie sanatoasa, cele mai importante lucruri sunt comunicarea, increderea, onestitatea, compromisul si, cel mai important, dragostea pentru tine insuti. Nu poti fi cu adevarat intr-o relatie sanatoasa si fericita decat daca te iubesti mai intai pe tine insuti.

Care sunt cele trei C intr-o relatie sanatoasa?

Comunicarea, Angajamentul si Compromisul sunt cele trei C ale relatiilor. Ele sunt absolut vitale pentru ca relatiile sa fie sanatoase si sa ramana sanatoase. Increderea nu poate inflori daca iti lipseste oricare dintre acestea

Care este fundamentul tuturor relatiilor?

Respectul este cea mai mare baza pentru toate relatiile. Fara respect, nu ai o cheie esentiala pentru fiecare pas in construirea unei legaturi puternice cu o alta fiinta umana. Respectul duce la onestitate, comunicare, compromis, prietenie si asa mai departe. Daca un cuplu se poate iubi dintr-un loc de respect in inimile lor, poate fi o legatura in care nimic nu se poate intretine. 

De ce are nevoie pentru o relatie de succes?

O relatie de succes are nevoie de doua minti deschise si inimi care sunt dispuse si dedicate sa invete sa lucreze cu si unul pentru celalalt pe o baza zilnica constanta, care sunt dispuse sa se accepte reciproc, sa se iubeasca si sa creasca unul cu celalalt. Munca in echipa este vitala si trebuie sa invatati sa va ridicati unul pe celalalt atunci cand celalalt este jos. 

Care este regula de aur in relatii?

Pe scurt, regula de aur pentru o relatie care este ceva aproape de „pentru totdeauna” este sa faci din relatia ta prioritatea principala in viata ta. Totul se rezuma la faptul ca acea persoana este cel mai important lucru din viata ta? Puteti sa le puneti si sa continuati sa le puneti deasupra tuturor celorlalte prioritati din lumea voastra?  

Concluzie

Sper ca ti-a placut articolul si ca acesta ti-a dat putina claritate cu privire la ceea ce face ca o relatie sa functioneze si ce o face sa dureze. Amintiti-va ca cel mai important lucru despre iubire este ca nu este o emotie care provine din obisnuinta. Daca iti lipseste oricare dintre elementele de mai sus, trebuie sa-l schimbi sau sa reconsideri relatia.